Κάλπικες αλχημίες

Ο Τραμπ διάλεξε για τη θέση του διοικητή των αμερικανικών ΕΛΤΑ έναν τύπο που δραστηριοποιείται εν πολλοίς σε ομίλους που καπηλεύονται τις υπηρεσίες που παρέχει ο κρατικός φορέας

AP 20218852772799

Εν μέσω πανδημίας, πολλά από αυτά που παίρναμε ως δεδομένα χρειάστηκε να αναδιαμορφωθούν. Χαιρετάμε απο μακριά, πατάμε το κουμπί του ασανσέρ με τους αγκώνες, βήχουμε απο μέσα μας και περιμένουμε στην ουρά για όλα τα ψώνια μας. Αυτό που δεν χρειάστηκε να κάνουμε ως τώρα ειναι εκλογές. Η Αμερική θα γίνει η πρώτη χώρα που θα κάνει γενικές εκλογές σε καιρό πανδημιολογικής κρίσης. Ανατροπές στα δεδομένα και τις ως τώρα διαδικασίες είναι αναπόφευκτο να γίνουν και εδώ. Έτσι, με τον κορονοϊό (ακόμα) κορόνα στο κεφάλι τους, οι Αμερικανοί θα κληθούν στις κάλπες στις 3 του Νοέμβρη. Μόνο που οι κάλπες δεν θα είναι πλέον (και μόνο) στημένες στα εκλογικά κέντρα. Σε κάλπες θα μετατραπούν και όλα τα ταχυδρομικά κουτιά που βρίσκονται σε κάθε πόλη και χωριό της αμερικανικής επικράτειας. Η ομοσπονδιακή ταχυδρομική υπηρεσία θα αναλάβει καθήκοντα εκλογικής μηχανής, καθώς θα συλλέγει τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια όλων των αμερικανών που θα θελήσουν να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα και θα ψηφίσουν δια αλληλογραφίας.

Η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία είναι κατοχυρωμένη από το σύνταγμα της χώρας. Εξυπηρετεί μία μεγάλη σειρά πολιτών που την περιμένουν πως και πως στο κατώφλι τους, κάθε μέρα, για να τους παραδώσει με αίσθημα ευθύνης τα φάρμακά τους, τις συνταγές τους, τα κουπόνια των βετεράνων, τις επιταγές πληρωμής των επιδομάτων και ένα σωρό ακόμα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά και έγγραφα.

Ο οργανισμός των ταχυδρομείων είναι ένα κρατικό όργανο που κρατιέται, σύμφωνα με το σύνταγμα, μακριά από κόμματα και πολιτικές. Οτιδήποτε διαφορετικό κι αν επιχειρήσει να κάνει, θα θεωρηθεί αυτόματα αυθαιρεσία. Δεν ιδρώνει όμως το αυτί κανενός από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Η αυθαιρεσία είναι γι’ αυτούς ψωμί και τυρί, μέρος της καθημερινότητάς τους, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής τους παιδείας και συμπεριφοράς.  Το σχέδιο έχει ως εξής: Αλλάζουμε τον διοικητή των Αμερικανικών ΕΛΤΑ και βάζουμε στη θέση του προηγούμενου ένα λακέ του προέδρου. Αυτός τώρα, χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής ή ευθύνης, αρχίζει να ροκανίζει την ταχυδρομική μηχανή, απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειωτέον, ο κύριος Λούις Ντε Τζόυ δεν έχει καμία εμπειρία διαχείρησης αυτού του τομέα και μάλιστα είναι μέτοχος σε ιδιωτικές εταιρίες που σφετερίζονται την πρωτοκαθεδρία της ομοσπονδιακής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Κοινώς, αν αποτύχει στο έργο της η κρατική υπηρεσία, θα φάνε καλά οι ιδιωτικές που την περιμένουν εδώ και χρόνια στη γωνία για να της πάρουν το ψωμί και να την αποτελειώσουν. Όπως ακριβώς έκανε ο Τραμπ και με την υπουργό παιδείας Μπέτσι ντε Βος, διάλεξε για τη θέση του διοικητή των αμερικανικών ΕΛΤΑ έναν τύπο που δραστηριοποιείται εν πολλοίς σε ομίλους που καπηλεύονται τις υπηρεσίες που παρέχει ο κρατικός φορέας. Εβαλε τον ανταγωνιστή να «εξυγειάνει» τα πρόβατα. Σύγκρουση συμφερόντων καραμπινάτη. Αρκετοί Δημοκρατικοί όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν κάλεσαν τον Ντε Τζόυ να δώσει εξηγήσεις για τη σύγκρουση συμφερόντων που βγάζει μάτι. 

