Newsroom

Newsroom

Kατάδυση στις λίμνες των μετεωριτών «Ζερέλια» στον Αλμυρό Μαγνησίας (video)

Το επίπονο και σημαντικό έργο της έρευνας στις δύο λίμνες Ζερέλια, δημιούργημα μετεωριτών στο κάμπο του Αλμυρού, ανέλαβε καταδυτική ομάδα με επικεφαλής τον ειειδκό στους μετεωρίτες Τάκη Θεοδοσίου και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  

Screenshot 7 0

Ο κ. Θεοδοσίου περιγράφει τον σκοπό της αποστολής:

O στόχος της ομάδας μας κατάδυσης στο εσωτερικό των Λιμνών Ζερέλια ήταν η προσπάθεια αποτύπωσης για πρώτη φορά μέσω του φωτογραφικού φακού αλλά και μέσω βίντεο –υλικού,  του ανάγλυφου του πυθμένα των λιμνών και των πιθανών ιδιομορφιών που παρουσιάζει, αλλά και η αναζήτηση συγκεκριμένου τύπου πετρωμάτων που θα μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο σχηματισμού των λιμνών, κάτι που όμως  λόγω της πυκνής υδρόβιας βλάστησης στο εσωτερικό των λιμνών κατέστη στην παρούσα φάση πρακτικά αδύνατο.

Οι κρατήρες που δημιουργούνται από πτώσεις μικρών αστεροειδών στον πλανήτη μας παρουσιάζουν κάποιες ιδιομορφίες που εφόσον ανακαλυφτούν, και καταγραφούν, θα μπορούσαν  να μας επιτρέψουν να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο δημιουργίας του πυθμένα των λιμνών. Οι δίδυμοι κρατήρες πιστεύω ότι προϋπήρχαν ηλικιακά σε σχέση με το υγρό στοιχείο, που θα πρέπει να συγκεντρώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα – λόγω της υδατοστεγούς φύσεως των πετρωμάτων από τα οποία θα πρέπει να αποτελείται μέρος του πυθμένα και τα οποία πιστεύουμε ότι  δημιουργήθηκαν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά την πρόσκρουση των μικρών αστεροειδών στην περιοχή της Μαγούλας-Αλμυρού.

Δηλώσεις των δυτών

Οι δύτες που ανέλαβαν το δύσκολο έργο ήταν η ομάδα “sea wrecks”, δηλαδή οι Γιώργος Αλεξόπουλος, Φοίβος Ιακωβίδης και ο συνεργάτης-εκπαιδευτής στο καταδυτικό κέντρο στη Χαλκιδική «Athos scuba diving» και επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος Γιάννης Ηλιόπουλος.

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η επιμονή και η προσπάθεια των δυτών, μέχρι και την κατάδυση. Δυστυχώς, ο πυθμένας δεν ήταν προσβάσιμος λόγω της πυκνής βλάστησης. Αποφασίσαμε όμως αφού δεν μπορέσαμε να πάρουμε πετρώματα από τον πυθμένα της λίμνης, να συλλέξουμε πληροφορίες και υλικό για την κατάσταση των λιμνών κάτω από το νερό.

Η ορατότητα δεν ήταν καλή. Ήταν πολύ μειωμένη.  Ήταν γύρω στα 10 με είκοσι εκατοστά. Δεν μπορέσαμε να δούμε τον πυθμένα. Υπάρχει ένας ευτροφισμός στη λίμνη. Βρήκαμε πάρα πολύ πυκνή βλάστηση, φυτά που δημιουργούν ένα τοίχος. Πολλά από αυτά είχαν μήκος 3-4 μέτρα και γι’ αυτό και δεν μπορέσαμε να δούμε τον πυθμένα. Δεν μπορούμε να το πιστοποιήσουμε, αλλά λογικά… είδαμε-συναντήσαμε υδρόθειο. Καταδυθήκαμε έως τα 7 μέτρα.

Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι το μεγαλύτερο βάθος είναι στα 8 μέτρα. Δεν μπορείς να ακουμπήσεις κάτω καθώς σηκώνεται ίζημα το οποίο σε «τυφλώνει» εντελώς. Όταν αναφέρουμε για τοίχος από φυτά,  δεν μιλάμε για ένα μικρό χαλάκι. Κάποια είναι τόσο ψηλά που φτάνουν στα 3-4 μέτρα. Ενώ είχαμε βάλει πυξίδα για να φτάσουμε στο κέντρο, στο πιο βαθύ σημείο, αναγκαστήκαμε να πάμε περιμετρικά.  Το νερό κυμαινόταν στους 6-7 βαθμούς.  Πήραμε κάποια δείγματα από τα φυτά στα 5 μέτρα.

Η πορεία ταυτοποίησης των δειγμάτων

Αξιοποιήσαμε τις διασυνδέσεις μας από προηγούμενα ρεπορτάζ και επικοινωνήσαμε με τον Άρη Ψιλοβίκο αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με Γνωστικό Αντικείμενο την Αειφορική Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Δέχθηκε ευχαρίστως να εξετάσει τα δείγματα, τα οποία ταυτοποίησε με την ομάδα του, ενώ για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων, απέστειλε τα δείγματα και στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Ο κ. Ψιλοβίκος τόνισε: Περιέγραψα στους συνεργάτες μου εδώ, αλλά και στην Πάτρα, την κατάσταση στην οποία βρήκαν τα φυτά οι δύτες, το βάθος, τα ευτροφικά νερά, τα δέντρα όπου φαίνονταν ότι κατάληγαν σε αυτά τα φυτά. Συμφωνούμε ότι ανήκουν στο είδος “Ceratophyllum Demersum”, “Καταδυόμενο κερατόφυλλο” αρκετά κοινό κοσμοπολικό, είδος.

Μέσα από το διαδίκτυο βρήκαμε κάποιες πληροφορίες για το φυτό αυτό, το οποίο τοποθετούν σε πολλά ενυδρεία για αισθητικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους.

Πρόκειται για ένα βυθισμένο, ελεύθερο-υδάτινο φυτό, με κοσμοπολίτικη κατανομή, που προέρχεται από όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Είναι υδρόβιο φυτό, έχει στελέχη που φτάνουν μήκη 1-3 m (3-10 πόδια), με πολυάριθμους πλευρικούς βλαστούς που κάνουν ένα μόνο δείγμα να εμφανίζεται σαν μια μεγάλη, πυκνή μάζα.

Αυτό το είδος χρησιμοποιείται συχνά ως πλωτή εγκατάσταση γλυκού νερού τόσο σε κρύο νερό όσο και σε τροπικά ενυδρεία. Αν και χωρίς ρίζες, μπορεί να προσκολληθεί στο υπόστρωμα ή σε αντικείμενα στο ενυδρείο. Τα χνουδωτά, νηματοειδή, φωτεινά-πράσινα φύλλα του προσφέρουν εξαιρετική κάλυψη για τα νεογέννητα ψάρια. Χρησιμοποιείται συχνά ως πρότυπος οργανισμός για μελέτες φυτικής φυσιολογίας. Επιτρέπει μελέτες για τα αποτελέσματα των βλαστών χωρίς επιρροή ρίζας, η οποία συχνά καθιστά δύσκολη την ερμηνεία των πειραμάτων διατροφής και τοξικότητας στα χερσαία φυτά. Επειδή είναι ελεύθερη και επομένως δεν απαιτεί ένα στερεό υπόστρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στα συστήματα βιολογικής υποστήριξης ζωής “Aquarack / CEBAS” και “Omegahab” στις διαστημικές πτήσεις.

 

Πηγή: almyros.gr

 

 

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…