Γιατροί χωρίς Σύνορα: Διαφορετική συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες Ουκρανίας και Αφρικής

Την «αδιαφορία» των ευρωπαϊκών χωρών που οδηγεί σε πολύνεκρα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες στη Μεσόγειο Θάλασσα καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), τονίζοντας ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο την περασμένη εβδομάδα.

«Η αμέλεια της Ιταλίας και της Μάλτας για την παροχή βοήθειας σε σκάφη που κινδυνεύουν και η αδιαφορία της ΕΕ και των χωρών μελών της για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών (…) είναι απαράδεκτες», σημειώνει η οργάνωση, εκτιμώντας ότι τα ναυάγια είναι αποτέλεσμα «της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και μάλιστα όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους όταν την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θεσμοί εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. «Δεν μπορεί κανείς παρά να εκπλαγεί από τη διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όσους διαφεύγουν από καταστάσεις βίας στη χώρα καταγωγής τους» αναφέρουν,

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά περιστατικά στην κεντρική Μεσόγειο μόνο την περασμένη εβδομάδα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και των κρατών μελών της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.

Την ίδια εβδομάδα, τουλάχιστον 130 άτομα συνελήφθησαν και επεστράφησαν με τη βία στη Λιβύη, όπου κινδυνεύουν να υποστούν κακομεταχείριση, κακοποίηση και βασανιστήρια σε κέντρα κράτησης της Λιβύης.

Όπως τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η «αποχώρηση» των ευρωπαϊκών χωρών από «τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και η στήριξή τους στη λιβυκή ακτοφυλακή οδηγούν στους θανάτους και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κεντρική Μεσόγειο».

Στις 31 Μαρτίου τέσσερα παιδιά και επτά γυναίκες βρέθηκαν νεκροί πάνω σε ένα υπερφορτωμένο φουσκωτό: συνολικά η λιβυκή ακτοφυλακή εντόπισε 126 επιβάτες και τους έστειλε πίσω στη Λιβύη.

Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο, περισσότεροι από 90 άνθρωποι πέθαναν αφού έμειναν για πολλές ημέρες στη θάλασσα. Τα αίτια του θανάτου τους δεν έχουν γίνει γνωστά. Τέσσερις επιζώντες διασώθηκαν από ένα τάνκερ που τους μετέφερε στη Λιβύη.

«Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από την κόλαση της Λιβύης και στη συνέχεια βίωσαν τον θάνατο δεκάδων συντρόφων τους, ενώ έπλεαν ακυβέρνητοι για πολλές ημέρες στη θάλασσα. Έπειτα από αυτήν την αδιανόητη δοκιμασία, τους έστειλαν στη Λιβύη» όπου κινδυνεύουν με βασανιστήρια, σύμφωνα με την Κάρολιν Βίλεμεν, συντονίστρια των MSF στο πλοίο Geo Parents που περιπολεί σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη.η Βίλεμεν.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 23.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν την κεντρική Μεσόγειο από το 2014.

«Η πλειονότητα των επιζώντων αποκτούν ψυχολογικά τραύματα, λόγω του χρόνου που περνούν στη θάλασσα, της κατάστασης του σκάφους και των δραματικών συνθηκών διάσωσης. Το ένα τρίτο των επιζώντων είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολλοί από τους οποίους είναι κάτω των 15 ετών”, εξηγεί η Κάρολιν Βίλεμεν.
 

Αυτιάς: Η ευρωβουλή, η αποχώρηση από την τηλεόραση και η αντικατάσταση (video)

Αυτιάς: Η ευρωβουλή, η αποχώρηση από την τηλεόραση και η αντικατάσταση (video)

«Παραμένω στην υπηρεσία της ενημέρωσης του τηλεθεατή. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις», τονίζει μέχρις στιγμής ο…

Επικό τρολάρισμα από Στάνκογλου: «Στον γύρο του κόσμου θα έπαιρνα τον Νούσια γιατί ο Μπισμπίκης είναι ερωτευμένος» (video)

Επικό τρολάρισμα από Στάνκογλου: «Στον γύρο του κόσμου θα έπαιρνα τον Νούσια γιατί ο Μπισμπίκης είναι ερωτευμένος» (video)

Τον Βασίλη Μπισμπίκη τρόλαρε με επικό τρόπο ο Γιάννης Στάνκογλου

Ούτε λέξη στα βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ

Ούτε λέξη στα βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ

Καμία αναφορά στα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ακύρωση της…