Το "κύμα" πιθανών αυτοκτονιών φοβούνται οι επιστήμονες μετά το θάνατο του Robin Williams

cover
NewsRoom 14/08/2014 | 13:12

Η τραγική είδηση του θανάτου του Robin Williams συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Ο αγαπημένος ηθοποιός έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του μην μπορώντας να ξεφύγει από την κατάθλιψη που τον βασάνιζε. Τώρα, οι ειδικοί στις ΗΠΑ φοβούνται πως θαυμαστές του ηθοποιού, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός σε ένα ευρύ κοινό, μπορεί να τον μιμηθούν και να προχωρήσουν ευκολότερα ίσως σε μια απόπειρα αυτοκτονίας, σκεπτόμενοι πως «αφού δεν τα κατάφερε αυτός, πώς θα τα καταφέρω εγώ να το ξεπεράσω»; 

Το φαινόμενο του μιμητισμού ακόμα και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας μεγάλων σταρ δεν είναι φυσικά πρωτοφανές. Στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες μεταξύ των γυναικών ηλικίας 30-40 ετών αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε τη δεκαετία του '60. Κάτι ανάλογο συνέβη και μετά το θάνατο του Kurt Cobain το 1994. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα γεγονός, ένα «κύμα αυτοκτονιών» που ακολουθεί τέτοια γεγονότα, όπως αναφέρει στο δίκτυο NBC ο Dr. J. Raymond DePaulo, ειδικός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins. «Είναι πολύ σημαντικό να μην παραβλέπουμε πως το 75% όσων πάσχουν από κατάθλιψη, δεν έχουν ποτέ διαγνωσθεί και ακολουθήσει κάποια θεραπεία για την ασθένεια» συμπληρώνει. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση της αυτοκτονίας ενός διασήμου: «Είναι καλύτερο να εστιάζομαι στις επιπτώσεις της αυτοκτονίας στην οικογένεια, έτσι ώστε όσοι μπορεί να ταυτιστούν με το διάσημο πρόσωπο να μην δουν την αυτοκτονία σαν λύση». 

Στο πλαίσιο αυτό, το Tweet με το οποίο η Ακαδημία Κινουμένων Σχεδίων αποχαιρέτησε τον Robin Williams έτυχε σφοδρής κριτικής. Το Tweet περιείχε μια φωτογραφία του Τζίνι από την ταινία του Disney «Αλαντίν», στο οποίο ο αγαπημένος ηθοποιός είχε δώσει τη φωνή του, και συνοδευόταν από τη λεζάντα: «Τζίνι, είσαι ελεύθερο». Η αυτοκτονία δεν απελευθερώνει, λένε οι επικριτές, δεν είναι η λύση και δεν πρέπει να προβάλλεται ως τέτοια.

Το επίμαχο Tweet που κατακρίθηκε:

tweet_robin.jpg