Νίκο Κούε: Ο Μακρόν καταστρέφει το κοινωνικό κράτος, ενώ ο Τσίπρας το αναδημιουργεί

«Εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους και εκείνοι την ενιαία αγορά και τα χρήματα»

ap cue

«Εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους και εκείνοι την ενιαία αγορά και τα χρήματα», υπογραμμίζει, με τηλεοπτική συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Κούε, μιλώντας για τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ευρωπαϊκής Δεξιάς στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Σχολιάζοντας μάλιστα την τοποθέτηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, Νικόλα Ζινγκαρέτι, ότι θέλει να συγκεντρώσει ψήφους από τον Μακρόν ως τον Τσίπρα τόνισε: «Όχι αυτό δεν είναι δυνατόν. Διότι ο Μακρόν με την πολιτική του καταστρέφει το κοινωνικό κράτος, ενώ ο Τσίπρας το αναδημιουργεί».

Ο Νίκο Κούε, ισπανικής καταγωγής παιδί μεταναστών στο Βέλγιο και χρόνια συνδικαλιστής, βρέθηκε στο Περιστέρι, καθώς βοηθός και χρόνια σύντροφος του Κούε είναι ένας Έλληνας μετανάστης στο Βέλγιο, ο Κώστας Κουμπούνης ο ξάδελφος του οποίου είναι υποψήφιος με την παράταξη που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι.

«Είμαι υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και η υποψηφιότητα αυτή είναι διαφορετική διότι υπάρχει η βούληση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να υποστηρίξει άτομα όπως και η Βιολέττα Τόμιτς από την Σλοβενία η οποία προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, και όχι από τον πολιτικό κόσμο γενικά», τόνισε ο Κούε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Και με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη που επιθυμεί να οικοδομήσει ακούει πρώτα τους ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών. Εγώ είμαι συνδικαλιστής, εκείνη είναι καλλιτέχνης και γι αυτό προσπαθούμε να έχουμε μία διαφορετική φωνή».

Ερωτηθείς ποια είναι σήμερα η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά στην Ευρώπη, απάντησε: «Η διαφορά είναι πολύ απλή. Την υπογράμμισα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μας. Είναι εκείνοι που επιλέγουν μία ενιαία αγορά, και την αγορά μόνο, και εκείνοι που επιλέγουν τους ανθρώπους. Και εμείς επιλέξαμε τους ανθρώπους. Θα πρέπει κάποια στιγμή η Ευρώπη να επιστρέψει στους θεμελιωτές της. Δηλαδή σε μια Ευρώπη που δημιουργήθηκε για να διαμοιράσει τον κοινό πλούτο της και να ζήσουν ειρηνικά οι μεν και οι δε. Αλλά σήμερα έχουμε λοξοδρομήσει. Παρακολουθούμε μία Ευρώπη του ανταγωνισμού, του κοινωνικού και φορολογικού ντάμπινγκ. Εμείς δεν επιθυμούμε μια τέτοια Ευρώπη. Επιθυμούμε μία Ευρώπη κοντά στους ανθρώπους, τόσο απλά που θα μπορούν να ζήσουν με προγράμματα που θα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, τα κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλοί στόχοι που μπορούμε να θέσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Μιλώντας για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, σημείωσε: «Μα γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ επίσης. Σε μια εργατική περιοχή της Αθήνας. Εκεί που οι άνθρωποι ζουν δίπλα- δίπλα. Εκεί που μπορούν να σταματήσουν την άνοδο της άκρας Δεξιάς. Με αλληλεγγύη που αρχίζει μέσα στους δρόμους και επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Εκεί κερδίζεται η Δημοκρατία. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να την κερδίσεις. Να την κερδίζεις μέτρο με μέτρο. Εγώ ο ίδιος στην περιοχή μου δραστηριοποιούμαι. Για να απομονωθεί η άκρα Δεξιά. Και η Αριστερά ξεχνά καμιά φορά τις λαϊκές συνοικίες. Ενώ εκεί στη βάση μπαίνει το φράγμα. Ελπίζω να περιοριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλα ποσοστά. Αλλά εκεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης και να υπάρξουν μεγαλύτερες συμμαχίες. Το επαναλαμβάνω συχνά. Στην αντίσταση το 1940 κατά των ναζί, είχε κομμουνιστές, συνδικαλιστές, σοσιαλιστές, χριστιανούς, φιλελεύθερους, που αντιμετώπισαν τη βαρβαρότητα. Αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα θα χρειαστεί να ενωθούν όλοι οι δημοκράτες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…