Newsroom

Newsroom

Κυνική παραδοχή Στουρνάρα: Τραπέζωνε τους υπόδικους Παπασταύρου και Σακελλαρίου στην ΤτΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δίχως να αναλογιστεί τα όσα εκστόμισε, ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, πως τραπέζωνε στην ΤτΕ τους υπόδικους Παπασταύρου και Σακελλαρίου, προσθέτοντας τσαντισμένος πως «θα καλώ στην τράπεζα όποιον θέλω εγώ».

57fd1ab91dc5248c118b47c1

Συγκεκριμένα, όταν πήρε το λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έθεσε το ερώτημα στον διοικητή της ΤτΕ αν έχει γευματίσει στο «δώμα» της τράπεζας με τον κατηγορούμενο και στενό συνεργάτη του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε τόσο με τον Παπασταύρου όσο και με την υπόδικη

για την υπόθεση του ΤΤ,

Αναστασία Σακελλαρίου έχασε τη ψυχραιμία του και απάντησε ότι θα καλεί στην τράπεζα όποιον θέλει, προσθέτοντας πως και η… Λαγκάρντ είναι κατηγορούμενη.

«Είναι μαγαζί σας; Μπράβο» επανήλθε ο Νικολόπουλος με τους τόνους να ανεβαίνουν και ο Στουρνάρας να απαντά και πάλι ότι «θα καλώ όποιον θέλω εγώ».

«Την Παρασκευή στις 30 Σεπτεμβρίου, επειδή όποιον ήθελε καλούσε, κάλεσε και τον κ. Πρετεντέρη» πρόσθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, με τον διοικητή της ΤτΕ να ρωτά: «Γιατί κατηγορείται για κάτι;».


Κατά τα λοιπά, προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα του υπέρμετρου και άνευ εξασφάλισης δανεισμού, με την απόπειρα αυτή να αποκτά άλλη βαρύτητα δεδομένης της θεσμικής ιδιότητας που κατέχει ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Λάππα, για το σύνολο των δανείων στα μέσα ενημέρωσης, εκείνος ξεκίνησε να χαράζει υπερασπιστική γραμμή υπέρ των Μέσων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φτάσαμε εδώ λόγω της κρίσης. Όχι, της τραπεζικής κρίσης, αλλά της δημοσιονομικής».

Εκτός από το αφήγημα που προσπαθεί να δώσει για την οικονομική κρίση, που επιδέχεται μεγάλη συζήτηση για το αν αυτή προκλήθηκε από τις τράπεζες και στη συνέχεια εγκολπώθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Στουρνάρας εντέχνως αναφέρθηκε μόνο στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις που έλαβαν ΔΟΛ, Πήγασος και Star.

Συγκεκριμένα, είπε πως τα δάνεια των ΜΜΕ είναι μόνο το 25% του συνόλου των «κόκκινων δανείων», ενώ ανέφερε το ποσό των 317 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι αυτό που δεν εξυπηρετείται από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

«Τα καταγγελμένα δάνεια σε όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 317 εκατομμύρια ευρώ… επί συνόλου 3,17 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λάππας παίρνοντας εκ νέου το λόγο υπενθύμισε στον Διοικητής της ΤτΕ το παράδειγμα του ALTER, όπως επίσης ότι το σύνολο των δανείων των ΔΟΛ, ΑΛΤΕΡ, Πήγασο και Τηλέτυπο είναι 680 εκατ., με τον Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει πως μόνο τα δάνεια της Τηλέτυπος και του ΔΟΛ φτάνουν το νούμερο που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτά του ALTER.

«Μα μόνο το ALTER δεν πλήρωσε 300 εκατ., και αν βάλουμε του Τηλέτυπου και του Πήγασου φτάνουμε στα 700 εκατ., όπως μας είπαν επίσημα οι τράπεζες και άλλοι μάρτυρες εκδότες και τραπεζικά στελέχη, εδώ στην Επιτροπή» είπε ο κ. Λάππας, με τον Στουρνάρα να αδυνατεί να απαντήσει επί της ουσίας.

