Newsroom

Newsroom

Η έκρηξη των αντιδράσεων στην δήλωση- βόμβα της Λαγκάρντ

Τελειωμό δεν έχουν οι αντιδράσεις από τις ανθελληνικές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.…

Τελειωμό δεν έχουν οι αντιδράσεις από τις ανθελληνικές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη που έδωσε αναφερόμενη στην ελληνική κρίση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας». Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους γονείς και τις μητέρες που δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, η Γαλλίδα αξιωματούχος απάντησε: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα, αναγκάζονται ακόμα και την καρέκλα του θρανίου να μοιραστούν και διψάνε για μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα.»
Η εφημερίδα, που φιλοξένησε τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ και πυροδότησαν τις αντιδράσεις, έκανε λόγο για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία. «Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως «έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού» ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης», γράφει η εφημερίδα.

«Η Λαγκάρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών, όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα, στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της; Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως, το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».
Η γαλλική Le Figaro στο πρωτοσέλιδό της έγραψε «Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες», αναρωτώμενη στο άρθρο αν οι δηλώσεις είναι προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια ή προειδοποίηση. Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ», ενώ η Liberation έγραψε ότι με τη συνέντευξή της, η Λαγκάρντ άναψε το φιτίλι στο μπαρούτι.

Αντιδράσεις υπήρξαν όχι μόνο από το διεθνή Τύπο, αλλά και πρόσωπα που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, οικονομολόγους και απλούς πολίτες που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στο προφίλ της Κριστίν Λανγκάρντ στο facebook. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σελίδα της στο κοινωνικό δίκτυο κατακλείστηκε από μηνύματα που κριτικάρουν τη στάση της στο ελληνικό ζήτημα, κάνοντάς την να ανακαλέσει με κείμενο που ανήρτησε και εκφράζει τη συμπάθειά της στους Έλληνες.

Εντωμεταξύ, ο γνωστός οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities δήλωσε σε κανάλι ότι δεν καταλαβαίνει σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση. «Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Έλληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Έγινε άραγε με σκοπιμότητα, λέγοντας έμμεσα στους Έλληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας, Νατζάτ Μπελκασέμ, χαρακτήρισε τη δήλωση ως απλοϊκή και γελοιογραφική και από την πλευρά του, ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου δήλωσε σε κρατικό κανάλι: «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Ελληνες;». «Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πώς είναι οι εφοπλιστές, δηλαδή οι καπιταλιστές, που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους (…) ή ακόμα η Εκκλησία; Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία».


Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη