ΙΝ

Ιωάννα Νιάχα

H Ιωάννα Νιάχα γράφει στο koutipandoras.gr για την παράσταση «Ο Τελευταίος Αντάρτης»

Το θέμα του Εμφυλίου και το πώς, θα μπορούσα να κάνω μια παράσταση με αυτό, γύριζε πολλά χρόνια στο μυαλό μου, αλλά πιστεύω ότι για όλα υπάρχει, ο σωστός χρόνος.

ανταρτης2

Βρέθηκα τυχαία, να παρακολουθώ πριν 2 χρόνια το πρώτο ανέβασμα του έργου «Ο Τελευταίος Αντάρτης», σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα Ανδρέα Ζαφείρη και επί σκηνής, τον Τάκη Σάντρα (Δημήτρη Ζαφείρη) να διηγείται, μαζί με τους ηθοποιούς την ιστορία του.

Είχα πιάσει τον εαυτό μου, να κλαίει και να νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουγα να έχει περάσει ο ίδιος και οι  υπόλοιπες ηρωίδες, που ενσαρκώνοντας από τις ηθοποιούς. Βγαίνοντας από το θέατρο είπα, «αυτό το έργο, θα το ξανακάνω!!!».

Τα χρόνια πέρασαν, έκανα ένα δεύτερο ανέβασμα του έργου εκτός Αθηνών, στην τότε ερασιτεχνική ομάδα που δούλευα, αλλά και πάλι ένιωθα να έχω «εκκρεμότητα», μαζί του.
Πέρυσι το καλοκαίρι, το έδωσα σε κάποια βασικά μέλη της ομάδας μου (Fade-Out), να το διαβάσουν και συμφωνήσαμε να το κάνουμε. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι ότι θεωρούμε το θέατρο ως μέσω αφύπνισης, υπενθύμισης και προβληματισμού και αυτά μας παρακινούν, να καταπιανόμαστε με θέμα γνωστά ή και λιγότερο γνωστά. Ο καθένας λοιπόν, άρχισε να ψάχνει, για τον Εμφύλιο, να διαβάζουμε, να ρωτάμε και μέχρι να ξεκινήσουμε τις πρόβες είχαμε κάνει μια ικανοποιητική έρευνα, την οποία ολοκλήρωσε με τις γνώσεις τους και ο Α.Ζαφείρης, ο οποίος μέχρι και σήμερα, έχει στηρίξει όλη αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο σαν ένας απλός συγγραφές που παραδίδει το έργο του, αλλά σαν βασικός συνεργάτης αυτής της παραγωγής. Κάθε απορία σχετικά με το κείμενο ή εποχή, ο Ανδρέας μας την απαντούσε πάντα, με την ίδια χαρά και ευγένεια.

Το έργο, είναι η πραγματική ιστορία της τελευταίας ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού, στο Γράμμο. Σε αυτήν την ομάδα υπήρχαν και 5 γυναίκες από το χωριό της Πυρσόγιαννης. Στην σκηνή ξετυλίγουμε το κουβάρι, αυτών των 5 γυναικών και πως αποφάσισαν ,να ανέβουν στο βουνό και παράλληλα με βιντεοπροβολή βλέπουμε και ακούμε  την ιστορία, του Τάκη Σάντρα, αρχηγού της ομάδας. Ξεκινάμε από το 1940 και καταλήγουμε στο 1949….

Νομίζω ότι, η πιο δυνατή σκηνή, είναι εκείνη που κάθε μια από αυτές τις γυναίκες, εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν, να γίνει αντάρτισσα. Είναι αυτή η σκηνή, που όσες φορές και να την έχω δει σε πρόβες, σφίγγετε το στομάχι μου και πηγαίνω στον σπίτι, ψυχικά διαλυμένη. Πολύς πόνος, για τόσο νέες γυναίκες…Μια αθωότητα που χάθηκε μέσα στην Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο.

Πιστεύω ότι έχουμε κάνει, ότι καλύτερο μπορούσαμε, για να φτιάξουμε μια παράσταση του είδους, του Ιστορικού Ντοκουμέντου, που θα συγκινήσει, θα ξαναθυμίσει, θα προβληματίσει, θα διδάξει. 

INFO: 

Από Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου έως Τετάρτη 25 Μαρτίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 8€

Ατέλειες: 8€

Ομαδικά άνω των 8 ατόμων: 8€

Διάρκεια παράστασης

60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
Προπώληση εισιτηρίων

Στο ταμείο του Θεάτρου τηλ. 210-3412689, 6942703702

Ευπατριδών 3, Γκάζι (σταθμός μετρό Κεραμεικός)

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη