Ίδρωσαν για να βγάλουν την Ούρσουλα...

Η μεγαλεπήβολη στα χαρτιά συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν κατέληξε να χρειάζεται την ψήφο των Πολωνών ακροδεξιών για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία

Γιώργος Βεργόπουλος 17/07/2019 | 07:44

Η οριακή εκλογή της βαν ντερ Λάιεν χάρη στις ψήφους των Πολωνών ακροδεξιών, καταγράφει με τον πιο καθαρό τρόπο τα πολύ στενά πια περιθώρια της “σύγκλισης στο κέντρο”.

Ακριβώς όπως στη Γερμανία η συγκυβέρνηση Δεξιάς – Σοσιαλιστών ψυχορραγεί επί μακρόν (με κύριο θύμα τους Σοσιαλιστές), έτσι και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβούλιου η μεγαλεπήβολη στα χαρτιά συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για σύγκλιση των τριων μεγαλύτερων ευρωομάδων κατέληξε να χρειάζεται την ψήφο των Πολωνών ακροδεξιών για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Οι διχασμένοι Σοσιαλιστές στην τελική σύσκεψη τους δυο ώρες πριν την ψηφοφορία δεν πήραν κοινή απόφαση αλλά κατέγραψαν τις θέσεις των εθνικών αντιπροσωπειών. Προσπάθώντας χθες το πρωί να τους πείσει να την ψηφίσουν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βαν ντερ Λάιεν έδωσε μια σειρά από υποσχέσεις, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ ανοιχτή στην κοινωνία των πολιτών. Ο Τίμμερμανς, μέχρι πρότινος Σοσιαλιστής υποψήφιος για τη θέση, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από τις θέσεις που παρουσίασε η βαν ντερ Λάιεν. Περισσότερο μάλλον ικανοποιηθηκε από την ανακοίνωση της ότι θα υπάρξει θέση πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής, ο οποίος θα την αντικαθιστά. Την θέση αυτή όλοι γνωρίζουν ότι θα πάρει ο Τίμμερμανς.

Αντίστοιχα, η ψήφος των Ιταλών και Ισπανών Σοσιαλιστών υπέρ της βαν ντερ Λάιεν προφανώς δεν είναι άσχετη με τις θέσεις που παίρνουν τα δυο εθνικά κόμματα μέσα στο “πακέτο Ούρσουλα” που συμφώνησαν Μέρκελ – Μακρόν. Προεδρία του Ευρωκοινοβούλιου και εκπροσώπηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αντίστοιχα.

Ενώ οι Γερμανοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές έμειναν εκτός του “πακέτου” γιατί τις θέσεις που πολιτικά αναλογούσαν στα κράτη τους κατέλαβαν υποψήφιοι του ΕΛΚ. Οποτε αυτοί καταψήφισαν. Ακόμη και μετά όλο αυτό το αλισβερίσι οι ψήφοι δεν έβγαιναν και όλοι στο Στρασβούργο περίμεναν τις (πολλές) ψήφους των Πολωνών, που τυπικά ως ευρωσκεπτικιστές δεξιοί – ακροδεξιοί ήταν εκτός του “πακέτου”. Να δούμε τώρα με ποιά νομιμοποίηση η βαν ντερ Λάιεν θα στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Πολωνίας για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Επί της ουσίας είναι φανερό ότι δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και συνολικά στην ΕΕ, όπως γράφαμε και το Σάββατο. Οι Σοσιαλιστές είναι με το ένα πόδι έξω από την πλειοψηφία, δεν θα υπάρχουν πάντα εθνικά ανταλλάγματα για Ισπανούς και Ιταλούς. Ενώ η συμμαχία Πρασίνων – Αριστεράς που καταγράφηκε στην ψηφοφορία έλκει σταθερά ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των Σοσιαλιστών.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού χάρτη η ακροδεξιά στις διάφορες εκδοχές της παίζει στις αντιφάσεις της επίσημης δεξιάς, του ΕΛΚ. Οι Σαλβίνι – ΛεΠεν επιτέθηκαν σκληρά στην βαν ντερ Λάιεν, οι Πολωνοί και οι Ούγγροι την έσωσαν. Στην ψηφοφορία προ ημερών για Πρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου ψήφισαν όμως όλοι οι ακροδεξιοί (και ευρωσκεπτικιστές δεξιοί ...) μαζί δικό τους υποψήφιο. Το παιχνίδι τους φαίνεται θα είναι αυτό για ένα διάστημα, άλλοτε κοινή στάση όλης της ακροδεξιάς και άλλοτε προσπάθειες των ανατολικοευρωπαίων ακροδεξιών να ρυμουλκήσουν δεξιότερα το ΕΛΚ.

Εκτίμηση για το άμεσο μέλλον: Ο Μακρόν και η Μέρκελ, περισσότερο ως επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων οικονομιών και λιγότερο με ιδεολογικούς όρους, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την εύθραστη πλειοψηφία ΕΛΚ, Φιλελεύθερων, Σοσιαλιστών. Όμως οι Σοσιαλιστές θα μπαίνουν όλο και δυσκολότερα στην πλειοψηφία. Όταν τελειώσει η ονοματολογία και ανοίξουν ξανά τα ζητήματα στρατηγικής, “σύγκλιση στο κέντρο” με απόψεις όπως της βαν ντερ Λάιεν και εφεδρεία τους Πολωνούς απλά δεν υπάρχει. Η ΕΕ θα πάει ή πιο αριστερά ή πιο δεξιά.

Το ζητούμενο είναι η στρατηγική για την ΕΕ. Μέσα σε αυτή την πολιτική κινούμενη άμμο, τον βάλτο όπως θά έλεγε κάποιος παλιός, ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο για δημοκρατική αναβάθμιση της ΕΕ, αναπτυξιακή της τόνωση και ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης ταυτόχρονα δύσκολα θα συναντούσε αντίσταση ακόμη και από τον Μακρόν. Γιατί με συντηρητικούς συμβιβασμούς χωρίς προοπτική τύπου “πακέτο Ούρσουλα”, η ΕΕ θα μείνει πολύ πίσω στο παγκόσμιο παιχνίδι.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.