Επίθεση στον Τσίπρα για να δικαιολογήσει τα λάθη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με  ύφος Καρδινάλιου, αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέσεις προς τη Θεσσαλονίκη για έργα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε  να ανακόψει την πτωτική πορεία στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνησή του κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ 

NewsRoom 12/09/2021 | 15:33

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε  κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε τη στρατηγική της όξυνσης, καθώς τον κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τον προκάτοχό του ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις κατά του ιδίου, της συζύγου του και των παιδιών του στον «οχετό του διαδικτύου».

«Όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα δε νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει όχι μόνο με μένα, αλλά με κανέναν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό και αξιακό χάσμα» υποστήριξε.  «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα».

«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός θέλησε να διαψεύσει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επισημαίνοντας ότι… οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση σταθερά πρώτη και καταγράφουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πρόσωπό του. Σε ερώτηση μάλιστα  της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ ημέρων, απάντησε «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Θέλω να σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει».

 

Όχι σε νέο lockdown

«Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θα υπάρχει, όμως, περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν θα ξανακλείσουμε. Θα έχουμε, ωστόσο, μάσκες για πολύ καιρό ακόμη και θα κάνουμε πολλά τεστ. Και φυσικά θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι στόχος είναι να πειστούν οι καχύποπτοι πολίτες και όχι εκείνοι που είναι φανατικοί πολέμιοι των εμβολίων.

«Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»


«Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. (…) Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον ανασχηματισμό και φιάσκο της αποτυχημένης υπουργοποίησης Αποστολάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε αυταρχικό ύφος ότι «Δεν είμαι υποχρεωμένος να δηλώνω δημόσια τα κριτήρια με τα οποία επιλέγω υπουργούς» για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο ότι «δεν σας το απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω».

Εκτόξευσε, όμως, πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζητούσε ένα υπερκομματικό πρόσωπο στην Πολιτική Προστασία και μια εβδομάδα μετά πέρασε στην επίθεση, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα επιχειρήσει ξανά συναίνεση.

«Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Μετρό το 2023 στη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο "Παύλος Μελάς" ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και τουΆρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τα έργα που δρομολογούνται στην πόλη.


«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»


«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.
 

Μαθαίνει... από τα λάθη του

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος στη θητεία του, ο πρωθυπουργός, απάντησε με μισόλογα, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν είναι αλάθητος, αλλά το ζήτημα είναι να μαθαίνει από τα λάθη του.

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις