Μήνυμα Τσίπρα στους νέους: "Ας μη φύγουμε απ' τη χώρα, ας την αλλάξουμε"

cover
NewsRoom 16/01/2015 | 23:51

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το σύνθημα «ας μην φύγουμε απ' τη χώρα, ας αλλάξουμε τη χώρα», μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Νεολαία του κόμματος το βράδυ της Παρασκευής, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους νέους, τόνισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών χτύπησαν το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, αυτό που μπορεί να δώσει μια δυναμική, τους νέους ανθρώπους. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πάνω από 200.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ η ανεργία, και κυρίως στους νέπους, έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα. «Υπό αυτές τις συνθήκες οι νέοι δεν έχουν το περιθώριο ούτε να ονειρεύονται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, στις αυτοπαρουσιαζόμενες «πατριωτικές δυνάμεις», αναρωτήθηκε «αν πατρίδα δεν είναι οι άνθρωποι, τι είναι;». Στη συνέχεια τόνισε η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία, και για αυτό δεν επέτρεψε σε περίπου 100.000 18άρηδες να ψηφίσουν, για να συμπληρώσει, όμως, ότι σε αυτές τις εκλογές οι μεγαλύτεροι θα ψηφίσουν για το μέλλον των παιδιών τους και για την αξιοπρέπεια της νέας γενιάς.

«Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, στη γνώση, στην έρευνα, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, στα ερευνητικά κέντρα, στο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσια, ιδιωτική και κοινωνική οικονομία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αν, και, όπως είπε, το συνολικό πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Για το εκπαιδευτικό σύστημα είπε ό,τι χρειάζεται ένα σταθερό, βιώσιμο σύστημα εκπαίδευσης που θα προσφέρει πραγματικά εφόδια στους μαθητές, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων στην Α' και Β' Λυκείου, καθώς, όπως είπε, «δεν θέλουμε το Λύκειο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αποτελεί κοινωνικό χρέος κανένα παιδί να μη στερείται φαγητό και να μην υπάρχει το φαινόμενο παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στο σχολείο.

Παράλληλα, αποκάλυψε το «μεγάλο στοίχημα», ότι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο που θα εστιάζει στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού με στόχο - μεταξύ άλλων - τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος, σε ερώτηση για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτόν που πρεσβεύει την άρνηση της δημοκρατίας, δεν τον αντιμετωπίζεις με λιγότερη δημοκρατία. Τον τσακίζεις πολιτικά, ιδεολογικά και αξιοποιώντας τον νόμο».