Κόντρα σεισμολόγων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Η εκτίμηση 20 σεισμολόγων και η έντονη αντίδραση Τσελέντη: «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας»

cover
NewsRoom 28/09/2021 | 10:07

Την ώρα που η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην Κρήτη, μία εξίσου έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε σεισμολόγους αναφορικά με το ενδεχόμενο για έναν μεγάλο σεισμό στη Θήβα, όπου επίσης τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται σεισμική δραστηριότητα.

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνει εκτίμηση για δόνηση πάνω από 6 Ρίχτερ στη Θήβα. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος μιλώντας στο Open το πρωί της Τρίτης άφησε σαφείς αιχμές για τον συνάδελφό του. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», είπε μεταξύ άλλων. «Είναι δουλειά του εισαγγελέα και βέβαια δουλειά κάποιων δημοσιογράφων που θέλουν τέτοια πράγματα για να τα μεγαλώνουν», ανέφερε.

Λίγη ώρα αργότερα, ξανά στο Open, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Άκης Τσελέντης, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για δική του προσωπική εκτίμηση, αλλά 20 σεισμολόγων, ενώ ξεκαθάρισε πως ουδέποτε μίλησε για συγκεκριμένο σεισμό, αφήνοντας αιχμή για τους δημοσιογράφους που το αναπαρήγαγαν.

«Δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Έχω πει και το ξαναλέω ότι στις 21 Ιουλίου όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου εξέτασε και την περιοχή της Θήβας. Και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με αυτό στο Αρκαλοχώρι, δηλαδή: Πρώτον ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και δεύτερον ότι θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Είναι το πόρισμα Επιτροπής 20 ανθρώπων, δεν είναι προσωπική μου άποψη. Είναι γραπτή και επίσημη», είπε.

«Το ότι δεν προσέχτηκε από ορισμένους, και δεν μέμφομαι τα ΜΜΕ, δε σημαίνει πως δεν είναι γεγονός. Το μόνο που λέω είναι πως και αυτή η περιοχή θέλει προσοχή. Από τις αρχές Ιουνίου έως χθες είχαμε 1.700 καταγεγραμμένους σεισμούς στη Θήβα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι προσωπική άποψη. Μπορεί να μην το γνωρίζουν ορισμένοι 2-3 συνάδελφοι που δε συμμετείχαν στην επιτροπή, δεν προσήλθαν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για 6 Ρίχτερ στη Θήβα, σχολίασε: «Όχι, αυτό είναι παραπλανητικό από όσους το διαδίδουν. Η επιτροπή δεν έδωσε νούμερα και μεγέθη. Δεν θα ήταν σοφή η τακτική της επιτροπής εάν έδινε μεγέθη. Δεν μίλαγε για μεγάλο σεισμό». Τόνισε επίσης: «Το ρήγμα έχει δώσει μέχρι 6,5. Δε σημαίνει ότι θα δώσει κατ’ανάγκη μέχρι 6,5».