Ο "ευαγγελιστής Ιωάννης" υπέρ των φορολογικών παραδείσων

Ξέρετε γιατί ανθούν οι φορολογικοί παράδεισοι; Γιατί εν ολίγοις άνθρωποι πλούσιοι μεταφέρουν μέσω ενός σκιώδους χρηματοπιστωτικού συστήματος τα χρήματά τους σε υπεράκτιες εταιρίες με έδρα τους παραδεισένια νησιά του Ειρηνικού στα οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των κρατών δεν έχουν πρόσβαση;

Αν φανταστήκατε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί θέλουν να φοροδιαφύγουν ή στην καλύτερη περίπτωση να αποφύγουν τη φορολόγηση των χρημάτων τους, αν δηλαδή πιστεύετε ότι σε αυτόν τον αγγελικά πλασμένο κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, κάνετε τεράστιο λάθος! Το γνωρίζει καλά ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος εντόπισε το πρόβλημα και τη λύση του.

Κατά την Πρετεντέρειο λογική «οι φορολογικοί παράδεισοι ανθούν επειδή υπάρχουν φορολογικές κολάσεις». Όπου φορολογικές κολάσεις βάλτε δίπλα την Ελλάδα του Τσίπρα που υπερφορολογεί και ίσως κάποιους άλλους πολιτικούς (τον Γκόρντον Μπράουν για παράδειγμα που μαζεύει υπογραφές για κατάργηση των offshore) οι οποίοι «φωνάζουν» όπως λέει ο αρθρογράφος.

Ιδού λοιπόν το πρόβλημα. Για το γεγονός ότι οι έχοντες και κατέχοντες κρύβουν τα χρήματά τους σε εξωχώριες και απολύτως ανεξέλεγκτες εταιρίες ευθύνεται η υπερφορολόγηση που δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν στην πατρίδα τους. Διότι ως γνωστόν, όλοι οι μικροί επιχειρηματίες της Ελλάδας ή εν πάση περιπτώσει όσοι είναι πράγματι υποχρεωμένοι να πληρώνουν υψηλότατους φόρους, δημιουργούν και μια offshore.

Αυτούς τους ανθρώπους εξυπηρετεί προφανώς η ύπαρξη των offshore και όχι εκείνους που έχουν κάτι να κρύψουν. Όχι ας πούμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο που ξέπλενε μέσω εξωχώριων εταιριών τις μίζες για τα εξοπλιστικά. Ούτε τον Σταύρο Ψυχάρη που χρησιμοποιούσε τις offshore εταιρίες του για να μην πληρώνει τον αναλογούντα φόρο για τα ακίνητά του όπως κάθε άλλος Έλληνας, πλην άσημος, πολίτης. Και φυσικά ούτε τον Μιχάλη Ζολώτα το όνομα του οποίου υπάρχει στα περιβόητα Paradise Papers, στις εταιρίες του οποίου μοίραζε μη εξασφαλισμένα δάνεια η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου οδηγώντας σε οικονομική κατάρρευση ένα κράτος.

Το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο του ο Πρετεντέρης συγκρίνει τις offshore των νήσων Κέιμαν ή του Παναμά με τη Βουλγαρία στην οποία όντως πολλές εταιρίες έχουν μετακινήσει για λόγους φορολογικούς την έδρα τους, είναι ανάξιο σχολιασμού. Και τούτο γιατί όσο κι αν ο αρθρογράφος θα ήθελε το αντίθετο, οι εταιρίες που βρίσκονται πια στην όποια Βουλγαρία είναι γνωστές και φορολογούνται στο κράτος εκείνο έστω και υπό ευνοϊκότερο καθεστώς. Δεν κρύβονται πάντως σε φορολογικούς παραδείσους από εκείνους που ουδείς μπορεί να ελέγξει.

Διαβάστε το άρθρο:

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε χθες ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να καταργήσει τους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι αλήθεια πως μας είχε υποψιάσει από τη Δευτέρα με διάγγελμά του.

