Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διάγγελμα για τον κορονοϊό αναμένεται ότι θα απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις 21.00 ώρα Ελλάδας, θέτοντας τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ap trumpd 1

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποδέσμευση ομοσπονδιακών πόρων που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Ο Νόμος Stafford θα επιτρέψει στην κυβέρνηση τη χορήγηση μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης προς τις πολιτικές και δημοτικές αρχές, όπως ανέφεραν στο BBC καλά πληροφορημένες πηγές.
 
Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί η διαβόητη FEMA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρησης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία έχει στη διάθεσή της 40 δισ. δολάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές ασθενών, ενεργοποίηση κέντρων υγείας και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.
 
Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ δέχεται αυξημένες πιέσεις για δράση κατά του κορονοϊού, κι ενώ κυβερνήτες και δήμαρχοι κλείνουν σχολεία και ματαιώνουν εκδηλώσεις και αθλητικά δρώμενα.
 
Πάντως, η κήρυξη των ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δείχνει μεταστροφή του Τραμπ, που στο παρελθόν συνέκρινε τον κορονοϊό με την εποχική γρίπη ενώ διαβεβαίωνε ότι η διακυβέρνησή του είχε θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.