"Να δούμε ποιος θα κουραστεί" απαντά ο Κοντονής στην απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες των δικαστών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται στο σύνολό της η υπουργική απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου για τον καθορισμό του περιεχομένου υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις.

NewsRoom 19/12/2017 | 07:29

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Τη μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Την υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Τη μη πρόβλεψη, προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις, για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Την υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, την υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ΄ όλο το έτος και ακολούθως παράθεση των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ΄ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ΄ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών, αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Κοντονής: Να δούμε ποιος θα κουραστεί

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε πως μετά τη δημοσιοποίηση της νέας απόφασης του ΣτΕ, η κυβέρνηση επανέλαβε τη διακαή επιθυμία της για συνεργασία με όλους, αλλά πάνω απ' όλα θέτει ζήτημα ισονομίας και δημοκρατίας. «Δηλαδή, τον έλεγχο όλων για όλα» εξήγησε και επισήμανε τον κίνδυνο τυχόν εξαιρέσεις που δύναται να δημιουργηθούν από τέτοιες αποφάσεις να καταστήσουν ουσιαστικά ανενεργό το νόμο για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

«Τονίζουμε ότι εάν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, όπως διαλαμβάνεται στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και σε αυτή που εκδόθηκε απόψε, τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση Πόθεν Έσχες δεν υπάρχει. Ας το καταλάβουμε και όποιοι λένε το αντίθετο να γνωρίζουν ότι κοροϊδεύουν την κοινωνία» υπογράμμισε και αιτιολόγησε τα λεγόμενά του, συμπληρώνοντας:

«Διότι εάν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις λένε ότι έχει υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις σου στα τραπεζικά ιδρύματα αλλά λέει ότι δεν έχεις υποχρέωσης να δηλώσεις τα μετρητά στη θυρίδα που έχεις στην τράπεζα. Τότε, καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και κάτι πολύ περισσότερο, ακυρώνεται η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο. Αυτό είναι το σημαντικό».

«Η κυβέρνηση σήμερα επανέρχεται και λέει να δούμε ποιος θα κουραστεί: Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στη διαφάνεια και στον έλεγχο ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου...» ανέφερε σε έντονο ύφος και κατέληξε προειδοποιώντας: «Θα λογοδοτήσουν όλοι στο λαό».

Πολάκης: Το ΣτΕ συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντώντας στην απόφαση του ΣτΕ για το "πόθεν έσχες" των δικαστών απάντησε με τον δικό του τρόπο στο Facebook.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Το ΣΤΕ συνεχίζει να βάζει θεσμικά εμπόδια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, προφυλάσσοντας την παλιά διαπλοκή και ιδιοτελή συντεχνιακά μικρό και μεγαλο συμφέροντα. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ.ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ!!”.