Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος: «Το θέμα είναι λήξαν»

Χθες η κυβέρνηση  άδειασε... τον Ελπιδοφόρο και σήμερα το θέμα θεωρείται λήξαν  

mitsotakis elpidoforos1

Τέλος στην κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία ξεκίνησε με αφορμή τα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας, θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.  Η συνάντηση πέρασε από χίλια κύματα, με εκατέρωθεν πισωγυρίσματα από τις δύο μεριές , καθώς η παρουσία από μεριάς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής  στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει ξανά τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου. (και με φόντο την ενδεχόμενη διαδοχή Βαρθολομαίου στο άμεσο μέλλον) είχε πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική ομογένεια (και όχι μόνο), ενώ είχε  ακυρωθεί η συνάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού χθες  στο Ground Zero. Στην συνέχεια ρίχνοντας στάχτη στα μάτια… ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση λέγοντας ότι προκάλεσε οδύνη η κίνηση του αυτή… που είχε σαν αποτέλεσμα ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου να προαναγγείλει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Να τονίσουμε ότι χθες ο Γιάννης Οικονόμου σε επίσημη τοποθέτηση του για το περιστατικό, είχε αδειάσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής λέγοντας: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της. Παράλληλα, υπενθύμισε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ότι η προκλητικότητα των γειτόνων βρίσκεται στη ατζέντα του πρωθυπουργού στην Αμερική και «η εξωτερική μας πολιτική τίποτα δεν αφήνει αναπάντητο».

Σήμερα και μετά  τη συνάντηση  που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και συζητήθηκαν  θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής τέθηκαν

 Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

 
Επιπλέον οι κ.κ Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.