Έντγκαρ Άλαν Πόε: Αυτά που μας έμαθε ο «άρχοντας» του μυστηρίου

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe), γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849. Το λογοτεχνικό του έργο έβαλε τα θεμέλια για την αστυνομική λογοτεχνία και τις ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

NewsRoom 19/01/2021 | 15:50

Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα και επώδυνα. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του, David, εγκαταλείπει την οικογένεια. Η μητέρα σου σύντομα πεθαίνει από φυματίωση και ο μικρός Edgar χωρίζεται από τα αδέρφια του, αφού τον αναλαμβάνει η οικογένεια Allan στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Η οικογένεια Allan ήταν αρκετά εύπορη και ο Edgar έζησε μια καλή ζωή μαζί τους, ωστόσο η σχέση του με το θετό του πατέρα υπήρξε ιδιαίτερα προβληματική.

Στράφηκε στο τζόγο, εγκατέλειψε τις σπουδές του και έκανε δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλει πέρα, ενώ τον Μάιο του 1827 μπήκε στον αμερικάνικο στρατό, όπου και ξεκίνησε η λογοτεχνική του καριέρα, με την έκδοση μιας συλλογής ποιημάτων με τον τίτλο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», το 1827, χωρίς το όνομά του.

Από το 1831 επιδιώκει πλέον να ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή. Σε ολόκληρη τη ζωή του θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.

Το 1835 παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του Virginia Clemm. Το 1845 δημοσιεύει το «Κοράκι» που σημειώνει άμεσα μεγάλη επιτυχία. Η σύζυγός του πεθαίνει μετά από δυο χρόνια, από φυματίωση, γεγονός που ρίχνει στο ποτό ακόμα περισσότερο τον συγγραφέα. Στις 7 Οκτωβρίου του 1849, σε ηλικία 40, πεθαίνει στη Βαλτιμόρη, υπό συνθήκες που δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά.Η αιτία θανάτου του είναι άγνωστη.

Ο Πόε επηρέασε σημαντικούς λογοτέχνες, όπως ο Μποντλέρ και ο Μαλαρμέ, οι οποίοι μετέφρασαν έργα του. Ο Μαλαρμέ, μάλιστα, αφιέρωσε ποιήματα στον Πόε. Ο Ιούλιος Βερν έγραψε ένα δοκίμιο για τον Πόε. Αξιοσημείωτο είναι πως ζωγράφοι όπως ο Μανέ και ο Ντορέ έφτιαξαν αναπαραστάσεις έργων του Αμερικανού και πεζογράφου.

Μερικές από τις πιο σημαντικές φράσεις του:

-Ένας άνθρωπος δεν είναι αληθινά γενναίος, αν φοβάται να φαίνεται ή να είναι -όταν υπάρχει λόγος- δειλός

- Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που διαφεύγουν από αυτούς που ονειρεύονται μόνο τη νύχτα.

- Αισθάνομαι πραγματικά μια αποστροφή προς τον κίνδυνο, εκτός από την απόλυτη μορφή του, τον τρόμο.

- Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο.

- Θα όριζα εν συντομία την ποίηση σαν τη ρυθμική δημιουργία της ομορφιάς...

- Ο θάνατος μιας ωραίας γυναίκας είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ποιητικό θέμα στον κόσμο.

- Όλη η θρησκεία, φίλε μου, απλά έχει εξελιχθεί από την απάτη, το φόβο, την πλεονεξία, την φαντασία και την ποίηση.

Ακούστε το ποίημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε «Το κοράκι». Διαβάζει ο ηθοποιός Κρίστοφερ Γουόκεν.