Newsroom

Newsroom

Ματέο Ρέντσι, όπως… Βενιζέλος

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία αποτελεί παρελθόν, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να υποβάλλει σήμερα την παραίτησή του στον…

matteo renzi

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία αποτελεί παρελθόν, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να υποβάλλει σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αντικαταστάτης του θα είναι ένας πολιτικός που παρουσιάζει κάποιες ανησυχητικές ομοιότητες με κάποιον γνωστό μας.

Ο Ματέο Ρέντσι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (σαν να λέμε το αντίστοιχο ΠΑΣΟΚ της Ιταλίας, αλλά με μεγαλύτερα ποσοστά) επί μήνες ζητούσε την παραίτηση του Λέτα, ο οποίος επίσης προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, κατηγορώντας τον ότι δεν εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και τώρα, αυτοπροτάθηκε για αντικαταστάτης του, και τα κατάφερε. Οι δε εχθροί του τον αποκαλούν «Βρούτο». Και αν αυτά δε σας θυμίζουν κάποιον «δικό μας» πολιτικό, ίσως μία χθεσινή του δήλωση να σας τον θυμίσει: «Με κατηγόρησαν ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι».

Η βασική διαφορά του Ρέντσι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μάλλον είναι ότι ο πρώτος κατάφερε τελικά να γίνει πρωθυπουργός…