Κουβέντα για την διαρροή

Βολές εξαπέλυσε και κατά του πρώην Διοικητή της ΤτΕ, κριτικάροντας τις απαντήσεις του κ. Προβόπουλου στην Επιτροπή. Είπε μάλιστα πως μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα, με τον Λάππα να απαντά πως αυτό θα το κρίνει η ιατρική επιστήμη.

Πηγαίνοντας τη συζήτηση στην τράπεζα Αττικής, ο κ. Στουρνάρας έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού του για τα μέτρα που ακολούθησε η ΤτΕ για την τράπεζα, με σκοπό την ορθή λειτουργία της και τη μη στελέχωσή της με ανθρώπους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Φάμελλος με αφορμή την απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων στην τράπεζα Αττικής, που επεβλήθη για λίγες μέρες, έκανε τη διαπίστωση ότι τόσο καιρό η ΤτΕ είχε τα απαιτούμενα εποπτικά εργαλεία για τον έλεγχο των τραπεζών, όμως τόσα χρόνια δεν τα χρησιμοποιούσε.

Επίσης, καμία απάντηση δεν έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ για τις διαρροές με «άρωμα Στουρνάρα» για την Τράπεζα Αττικής, τις οποίες κατήγγειλε η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, σε προηγούμενη συνεδρίαση της εξεταστικής. Η Σ. Παπαγιαννίδου κατέθεσε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως, διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής, προκαλώντας μεγάλη εκροή καταθέσεων. Η απόφαση για διακοπή χρηματοδότησης πάρθηκε την Πέμπτη και όχι το Σάββατο, όπως ισχυρίστηκε ο Στουρνάρας, τον οποίο κάλεσε ο Φάμελος να ελέγξει ποιος έκανε τη «διαρροή».

Ο Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι χάρη στις παρεμβάσεις της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή η Τράπεζα Αττικής έχει την καλύτερη διοίκηση και επιτέλους, βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης. «Ο κ. Προβόπουλος ποτέ δεν με ενημέρωσε, ως υπουργό Οικονομικών, για την Attica Bank» πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του πρώην διοικητή της ΤτΕ. «Αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα» επισήμανε με νόημα και κατέστησε σαφές ότι «ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να “καθαρίσει” με την υπόθεση της Attica Bank». «Δεν το έκανε, το έκανα εγώ» συνέχισε.


Η θυσία της… ΝΔ

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σταμάτης, «εξέτασε» τον Διοικητή της ΤτΕ με ερωτήσεις που αφορούσαν τη ΝΔ και τον δανεισμό της από την ΑΤΕ. Τα ερωτήματα ήταν εν πολλοίς ρητορικά προς τον κ. Στουρνάρα. Αρχικά, αφορούσαν τον τριπλασιασμό των επιτοκίων του δανεισμού που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που ήταν απόρροια των κινήσεων του κ. Πανταλάκη για να περιορίσει το άνοιγμα που είχαν δημιουργήσει στην τράπεζα οι μη εξυπηρετούμενοι δανεισμοί των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Αφού έλαβε τις απαντήσεις που ήθελε, μετά συμπεριέλαβε στην κουβέντα και τη νομοθετική πρωτοβουλία επί ημερών Στουρνάρα, η οποία περιόρισε την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Έτσι, μπόρεσε και έφτασε στο συμπέρασμα πως η ΝΔ θυσιάστηκε μετά από αυτές τις αιφνίδιες μεταβολές, όπως τις αποκάλεσε και προέβη σε ενέργεια «σοβαρότητας και συνέπειας».