Εδώ και λίγες μέρες, σε πολλές γειτονιές της χώρας, και ιδιαίτερα σε πολιτείες που οι Δημοκρατικοί υπερισχύουν εκλογικά, οι πολίτες αντικρύζουν φορτηγά του ταχυδρομείου να φορτώνουν τα μεγάλα γραμματοκιβώτια απο στενά και δρόμους και να τα «εξαφανίζουν». Τα κουτιά στα οποία ο πολίτης πήγαινε να ρίξει το γράμμα του ή το ψηφοδέλτιό του για να το στείλει όπου έπρεπε να σταλεί, ξεριζώθηκαν από τα γνωστα τους σημεία και μην τα είδατε. Οι μηχανοραφίες δεν σταματουν εδώ. Μηχανήματα διαλογής και ταξινόμησης, που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, βγαίνουν εκτός λειτουργίας, αποσύρονται και σε αρκετές περιπτώσεις καταστρέφονται, όπως καταγγέλουν υπάληλοι σε πολλά κέντρα διαλογής. Αλληλογραφία αφήνεται να στιβάζεται δημιουργώντας χάος σε παραρτήματα του ταχυδρομείου. Καθυστερούμενες  ή επιστρεφόμενες μαζικές αποστολές συσσωρεύονται και μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία του ταχυδρομικού «συρμού».  Υπάλληλοι λαμβάνουν ασαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να παραδώσουν την αλληλογραφία, ενώ άλλοι λαμβάνουν σαφείς οδηγίες για το πότε δεν θα πρεπει να σκοτίζονται για το πότε θα παραδωθεί η αλληλογραφία. Απειλές εκτοξεύονται από τα προεδρικά χείλη για διακοπή της χρηματοδότησης των Αμερικανικών Ταχυδρομείων. Και όταν ρωτάται γιατί, δεν διστάζει να πει πως έτσι το έργο του ταχυδρομείου θα παρεμποδιστεί, χωρίς ίχνος συναίσθησης της αυθαιρεσίας που τόσο εύκολα ξεστομίζει. Ο σκοπός είναι, το όλο σύστημα να είναι τόσο φορτωμένο με «εκκρεμότητες» και προβλήματα του κανονικού ταχυδρομείου, ώστε όσο πλησιάζουν οι εκλογές να επιβραδύνεται όλο και περισσότερο ή να παρακωλύεται εντελώς η απρόσκοπτη διεξαγωγή της επιστολικής ψήφου. Απώτερος στόχος είναι η πλήρης απαξίωση των κρατικών ταχυδρομείων, στα μάτια του κοινού. Έτσι θα τρωθεί και το κύρος της εκλογικής διαδικασίας που βασίζεται στην επιστολική ψήφο και το γόητρο του αμερικανικού ταχυδρομείου. Όλα αυτά τα τερτίπια ήρθαν στο φως όταν μία υπάλληλος σε ταχυδρομείο της πόλης Βατερλώ στην Άιοβα, που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος του συνδικάτου ταχυδρομικών υπαλλήλων της συγκεκριμένης πολιτείας, αποφάσισε να «σφυρίξει» τα όσα συνέβαιναν στα ΜΜΕ και να αποκαλύψει τις κυβερνητικές ατασθαλίες. 

Γερουσιαστές και βουλευτές και των δύο κομμάτων άσκησαν πιέσεις προς τον Γενικό Διευθυντή Ντε Τζόυ και ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του. Κατά τη συνάντηση, ο ίδιος υποστήριξε πως οι «αλλαγές» που εφαρμόζει θα βελτιώσουν, σε βάθος χρόνου, το έργο της ταχυδρομικής υπηρεσίας και θα εξοικονομήσουν χρήματα. Η πίεση από την πλευρά των πολιτικών, μαζί με τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα των ταχυδρομικών υπαλλήλων, τα ΜΜΕ και τον κόσμο που διαδηλώνει για να στηρίξει το ανεξάρτητο έργο των ταχυδρόμων, είχαν τελικά αποτέλεσμα. Όταν φωνάζεις, μπορεί και κάτι να κερδίσεις στο τέλος. Αν δεν φωνάξεις, δεν κερδίζεις τίποτα. Η Ταχυδρομική Υπηρεσία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλει την απόσυρση των κουτιών απο τους δρόμους, η οποία απόσυρση είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα σε όλες τις πολιτείες ανεξαιρέτως, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το ίδιο το ανακοινωθέν. Αυτό ήταν το πλάνο, που σκόνταψε πάνω στις έντονες αντιδράσεις ενός κόσμου έκπληκτου από την εξόφθαλμη αυτή πολιτική ταρζανιά και αλητεία, που υπονομεύει την δημοκρατική διαδικασία της ψήφου και κατ’ επέκταση το ίδιο το πολίτευμα. Σε λίγες μέρες ο Ντε Τζόυ θα καταθέσει και στο Κογκρέσσο. Όσο φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι, τόσο κάποιοι, κάπως, έστω και στα λόγια, θα βρίσκονται υπόλογοι των πράξεών τους. Τίποτα δεν είναι πλέον αυτονόητο, τίποτα δε λογίζεται δεδομένο. Η δημοκρατία και ο έλεγχος της εξουσίας είναι καθημερινή υπόθεση, όλων. Μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…