Μαλλιά κουβάρια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Μηταράκη

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή το διορισμό διοικητών στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

mitarakis 1

Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε το διορισμό διοικητή στη δομή των Θερμοπυλών τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ανακτά τον έλεγχο των δομών από τις ΜΚΟ. Έγινε μεγάλη συζήτηση για θέματα αναξιοκρατικών επιλογών αλλά το θέμα της Περιφέρειας δεν ήταν αυτό.

Η δομή των Θερμοπυλών είναι μια από τις δυο δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που ενδιαφέρουν τον Κώστα Μπακογιάννη. Είναι το «παιδί» του Κώστα Μπακογιάννη αφού με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο «χάρτη» των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη χώρα από το Φεβρουάριο του 2016. Η δεύτερη δομή είναι και αυτή «παιδί» του Μπακογιάννη αλλά από άλλο γάμο. Όλοι θυμόμαστε την πρώτη δομή φιλοξενίας που στήθηκε από το Δήμο Αθηναίων το 2015 στον Ελαιώνα.

Ο «πατέρας» Καμίνης συμπεριφέρθηκε όμως διαφορετικά στο «παιδί του». Η δομή του Ελαιώνα υπήρξε η δεύτερη κρατική δομή (η πρώτη λειτούργησε από αμνημονεύτων χρόνων στο Λαύριο και έκλεισε επί ΣΥΡΙΖΑ) αφού ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες η δομή συστάθηκε επισήμως και υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο. Ο Δήμος παραχώρησε τη χρήση του οικοπέδου που φιλοξενείται η Δομή με μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται περίπου κάθε χρόνο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η παρουσία του Δήμου Αθηναίων στη λειτουργία του Ελαιώνα ήταν σημαντική αλλά δεν μπλεκόταν στα πόδια της κρατικής διοίκησης. Θα έλεγε κάποιος ότι ως στοργικός πατέρας ο Καμίνης άφησε το παιδί να ανοίξει τα φτερά του αλλά ήταν πάντα κάπου εκεί να το προσέχει.

Αντίθετα ο Κώστας Μπακογιάννης υπήρξε πιο αυστηρός πατέρας αλλά ποτέ δεν αναγνώρισε επίσημα το παιδί. Η δομή των Θερμοπυλών λειτούργησε ατύπως, όπως η πλειονότητα των δομών άλλωστε, με τη διαρκή παρουσία της περιφέρειας που όριζε υπεύθυνους για τη λειτουργία της με αμοιβή που πλήρωναν διεθνείς οργανισμοί ενώ είχε λόγο και για την πρόσληψη προσωπικού. Επισήμως, στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρήματα για τις δομές φιλοξενίας) αναφέρεται πως η Περιφέρεια είναι ο βασικός της υπεργολάβος. Έτσι η κεντρική αφήγηση του υπουργού μετανάστευσης περί «ανάκτησης του ελέγχου από τις ΜΚΟ» δεν ισχύει επουδενί για τις Θερμοπύλες. Θα έλεγε κάποιος πως ο κ.Μηταράκης αφαιρεί από την περιφέρεια τη δυνατότητα να διορίζει τους δικούς της ανθρώπους με λεφτά άλλων. Κάποιος πιο καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος των φιλοξενουμένων στις δομές. Αλλά δεν νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι αυτό το θέμα.

Η ειδοποιός διαφορά των δυο προαναφερόμενων δομών είναι η ιδιοκτησία του ακινήτου. Στο μεν Δήμο Αθηναίων πρόκειται περί δημοτικού ακινήτου ενώ στην περίπτωση των Θερμοπυλών το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ εποπτεύεται από τον υπουργό Σταϊκούρα που εκλέγεται στην ίδια περιοχή. Ένας υπουργός Οικονομικών προφανώς έχει αυξημένη ισχύ σε μια κυβέρνηση. Μια αυξημένη ισχύ που ο κ.Σταϊκούρας φαίνεται να αξιοποίησε αφού αρκετοί από τους διοικητές που επέλεξε ο κ.Μηταράκης έλκουν την καταγωγή τους από την Φθιώτιδα και κανείς δεν είναι από το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο. Φαίνεται λοιπόν ότι το παιδί του Κώστα Μπακογιάννη διεκδικήθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα και αποδόθηκε σε αυτόν.

Η διάδοχη κατάσταση του Κώστα Μπακογιάννη έχασε την επιμέλεια του παιδιού αλλά και ο ίδιος δεν φαίνεται να τα πήγε καλύτερα με τον Ελαιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν ρωτήθηκε καν για τον Ελαιώνα ενώ στη συνέχεια έμαθε, από τηλεοράσεως, ότι ο κ.Μηταράκης του στέλνει πεσκέσι μερικές χιλιάδες αστέγους πρόσφυγες που θα πρέπει «να τα βγάλουν πλέον πέρα μόνοι τους». Δεν ξέρω το βαθμό ευαισθησίας του δημάρχου Αθηναίων σε σχέση με τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά, σε κάθε περίπτωση, κανείς δήμαρχος δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να διαχειριστεί «από το πουθενά» ένα κοινωνικό πρόβλημα την ώρα που η αφήγηση του περιλαμβάνει μεγάλους περιπάτους και συντριβάνια στην Ομόνοια.

Η εσωκομματική διαμάχη δεν είναι μια εικασία. Ο διάδοχος του Κώστα Μπακογιάννη στην ηγεσία της Περιφέρειας, Φάνης Σπανός έχει ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Μετανάστευσης από τις 22/05. Επιστολή που μάλλον αγνοήθηκε.

Αύριο θα διαδραματιστεί άλλο ένα κεφάλαιο αυτού του τοπικού δράματος. Αύριο, στην 5η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί δια τηλεδιάσκεψης, στις 11 το πρωί ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ξεκινά επίσημα τον πόλεμο που είναι άγνωστο που θα καταλήξει.

Το αφήγημα του κ. Σπανού θα μπορούσε να περιγραφεί ως «ανάκτηση του ελέγχου της δομής των Θερμοπυλών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Μηταράκη και τους ντόπιους πολιτικούς του φίλους». Στο 33ο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθεί η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων, για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών» με εισηγητή τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Με μια κίνηση που βασίζεται περισσότερο στο ηθικό πλεονέκτημα και λιγότερο ως καθόλου στο νόμο ο Περιφερειάρχης κατάστρωσε ένα μοντέλο συνεργασίας με τον τοπικό δήμο σε μια άσκηση επίδειξης κυριαρχικών δικαιωμάτων στη δομή που ανήκει πλέον στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ένα μοντέλο συνεργασίας το οποίο, λένε όσοι έχουν διαβάσει το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, δεν αναφέρει καν το όνομα του αρμόδιου υπουργείου.

Προφανώς ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ήδη ενημερωμένος για την πρωτοβουλία των πρώην επίσημων και νυν ανεπίσημων συνεργατών του. Το ερώτημα είναι αν θα απασχολήσει, για το θέμα αυτό, τον πρωθυπουργό.

Αν το κάνει μάλλον θα έχουμε εξελίξεις. 

Πηγή: airetos.gr  

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…