«Νόμιμες οι συναλλαγές της συζύγου μου με το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Μετά από την ένταση που επικράτησε από τις φωνές του Ηλία Κασιδιάρη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ρώτησε μεταξύ άλλων τον κ. Στουρνάρα για το αν ήταν νόμιμες οι συμβάσεις της εταιρίας της συζύγου του με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε πως «ναι είναι» και ο Κασιδιάρης επανήλθε με το ερώτημα «αν είναι μεταδιδόμενος ο καρκίνος», με τον πρώην υπουργό της ΝΔ να λέει ότι στην αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εκτός από λοιμώδη νοσήματα και μη λοιμώδη νοσήματα.

«Ό,τι πήρε, το πήρε πριν γίνω υπουργός» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας για τη σύζυγό του, και ο Κασιδιάρης επανήλθε ρωτώντας αν ήταν τυχαία η έφοδος στα γραφεία της MINDWORK και αν ήταν υπουργός όταν η σύζυγός του πληρώθηκε τη διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΦ.

Ο Στουρνάρας απάντησε εκ νέου πως η έφοδος στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του ήταν παράνομη, από αναρμόδια όργανα που έκαναν επιτόπιο φορολογικό έλεγχο. «Κάνατε μηνυτήρια αναφορά;» ξανά ρώτησε ο Κασιδιάρης και ο Στουρνάρας επισήμανε την αναφορά που έχει κάνει η σύζυγός του στον Άρειο Πάγο.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης:


Στρατηγικός κακοπληρωτής ο Μητσοτάκης με τον Κήρυκα Χανίων

Αναφορικά με το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 300.000 ευρώ στην εταιρεία που εξέδιδε την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κων/νου Μητσοτάκη (ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με την επωνυμία «Κήρυξ Δημοσιογραφική-Εκδοτική) και ενώ η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ΤτΕ «θα το δει το δάνειο αυτό» ενώ εμφανίστηκε να μη γνωρίζει αναλυτικά τα στοιχεία. Όπως είχε γίνει γνωστό μετά από προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, το 80% της «Κήρυξ Α.Ε.» ανήκε στον βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη (του έχει μεταβιβαστεί από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και το 20% στον Στέλιο Νικηφοράκη, ο οποίος ήταν διευθυντής της επί 19 χρόνια (1985-2004). Στην τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι είναι κάτοχος μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας.

Πλήρης υπεράσπιση Μάναλη από τον Στουρνάρα

Ο Γκ. Μάναλης τοποθετήθηκε με επιμονή του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα Αττικής, ως Διευθύνων Σύμβουλος. Προφανώς, όπως σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτ. Σαντορινιός, επιβραβεύτηκε διότι ήταν διευθ. σύμβουλος στην ΕΡΤ όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε το «μαύρο». Νωρίτερα, ο Γκ. Μάναλης είχε διατελέσει, από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, Οικονομικός Διευθυντής της Τράπεζας FBB (ιδιοκτησίας του Β. Ρέστη). Η συγκεκριμένη Τράπεζα διασπάστηκε τον 6/2013 σε «καλή» και «κακή» και ο Ρέστης οδηγήθηκε στη Φυλακή. Σημειώνεται ότι παράλληλα με την εργασία του στην ΕΡΤ, ο Γκ. Μάναλης ήταν και στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο Γ. Στουρνάρας, σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία τοποθετήθηκε στην Τράπεζα Αττικής ο Γκ. Μάναλης, ο οποίος κατηγορήθηκε στη συνέχεια για την πλήρη αποδιάρθρωση της Τράπεζας, για σύναψη συμβάσεων με την εταιρεία εκβιαστών «δημοσιογράφων» (είναι προφυλακισμένος ο Μουσάς), υπερασπίστηκε πλήρως τον Γκ. Μάναλη χαρακτηρίζοντας τον ικανό για τη θέση και τονίζοντας ότι «δεν έκλεισε αυτός την ΕΡΤ» και «δεν πήγε αυτός φυλακή»…

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Νικολόπουλου σχετικά με τη χρησιμοποίηση της ΤτΕ για να απαντήσει στα όσα αποκάλυψε το Hot Doc, εκείνος υπερασπίστηκε την απόφασή του, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…