Νέα πρόκληση Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό – Οργισμένη απάντηση της Αθήνας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.

Κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια ‘’ΤΔΒΚ’’. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Υποστήριξε, δε, ότι στην Κύπρο υπάρχει αίμα Τούρκων ηρώων και ως εκ τούτου η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους. «Μας λένε, δώστε την Κύπρο σε εμάς και μην ανακατεύεστε σε τίποτα. Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος Πρόεδρος.   

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Για «ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, κι ενώ αναμένεται συνάντηση, εντός των επομένων ημερών, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει τον θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.

Έντονη αντίδραση και από την αξιωματική αντιπολίτευση

Άμεσες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, καθώς την παρέμβαση ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ζητεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος από πλευράς ΝΔ σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό. «Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής» προειδοποιεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνει επιπλέον ότι ο Ερντογάν κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους.

«Η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Άγκυρα» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως, σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση.