Ιταλία: Μαύρη μέρα για την δημοκρατία – Νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit polls

Οι Ιταλοί φέρεται να επέλεξαν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα από όλη την Ευρώπη.

Το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 12 μ.μ ώρα Ελλάδος. Τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll) δείχνουν νίκη με ποσοστό 41% έως 45% για τον ακροδεξιό σχηματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018 από τους σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, του φαβορί των εκλογών της Κυριακής, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυρία Μελόνι, έσπασε τον «όρο σιωπής» λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και δημοσίευσε ένα προκλητικό βίντεο στο TikTok στο οποίο έσφιξε δύο πεπόνια και έκλεισε το μάτι.

Μάλιστα στο σχετικό βίντεο η Μελόνι κλείνει το μάτι πονηρά και λέει «τα είπα όλα».

Ο κύριος αντίπαλός της, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην πρωτεύουσα, ενώ ο ακροδεξιός σύμμαχός της Ματέο Σαλβίνι ψήφισε στο Μιλάνο. Υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι για πρώτη φορά και 4,7 εκατομμύρια στο εξωτερικό. Τα exit polls θα βγουν όταν κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν ώρες αργότερα.

Στην περιοχή Garbatella της νότιας Ρώμης -όπου μεγάλωσε ο ηγέτης των Brothers of Italy- ένας ψηφοφόρος επαίνεσε τον «ισχυρό χαρακτήρα» της, ενώ ένας άλλος είπε ότι ψήφισε να κρατήσει έξω την ακροδεξιά. «Δεν είναι ποιος θέλω να κερδίσω, αλλά ποιος δεν θέλω», είπε η Έμμα.

Η κ. Μελόνι υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και έχει μετριάσει τη ρητορική για την Ευρώπη.

Αλλά εξακολουθεί να ασπάζεται ένα παλιό σύνθημα που υιοθέτησαν οι φασίστες του Μπενίτο Μουσολίνι: «Θεός, πατρίδα και οικογένεια». Έχει επίσης μιλήσει εναντίον του «λόμπι των LGBT» και ζήτησε ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να σταματήσει η μετανάστευση.

Μια ώρα νότια της Ρώμης, στην πόλη Latina, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ακροδεξιά μπορεί να καταλάβει την πόλη από τα αριστερά. Ιδρύθηκε από τον Μουσολίνι το 1932, η Λατίνα εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη του δικτάτορα, αλλά έχει υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότησης.

 

«Ρίξτε μια ματιά, είναι καταστροφή», λέει ένας περαστικός. Η πόλη είχε έναν αριστερό δήμαρχο τα τελευταία χρόνια, αλλά η ακροδεξιά έχει στο στόχαστρό της τη Λατίνα. Ο Ματέο Σαλβίνι ήρθε εδώ την περασμένη εβδομάδα για να ολοκληρώσει την εκστρατεία του κόμματός του στο League. Η κεντροδεξιά Forza Italia υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, είναι επίσης μέρος του συνασπισμού της κυρίας Μελόνι.

Σέρρες: Η 1η τοποθέτηση των γονιών του 11χρονου – «Άμεση παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων»

ΕΚ - Σέρρες σχολειο εκρηξη

Σέρρες: Η 1η τοποθέτηση των γονιών του 11χρονου – «Άμεση παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων»

Οι γονείς του προχώρησαν στην πρώτη τους τοποθέτηση μετά το τραγικό συμβάν.

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Η κινητοποίηση που έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μοσχευμάτων δίνει ελπίδα και σε…