Γαλλία: “Ναι” από το Συνταγματικό Συμβούλιο στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Μετά από εβδομάδες αμφισβήτησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επόμενη ημέρα μιας ακόμη μαζικής διαδήλωσης στη Γαλλία.

9a3ccf40 9e23 446a a1ca 6f71abdee18f

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε τα βασικά στοιχεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, σύμφωνα με το AFP.

Μετά από εβδομάδες αμφισβήτησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επόμενη ημέρα μιας ακόμη μαζικής διαδήλωσης στη Γαλλία, το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ως προς το αν ήταν συμβατές προς το γαλλικό Σύνταγμα οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση Μακρόν στο ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, εγκρίνοντας τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις αναλύσεις που είχαν προηγηθεί, ήταν δύσκολο το Συμβούλιο να κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο” για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν μάλιστα εικόνες των διαδηλωτών, οι οποίοι, εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, μικρές ομάδες μπήκαν σε κτίρια που στεγάζονταν τα γραφεία της BlackRock και της Natixis.

Η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε οποιαδήποτε διαδήλωση γύρω από το Συνταγματικό Συμβούλιο στο Παρίσι μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Ο Μακρόν κάλεσε τα συνδικάτα πριν την απόφαση

Λίγο πριν την απόφαση, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, “όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου” που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η προεδρία.

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα εάν επικυρώνει ή καταδικάζει πλήρως ή εν μέρει το σχέδιο μεταρρύθμισης κατά του οποίου τα συνδικάτα έχουν οργανώσει πολλές διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο.