Μπλοκάρει (πάλι) τη συγκρότηση του ΕΣΡ η Νέα Δημοκρατία

Συνεδριάζει το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

580707e01dc52449618b464b

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει «λευκός καπνός» για τη σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς για να γίνει αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 και η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει ούτε αυτή τη φορά να συναινέσει αν δεν αποσυρθεί οριστικά η τροπολογία Παππά για τα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια (η οποία αναμένεται να επανακατατεθεί την Πέμπτη), μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πρόσφατα ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων για να επιλυθεί το ζήτημα.

Από το βράδυ της Τρίτης υπάρχει η πληροφορία ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διάσκεψη των προέδρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει εκτάκτως στη Βουλή για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η διάσκεψη των προέδρων διεξάγεται στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πάντως στο Μαξίμου δε θεωρούν «ήττα» της κυβέρνησης στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών, αλλά έναυσμα για να προχωρήσει η συζήτηση επί της ουσίας και να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές.

«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα» ανέφερε σχετικά κυβερνητικό στέλεχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε στην χθεσινή τρίτη διάσκεψη ότι είναι παραδεκτές και βάσιμες οι προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να περνά πλέον στην εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, που αφορά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι της Επικρατείας τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών με ψήφους 16-9.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, σχετικά με το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Η πλειοψηφία δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη τρίτη διάσκεψη που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, διεξήχθη σε βαρύ κλίμα στη σκιά της πειθαρχικής έρευνας η οποία διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε βάρος μέλους της Ολομέλειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν προσωπικά θέματά του.