Newsroom

Newsroom

Η πανδημία από τον ουρανό: ένας ιστότοπος που μετρά τον αντίκτυπο της καραντίνας στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν μία διαδικτυακή πλατφόρμα, που επιτρέπει τη μέτρηση του αντίκτυπου της υγειονομικής κρίσης που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό στο περιβάλλον, χάρη στα δεδομένα που δίνουν οι δορυφόροι.  

ufo sighting nasa live stream shows alien craft uncloaking near iss its a ship

Οι αλλαγές στην ποιότητα του αέρα, του νερού, η εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανικής δραστηριότητας, των συγκοινωνιών… Αυτό το εργαλείο, στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό στο διαδίκτυο (https://race.esa.int), παρουσιάζει έναν διαδραστικό χάρτη της Ευρώπης όπου μπορεί κανείς να συγκρίνει διαφορετικές περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας με εκείνες από προηγούμενα έτη.

Η πλατφόρμα, που ονομάζεται RACE (Rapid Action Coronavirus Earth observation) «δείχνει πώς τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την παρατήρηση της Γης μπορούν να αποτυπώσουν τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη μέλη του ΕΟΔ», (22 στο σύνολό τους) κατά τη διάρκεια της καραντίνας και από την επανεκκίνηση στη μετά την καραντίνα εποχή, εξηγεί ο διευθυντής παρατήρησης της Γης στον ΕΟΔ Γιόζεφ Ασχμπάκερ, σε ένα δελτίο τύπου.

Συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα από τους δορυφόρους παρατήρησης της Γης (ιδίως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus), το RACE επιτρέπει να βλέπει κανείς τη συγκομιδή των σπαραγγιών στο Βρανδεμβούργο όπως και την ενάερια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, την ποιότητα του νερού στη Μεσόγειο ή τη συγκέντρωση χλωροφύλλης σε μια περιοχή.

Διάφοροι πίνακες με δεδομένα συμπληρώνουν τις εικόνες και σχολιάζονται από επιστήμονες. Οι δείκτες, ορισμένοι εκ των οποίων πηγαίνουν έως το 2014, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται έως το τέλος του έτους, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιβ Λουί Ντεσνός, επικεφαλής του τμήματος εφαρμογής των δεδομένων στην παρατήρηση της Γης στον ΕΟΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…