Ισραήλ: Ποια θα είναι η μοίρα των 4 Παλαιστινίων που ξανα-συνελήφθησαν (PHOTOS)

«Ζήτησα από τον επικεφαλή της Ανακριτικής Επιτροπής στο δικαστήριο, να μου παρέχουν τις πληροφορίες με βάση τις οποίες διεξήγαγαν την παραπάνω κατηγορία, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Είπαν ότι ο φάκελος δικογραφίας είναι μυστικός. Δεν έχουμε καμία ιδέα ως προς το πως προέκυψε μια τέτοια κατηγορία, αν βασίστηκε σε κάποια καταγγελία, όπως και ποια είναι η σύνδεσή της με την επιχείρηση απόδρασης από τη φυλακή», δήλωσε ο δικηγόρος στο δίκτυο της Al Jazeera.

NewsRoom 13/09/2021 | 14:40

Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ - Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν ξανά, μετά την απόδραση τους από την Ισραηλινή φυλακή Gilboa, πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρόνια φυλάκισης καθώς και άλλες βαριές κατηγορίες. Μεταξύ τους και ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, παλαιστίνιος μαχητής με μακροχρόνια δράση σε ένοπλες ομάδες.

Οι τέσσερις κρατούμενοι, βρέθηκαν - ξεχωριστά την Κυριακή - ενώπιον της Ισραηλινής δικαστικής αρχής της Ναζαρέτ, η οποία δεσμεύεται να παρατείνει την κράτησή τους μέχρι και τις 19 Σεπτέμβρη όπου προβλέπεται να «ολοκληρωθεί η έρευνα», σύμφωνα με δηλώσεις από το Palestinian Authority’s (PA) Commission of Detainees Affairs.

Ο 39χρονος Μαχμούντ Άρνταχ
Ο 49χρονος Γιακούμπ Κάντρι

Οι έξι δραπέτες - πέντε είναι μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ένας της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος Φάταχ - δραπέτευσαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από σήραγγα που είχαν σκάψει δίπλα στην τουαλέτα του κελιού τους. 

Σε αυτή τη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από την υψίστης ασφαλείας ισραηλινή φυλακή, βλέπουμε μια σκαμμένη τρύπα στο πάτωμα. Η σκαμμένη τρύπα- τούνελ, εντοπίστηκε μετά την απόδραση των έξι Παλαιστινίων από τη φυλακή Gilboa, στο βόρειο Ισραήλ, Δευτέρα, 6 Σεπτ., 2021. Οι Ισραηλινές δυνάμεις τη Δευτέρα εξαπέλυσαν μεγάλο ανθρωποκυνηγητό στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αδυνατώντας να πιστέψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μια τέτοια απόδραση ήταν εφικτή.

Η ομάδα των έξι αποτελείτο από μέλη με καταγωγή τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Μεταξύ αυτών ο πιο επιφανής της είναι o 45χρονος Ζακαρία Ζουμπέιντι. Φυσικά ούτε ο Ζουμπέιντι, ούτε κανείς από τους υπόλοιπους 5 συνιστά σοβαρή απειλή για το Ισραήλ με την έννοια ότι η ελευθερία ή η κράτηση του δεν αλλάζει τις γενικότερες πολιτικοστρατιωτικές ισορροπίες της διένεξης.

Την Παρασκευή, το βράδυ οι ισραηλινές αρχές είχαν συλλάβει τον 46χρονο Αμντάλα Άρνταχ, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από το 1996, και τον 49χρονο Γιακούμπ Κάντρι. Και οι δύο είναι μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ. Συνελήφθησαν στα δυτικά περίχωρα της Ναζαρέτ. 

Μαχητές στην Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτα προς το Ισραήλ την Παρασκευή, μετά την σύλληψη των πρώτων δύο δραπετών, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε σε απάντηση αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το πρωί του Σαββάτου συνέλαβαν τον 46χρονο Ζακάρια Ζουμπέιντι, πρώην διοικητή των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ, στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, στον οποίο είχε άλλοτε δοθεί αμνηστία από το Ισραήλ και είναι ο πιο γνωστός από τους έξι κρατούμενους που δραπέτευσαν. Ο Ζουμπέιντι είχε συλληφθεί ξανά από το Ισραήλ το 2019 μετά την φερόμενη ανάμειξή του σε νέες επιθέσεις με πυρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο δεύτερος Παλαιστίνιος που συνελήφθη το Σάββατο είναι ο 39χρονος Μαχμούντ Άρνταχ. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Παλαιστινιακό χωριό Shibli-Umm al Ghanam - βρέθηκαν κρυμμένοι σε χώρο στάθμευσης φορτηγών.

Φωτογραφίες που έδειξαν ισραηλινά μέσα φαίνεται να δείχνουν τον Ζουμπέιντι και έναν επίσης συλληφθέντα, μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ, να βρίσκονται γονατισμένοι στο έδαφος μετά την σύλληψή τους, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια πίσω στην πλάτη τους.

Οι έξι άνδρες έχουν είτε καταδικαστεί είτε είναι ύποπτοι για τον σχεδιασμό ή τη διεξαγωγή φονικών επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

Στη δίκη της Κυριακής, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή/ PA commission, μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κρατούμενοι είναι οι εξής: «Απόδραση, βοήθεια στην απόδραση, συμμετοχή σε σχεδιασμό οργανωμένης επίθεσης, συμμετοχή σε εχθρική οργάνωση καθώς και παροχή υπηρεσιών σε εχθρική οργάνωση».

Ο Καλέντ Μαζαζνέχ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί μερικούς από τους Παλαιστίνιους κατηγορούμενους, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες περί «συμμετοχής σε οργανωμένη επίθεση», που βαραίνει τους κατηγορούμενους.

«Ζήτησα από τον επικεφαλή της Ανακριτικής Επιτροπής στο δικαστήριο, να μου παρέχουν τις πληροφορίες με βάση τις οποίες διεξήγαγαν την παραπάνω κατηγορία, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Είπαν ότι ο φάκελος δικογραφίας είναι μυστικός. Δεν έχουμε καμία ιδέα ως προς το πως προέκυψε μια τέτοια κατηγορία, αν βασίστηκε σε κάποια καταγγελία, όπως και ποια είναι η σύνδεσή της με την επιχείρηση απόδρασης από τη φυλακή», δήλωσε ο δικηγόρος στο δίκτυο της Al Jazeera.

Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν πει ότι θα προβούν σε αντίποινα για την σύλληψη των ανδρών.

Με πληροφορίες από Al Jazeera