ΝΛ

Νίκος Λακόπουλος

Η Ελλάδα φλέγεται, αλλά η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για τη νέα της «επιτυχία»

Το κράτος λειτουργεί «υποδειγματικά», όσο και τα μέσα ενημέρωσης

5353125

Με την τραγωδία στο Μάτι πρόσφατη η κυβέρνηση ζούσε την αγωνία των πυρκαγιών που είχαν προαγγελθεί σχεδόν με ακρίβεια για το που θα ξεσπάσουν.

Είχε πάρει όμως τα μέτρα της -κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν απροετοίμαστη. Κι έτσι με ανέμους δυο-τριών μποφόρ -κατά την αντιπολίτευση -έξι κατά την κυβέρνηση δεν είχαμε πολλές απώλειες. Μόνο η Βαρυμπόμπη κάηκε, η Εύβοια -που είχε μεγαλύτερη φωτιά, αλλά μικρότερη τηλεοπτική κάλυψη και μερικές ακόμα περιοχές. Ευτυχώς.

»Ζήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Κρατώ ως θετικό δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δούλεψε υποδειγματικά το σύστημα των εκκενώσεων. Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν. Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός που οι πρώτες φωτιές τον βρήκαν να παραθερίζει στην Κρήτη παρότι είχε πει πως οι πολίτες θα κάνουν διακοπές, εμείς όχι».

Αυτή τη φορά δεν έτρεξε στα καμμένα να φωτογραφηθεί, αλλά πήγε στην Βαρυμπόμπη πρωί -να μην την δουν οι κάτοικοι, λέει ο καχύποπτος ΣΥΡΙΖΑ, και μπροστά στις κάμερες -περίπου σαν ολυμπιονίκης που πήρε αντί για χρυσό χάλκινο, έκανε αυτή την απίστευτη δήλωση. «Κρατώ ως θετικό ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης

Βέβαια -όπως συνέβη σε άλλη περίπτωση με έξι νεκρούς από πλημμύρες- κι αν είχαμε νεκρούς, πάλι η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη που είχαμε λίγους νεκρούς. Άλλωστε ποιος δεν θυμάται τον Άδωνι Γεωργιάδη να πανηγυρίζει για τους… νεκρούς γιατί «είναι λιγότεροι απ’ όσους έχει το Βέλγιο».

Φαίνεται πως το κράτος λειτούργησε και μάλιστα «υποδειγματικά» με αυτή την κυβέρνηση και μέσα σ΄αυτά τα δυο χρόνια πράγματι άλλαξε κάτι σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές: άλλαξε ο τρόπος που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις πυρκαγιές κι άλλες καταστροφές – που πλέον είναι φυσικά φαινόμενα που όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιτυχώς.

Οι φωτιές υπάρχουν στις ειδήσεις, ο Σκάι τις ακολουθεί κατά πόδας με συνεχή ενημέρωση, καμιά φορά ο ρεπόρτερ παρασύρεται από το μέγεθος της καταστροφής, αλλά δεν βλέπουμε πια τα δράματα εκατοντάδων ανθρώπων που τους κάηκαν τα σπίτια -σα να μην υπάρχουν.

Βέβαια ανάμεσα σε ρεπορτάζ για γατάκια που σώθηκαν ακούγονται καταγγελίες για καθυστερήσεις, για κρουνούς που δεν λειτούργησαν, για έλλειψη σχεδιασμού και για διάλυση του «επιτελικού» κράτους, αλλά η κυρίαρχη εικόνα είναι μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης που επαίρεται για την καταστροφή -που δεν ήταν μεγαλύτερη- κι απέφυγε τα χειρότερα.

Αν έχουν καεί διακόσια σπίτια -όπως είδε ο κ. Λέκκας- κι άλλα τόσα στην Εύβοια -ή έστω λιγότερα όπως κατέγραψε η κυβέρνηση κάπου θα υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες χωρίς σπίτι που δεν χωράνε στα τηλεοπτικά πλάνα.

Με δυσκολία θα χωρέσουν και ορισμένοι επιστήμονες που προειδοποιούν για το μέλλον ή άλλοι που καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο -όπως ο Ζερεφός που δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές.

Μια κυβέρνηση καταδικασμένη στην …επιτυχία

Μια ματιά στα τηλεοπτικά πλάνα δείχνει πως ίσως έχουμε περισσότερους αστυνομικούς από όσους πυροσβέστες χρειαζόμαστε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη -αήττητος όπως φαίνεται επαγγελματίας στη δουλειά του- μάλλον βιάστηκε να πει πως το κράτος «λειτούργησε υποδειγματικά» -πριν καν σβήσουν οι φωτιές και γίνει ο απολογισμός.

Σημάδι πως αυτή η κυβέρνηση θα έχει πετύχει ακόμα και με την μεγαλύτερη καταστροφή και πως ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που λειτούργησε ολέθρια με άλλη κυβέρνηση έγινε υποδειγματικός με αυτήν εδώ.

Κι όμως μέσα στα δυο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο για να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες πυρκαγιές -που της ξέφυγαν στην Βαρυμπόμπη και δεν θρηνήσαμε θύματα όπως θα συνέβαινε με πιο δυνατούς ανέμους.

Έκανε όμως κάτι για την τηλεοπτική κάλυψη των πυρκαγιών: χρηματοδότησε επιλεκτικά μέσα ενημέρωσης με την Λίστα Πέτσα κι ετοιμάζει ένα νέο πακέτο είκοσι εκατομμυρίων ευρώ.

Προφανώς ακόμα κι αν καιγόταν όλη η Βαρυμπόμπη και η μισή Αττική πάλι θα είχαμε μια επιτυχία της κυβέρνησης αφού δεν κάηκε ολόκληρη.

ΥΓ: Η φωτό είναι από το Πρώτο Θέμα: «Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν» λέει και δείχνει κάπου με πόζα. Αν μη τι άλλο, ξέρει να …ντύνεται -αν και το πουκάμισο δεν ταιριάζει με τα καμένα που δεν υπάρχουν στο πλάνο.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…