Και μη με ρωτήσετε πώς θα τα καταφέρει διότι ο άνθρωπος που έσκισε κοτζάμ Μνημόνιο και κατήργησε όλα τα συμπαρομαρτούντα «με έναν νόμο και ένα άρθρο», ο πολιτικός που έπαιζε τα νταούλια και χόρευαν οι αγορές έχει σίγουρα το know how.

Go back, paradise!

Μην ανησυχείτε, όμως. Τίποτα δεν θα πάθουν οι φορολογικοί παράδεισοι. Ούτε στην Καραϊβική ούτε στην Ευρώπη.

Ξέρετε γιατί; Επειδή ανθούν λόγω των κυβερνήσεων που φωνάζουν εναντίον τους.

Κάθε τρεις και λίγο κάποιοι κλέβουν κάποια έγγραφα από ένα δικηγορικό γραφείο. Γίνεται φασαρία, όπως παλαιότερα για τον Παναμά και το Λουξεμβούργο. Γίνεται και η συνηθισμένη πολιτική σπέκουλα.

Και μετά; Τίποτα!

Διότι οι φορολογικοί παράδεισοι ανθούν επειδή υπάρχουν φορολογικές κολάσεις. Και γι’ αυτές είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί που φωνάζουν.

Ας αφήσουμε την Καραϊβική που πέφτει κομματάκι μακριά. Οι παράδεισοι βρίσκονται και στην πόρτα μας.

Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Κύπρο; Γιατί εγκαθίστανται στο Λουξεμβούργο; Γιατί αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς η Ιρλανδία που βγήκε από Μνημόνιο;

Επειδή οι χώρες αυτές διαθέτουν ένα πιο φιλικό κι ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς. Το οποίο υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια.

Όχι δηλαδή σαν εκείνο που επιβάλλουν, για παράδειγμα, στους Έλληνες ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη – και μετά καμαρώνουν!

Οποίος λοιπόν πραγματικά δεν θέλει να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι δεν χρειάζεται να πουλάει φούμαρα και τζάμπα μαγκιά.

Ιδού η Ρόδος. Απλή και σταθερή φορολογία. Φορολογική νομοθεσία φιλική στον φορολογούμενο. Ήπια φορολογία. Ανταγωνιστική φορολογία. Ενιαία φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν καταργήσουμε τον Παράδεισο ας ξεκινήσουμε να καταργήσουμε την Κόλαση.

Και μετά, ας κάνουμε όσους ελέγχους θέλουμε να πιάσουμε τους μπαγαπόντηδες. Αλλά όσο μικραίνει το κίνητρο τόσο θα γίνεται πιο αποτρεπτικό το ρίσκο.

Είναι τόσο απλό που αποκλείεται να μην το έχουν σκεφτεί. Γιατί δεν το κάνουν;

Η μια θεωρία λέει ότι οι φορολογικοί παράδεισοι συμφέρουν τους πολιτικούς. Προσωπικά, εννοώ. Δεν με πείθει.

Η άλλη θεωρία λέει ότι η υψηλή φορολογία είναι το τίμημα της λειτουργίας ενός φαύλου και πελατειακού κράτους. Την βρίσκω πιο πειστική.

Διότι αν ήταν τόσο απλό να καταργήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους, όπως καταργήσαμε τα Μνημόνια, δεν χρειάζεται να κάνουμε μισές δουλειές.

Μπορούμε να καταργήσουμε κατευθείαν τον καπιταλισμό.

Κι άντε να δω μετά τι θα κρύβουν στους παραδείσους τα αγγελάκια!

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τον Αχιλλέα Καραμανλή ότι έκανε ό,τι και στα Τέμπη. Δηλαδή τίποτα

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Η Εριέττα Κούρκουλου μίλησε για τη ζωή της από τα παιδικά χρόνια δίπλα στους γονείς…

Φρίκη στην Αίγυπτο: Δικάζεται η μητέρα που αποκεφάλισε τον 5χρονο γιο της και έπειτα έφαγε το κεφάλι του

Φρίκη στην Αίγυπτο: Δικάζεται η μητέρα που αποκεφάλισε τον 5χρονο γιο της και έπειτα έφαγε το κεφάλι του

Η 29χρονη Χασσάν είχε παραληρηματικές ιδέες ότι οι συγγενείς της έκαναν μάγια στον γιο της.