Newsroom

Newsroom

«H κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι»

Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να διαρκέσει ως το καλοκαίρι και θα έχει «μεγάλες και διαρκείς» συνέπειες για την οικονομία, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, διάφοροι πολιτιστικοί χώροι, καθώς και οι παμπ, θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας ως την 29η Μαρτίου, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Αλλά «αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πιθανόν θα παραταθεί πέραν της 29ης Μαρτίου. Μπορεί να κρατήσει μήνες, μέχρι το καλοκαίρι», είπε ο Βαράντκαρ σε διάγγελμά του τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου, που φέτος «δεν ήταν σαν καμία άλλη»: όλες οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιρλανδίας εκτίμησε πως «οι ζημίες θα είναι μεγάλες και διαρκείς»: «Ο λογαριασμός θα είναι τεράστιος και ίσως χρειαστούν χρόνια για να πληρωθεί», προεξόφλησε, δηλώνοντας πάντως πεπεισμένος ότι «η οικονομία μας θα κάνει νέο ξεκίνημα».

Στην Ιρλανδία καταγράφονταν μέχρι χθες 292 κρούσματα της ασθένειας COVID-19 και δύο θάνατοι, όμως ο Βαράντκαρ εξέφρασε την ανησυχία πως «θα φθάσουμε τα 15.000 κρούσματα ή ακόμα περισσότερα ως το τέλος του μήνα» και ότι «ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν».

Η κυβέρνηση ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να δώσει εντολή στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους με υποκείμενες παθήσεις να μείνουν σε απομόνωση κατ’ οίκον για να σωθούν ζωές, είπε ο πρωθυπουργός.

Το διάγγελμα του Βαράντκαρ ήταν το πρώτο που έκανε ο ιρλανδός πρωθυπουργός προς τους πολίτες της χώρας αφότου η πανδημία έφθασε στη νήσο. Αξιοποίησε την εθνική γιορτή για να ζητήσει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να τονίσει πως απαιτείται αλληλεγγύη σε μια στιγμή θυσίας.

«Επικρατεί νηνεμία πριν από την καταιγίδα, πριν από την ραγδαία αύξηση» των κρουσμάτων, τόνισε ο Βαράντκαρ και πρόσθεσε πως «όταν έρθει, και θα έρθει, δεν θα έχουν ζητήσει ποτέ τόσο πολλοί τόσα πολλά από τόσο λίγους».

«Πολλοί από εσάς το μόνο που θέλετε να μάθετε είναι πότε θα τελειώσει αυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε», παραδέχθηκε.

Ο Βαράντκαρ, γιατρός, παρότρυνε τους νέους να βοηθούν τους γονείς τους, να διαβάζουν για να μην μείνουν πίσω στο σχολείο και να μιλούν στο τηλέφωνο ή μέσω βιντεοσύνδεσης με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Αυτή είναι μια γιορτή του Αγίου Πατρικίου που δεν είναι σαν καμία άλλη, που κανένας μας δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Τα σημερινά παιδιά θα μιλούν γι’ αυτή στα δικά τους παιδιά και στα εγγόνια τους για τη γιορτή του 2020, όταν δεν έγιναν συγκεντρώσεις, δεν έγιναν παρελάσεις, που όλοι έμειναν στα σπίτια τους για να προφυλάξει ο ένας τον άλλο».

«Τα χρόνια που θα έρθουν, ας λένε για εμάς πως όταν η κατάσταση ήταν η χειρότερη δυνατή, βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό», κατέληξε.

Διπλό φονικό στην Καβάλα-Νέες αποκαλύψεις για την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού

Διπλό φονικό στην Καβάλα-Νέες αποκαλύψεις για την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού

Ενα σημείωμα του 56χρονου εκτελεστή και αυτόχειρα στην Καβάλα αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας.

Η διάλυση αρραβώνα για 50.000 ευρώ ήταν… ψίχουλα-Σκέπασαν νεογέννητο με πακτωλό χρημάτων

Η διάλυση αρραβώνα για 50.000 ευρώ ήταν… ψίχουλα-Σκέπασαν νεογέννητο με πακτωλό χρημάτων

Το πρωτοφανές περιστατικό με το παζάρεμα παζάρεψαν» ύψους 50.000 ευρώ για τη διάλυση ενός αρραβώνα…

Τζανακόπουλος: Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν αποτελούν «απλώς» ένα πολιτικό λάθος, αλλά τρόπο άσκησης πολιτικής

Τζανακόπουλος: Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν αποτελούν «απλώς» ένα πολιτικό λάθος, αλλά τρόπο άσκησης πολιτικής

«Η λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού δεν είναι απλώς ένα πολιτικό λάθος του κ. Μητσοτάκη, μια…