Αν έπαιζε μπάσκετ στο NBA σήμερα θα ήταν ήδη..γιατρός (φώτο+έγγραφα)

Του Γιάννη Συμεωνίδη Αν έπαιζε μπάσκετ και υπόγραφε συμβόλαιο στο NBA θα του είχε δοθεί… χθες η ελληνική υπηκοότητα και…

metanastis1 0

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αν έπαιζε μπάσκετ και υπόγραφε συμβόλαιο στο NBA θα του είχε δοθεί… χθες η ελληνική υπηκοότητα και θα είχε ήδη συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο 36χρόνος Christophe Maka-Dangao, από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωστόσο σπούδασε το… άχρηστο επάγγελμα του γιατρού γι’ αυτό και δεν έχει την τύχη του καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετονκούμπο. Αντιθέτως, αισθάνεται εγκλωβισμένος στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει την ειδικότητά του ως καρδιολόγος, μολονότι μόλις στις 15 Ιουλίου του χορηγήθηκε υποτροφία και τοποθετήθηκε στο Ωνάσειο νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν του ανανεώνει την άδεια παραμονής του.

O Christophe Maka-Dangao, στον οποίο έχει κάνει μνεία το www.koutipandoras.gr και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του, σπούδασε στρατιωτική ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, κι αφού είχε λάβει σχετική εξουσιοδότηση από τη χώρα του, στην οποία υπηρετούσε ως αξιωματικός του Στρατού, ξεκίνησε στον «Ευαγγελισμό» ειδικότητα παθολογίας, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει με την ειδικότητα καρδιολογίας, που ήταν κι ο τελικός του στόχος. Ολοκληρώνοντας το πρώτο στάδιο το 2012, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του ανακοίνωσε πως λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν θα μπορούσε να ανανεωθεί η υποτροφία των 440 ευρώ που λάμβανε μέχρι τότε μηνιαίως.

Αυτό σήμαινε πως δεν θα ήταν δυνατό και να ανανεωθεί και η άδεια παραμονής του στην Ελλάδα, γεγονός που απόκλειε τη δυνατότητα συνέχισης της ειδικότητας καρδιολογίας στο Ωνάσειο. Ο κ. Maka-Dangao ζήτησε από το υπουργείο Υγείας βεβαίωση για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, η οποία του δόθηκε αλλά για μόλις ένα χρόνο. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 15ης Ιουλίου, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χορηγείται στον 36χρονο υποτροφία, όπως και σε άλλους αλλοδαπούς γιατρούς, για συνέχιση κι ολοκλήρωση της ειδικότητάς του. Με αυτό το χαρτί στα χέρια του πήγε στην αρμόδια περιφέρεια Αττικής, αλλά τον ενημέρωσαν με καθυστέρηση πως υπήρχε απορριπτική απόφαση σε βάρος του για την άδεια παραμονής, για την οποία όμως κανένας δεν είχε φροντίσει να τον ενημερώσει, έστω τηλεφωνικώς. Αυτό σημαίνει πως μόνο δικαστικώς μπορεί πλέον να βρει το δίκιο του…

«Κινδυνεύω να χάσω την ειδικότητά μου στο Ωνάσειο, στο οποίο δεν με προσλαμβάνουν χωρίς άδεια παραμονής. Κι αυτό μολονότι πληρώνομαι από το στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, διαθέτω την οικονομική δυνατότητα για να παραμείνω στην Ελλάδα και είμαι υπότροφος. Νιώθω υπερήφανος που αποφοίτησα από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είναι το ΑΠΘ, και μου δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρώσω την ειδικότητά μου σε ένα μεγάλο ίδρυμα όπως είναι το Ωνάσειο. Σύμφωνα με την απορριπτική απόφαση για την άδεια παραμονής μου, θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει αμέσως το δεύτερο στάδιο της ειδικότητάς μου. Ακόμα, όμως, και οι έλληνες συμφοιτητές μου αναγκάζονται να περιμένουν», αναφέρει με παράπονο στο www.koutipandoras.gr ο Christophe Maka-Dangao.






NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου