Ίδρωσαν για να βγάλουν την Ούρσουλα…

Η μεγαλεπήβολη στα χαρτιά συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν κατέληξε να χρειάζεται την ψήφο των Πολωνών ακροδεξιών για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία

AP vleyen

Η οριακή εκλογή της βαν ντερ Λάιεν χάρη στις ψήφους των Πολωνών ακροδεξιών, καταγράφει με τον πιο καθαρό τρόπο τα πολύ στενά πια περιθώρια της “σύγκλισης στο κέντρο”.

Ακριβώς όπως στη Γερμανία η συγκυβέρνηση Δεξιάς – Σοσιαλιστών ψυχορραγεί επί μακρόν (με κύριο θύμα τους Σοσιαλιστές), έτσι και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβούλιου η μεγαλεπήβολη στα χαρτιά συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για σύγκλιση των τριων μεγαλύτερων ευρωομάδων κατέληξε να χρειάζεται την ψήφο των Πολωνών ακροδεξιών για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Οι διχασμένοι Σοσιαλιστές στην τελική σύσκεψη τους δυο ώρες πριν την ψηφοφορία δεν πήραν κοινή απόφαση αλλά κατέγραψαν τις θέσεις των εθνικών αντιπροσωπειών. Προσπάθώντας χθες το πρωί να τους πείσει να την ψηφίσουν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βαν ντερ Λάιεν έδωσε μια σειρά από υποσχέσεις, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ ανοιχτή στην κοινωνία των πολιτών. Ο Τίμμερμανς, μέχρι πρότινος Σοσιαλιστής υποψήφιος για τη θέση, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από τις θέσεις που παρουσίασε η βαν ντερ Λάιεν. Περισσότερο μάλλον ικανοποιηθηκε από την ανακοίνωση της ότι θα υπάρξει θέση πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής, ο οποίος θα την αντικαθιστά. Την θέση αυτή όλοι γνωρίζουν ότι θα πάρει ο Τίμμερμανς.

Αντίστοιχα, η ψήφος των Ιταλών και Ισπανών Σοσιαλιστών υπέρ της βαν ντερ Λάιεν προφανώς δεν είναι άσχετη με τις θέσεις που παίρνουν τα δυο εθνικά κόμματα μέσα στο “πακέτο Ούρσουλα” που συμφώνησαν Μέρκελ – Μακρόν. Προεδρία του Ευρωκοινοβούλιου και εκπροσώπηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αντίστοιχα.

Ενώ οι Γερμανοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές έμειναν εκτός του “πακέτου” γιατί τις θέσεις που πολιτικά αναλογούσαν στα κράτη τους κατέλαβαν υποψήφιοι του ΕΛΚ. Οποτε αυτοί καταψήφισαν. Ακόμη και μετά όλο αυτό το αλισβερίσι οι ψήφοι δεν έβγαιναν και όλοι στο Στρασβούργο περίμεναν τις (πολλές) ψήφους των Πολωνών, που τυπικά ως ευρωσκεπτικιστές δεξιοί – ακροδεξιοί ήταν εκτός του “πακέτου”. Να δούμε τώρα με ποιά νομιμοποίηση η βαν ντερ Λάιεν θα στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Πολωνίας για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Επί της ουσίας είναι φανερό ότι δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και συνολικά στην ΕΕ, όπως γράφαμε και το Σάββατο. Οι Σοσιαλιστές είναι με το ένα πόδι έξω από την πλειοψηφία, δεν θα υπάρχουν πάντα εθνικά ανταλλάγματα για Ισπανούς και Ιταλούς. Ενώ η συμμαχία Πρασίνων – Αριστεράς που καταγράφηκε στην ψηφοφορία έλκει σταθερά ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των Σοσιαλιστών.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού χάρτη η ακροδεξιά στις διάφορες εκδοχές της παίζει στις αντιφάσεις της επίσημης δεξιάς, του ΕΛΚ. Οι Σαλβίνι – ΛεΠεν επιτέθηκαν σκληρά στην βαν ντερ Λάιεν, οι Πολωνοί και οι Ούγγροι την έσωσαν. Στην ψηφοφορία προ ημερών για Πρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου ψήφισαν όμως όλοι οι ακροδεξιοί (και ευρωσκεπτικιστές δεξιοί …) μαζί δικό τους υποψήφιο. Το παιχνίδι τους φαίνεται θα είναι αυτό για ένα διάστημα, άλλοτε κοινή στάση όλης της ακροδεξιάς και άλλοτε προσπάθειες των ανατολικοευρωπαίων ακροδεξιών να ρυμουλκήσουν δεξιότερα το ΕΛΚ.

Εκτίμηση για το άμεσο μέλλον: Ο Μακρόν και η Μέρκελ, περισσότερο ως επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων οικονομιών και λιγότερο με ιδεολογικούς όρους, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την εύθραστη πλειοψηφία ΕΛΚ, Φιλελεύθερων, Σοσιαλιστών. Όμως οι Σοσιαλιστές θα μπαίνουν όλο και δυσκολότερα στην πλειοψηφία. Όταν τελειώσει η ονοματολογία και ανοίξουν ξανά τα ζητήματα στρατηγικής, “σύγκλιση στο κέντρο” με απόψεις όπως της βαν ντερ Λάιεν και εφεδρεία τους Πολωνούς απλά δεν υπάρχει. Η ΕΕ θα πάει ή πιο αριστερά ή πιο δεξιά.

Το ζητούμενο είναι η στρατηγική για την ΕΕ. Μέσα σε αυτή την πολιτική κινούμενη άμμο, τον βάλτο όπως θά έλεγε κάποιος παλιός, ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο για δημοκρατική αναβάθμιση της ΕΕ, αναπτυξιακή της τόνωση και ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης ταυτόχρονα δύσκολα θα συναντούσε αντίσταση ακόμη και από τον Μακρόν. Γιατί με συντηρητικούς συμβιβασμούς χωρίς προοπτική τύπου “πακέτο Ούρσουλα”, η ΕΕ θα μείνει πολύ πίσω στο παγκόσμιο παιχνίδι.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…