Ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι για τα 27 χρόνια από την απουσία του θα μεταδοθεί σήμερα από τον Μελωδία Ρόδου 103,7

Η αναβίωση μίας συνομιλίας μεταξύ του Μάνου Χατζιδάκι και του Θανάση Λάλα, ποιήματα του, σπάνιες «live» εκτελέσεις τραγουδιών του και μαρτυρίες σημαντικών καλλιτεχνών συνθέτουν ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Μποσκοΐτης

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ MX02 Copy 1021x580 1

Στον Μάνο Χατζιδάκι δεν άρεσαν τα μνημόσυνα – γνωστό τοις πάσι. Βέβαια, όταν ο ίδιος το έλεγε αυτό, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως η χώρα που τον γέννησε θα εισερχόταν σε μία ιστορική περίοδο που η επιθυμία για μία σύνδεση με τον ίδιο, τη σκέψη και το έργο του θα έπαιρνε τη μορφή επιτακτικής ανάγκης. Πάντα θα επιστρέφουμε στον Χατζιδάκι δηλαδή, διότι αυτό επιτάσσει η νεοελληνική μας συνείδηση, που παραμένει αδιάβρωτη από κάθε έννοια μισανθρωπισμού και φοβικών συνδρόμων, διαμορφωμένη συνειδητά ή ασυνείδητα από τα τραγούδια του και βασικά τον δημόσιο λόγο του.

Το αφιέρωμα αυτό στον Μελωδία Ρόδου 103,7 μού το ανάθεσε ο διευθυντής του σταθμού, Δημήτριος Μίχαλος, και με απασχόλησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως προς τη δομή και το στήσιμο του. Δεν ήθελα να είναι ακόμη μία εκπομπή που θα περιοριζόταν στη μετάδοση τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη, αλλά ένα κανονικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα περιείχε σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα.

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας και ο ηθοποιός Απόστολος Μαλεμπιτζής. Ήρθαν στο Warehouse Studio του Βαγγέλη Ζήση, στην Κυψέλη, όπου «αναβίωσαν» μία σπάνια συνομιλία εν πτήσει του Μάνου Χατζιδάκι με τον Λάλα. Ο Λάλας μάλιστα τραγούδησε και τον «Κυρ – Αντώνη», το αγαπημένο του χατζιδακικό άσμα, ενώ ο Μαλεμπιτζής στη συνέχεια διάβασε ποιήματα του συνθέτη από τις δύο «Μυθολογίες» του, καθώς και ένα ποίημα της Λένας Πλάτωνος με τίτλο «Στον Μάνο Χατζιδάκι και στη γενναιοδωρία που χάθηκε».

Από το αρχείο των συνεντεύξεων μου, επέλεξα σύντομες μαρτυρίες ανθρώπων που φωτίζουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του Χατζιδάκι. Έτσι, θ’ ακούσουμε τον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο να μοιράζεται συγκινητικές ιστορίες από την κοινή τους πορεία επί σειρά δεκαετιών, τη Βούλα Σαββίδη για το πώς πέρασε από οντισιόν για τις παραστάσεις στο «Πολύτροπον», τον Γιώργο Νταλάρα για την πρώτη γνωριμία τους που είχε να κάνει με καινούργια ηχοσυστήματα, τη Χαρούλα Αλεξίου για μία άγνωστη ηχογράφηση στο Τρίτο Πρόγραμμα με τραγούδια Χατζιδάκι – Θεοδωράκη κατόπιν επιθυμίας του Χατζιδάκι, αλλά και τον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου για τη συμμετοχή του στο έργο «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» και το «Ένα γαλάζιο φόρεμα», το μοναδικό τραγούδι του Χατζιδάκι που ηχογράφησε με τη φωνή του σε α’ εκτέλεση.

Τέλος, επέλεξα μερικές ανέκδοτες, «live» ως επί το πλείστον, επανεκτελέσεις τραγουδιών του Χατζιδάκι, όπως το «Ήσουν μια βρύση τ’ ουρανού», από τον κύκλο «Σκοτεινή Μητέρα», με τη Μάρθα Φριντζήλα, τα «Λιανοτράγουδα» από τον «Μεγάλο Ερωτικό» με τη Νένα Βενετσάνου και τον Παντελή Θεοχαρίδη, την «Εποχή της αγάπης» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τον Γιώργη Χριστοδούλου, το «Στου Διγενή τα κάστρα (Τρελή του φεγγαριού)» με τον Ηλία Λιούγκο, ένα τραγούδι του Cole Porter ενορχηστρωμένο από τον Χατζιδάκι με τη νεανική ερμηνεία της Νάνας Μούσχουρη και αρκετά ακόμη ηχογραφήματα από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο.

Αυτά όλα θα ακούσετε από τον Μελωδία Ρόδου στους 103,7 για τα Δωδεκάνησα και μέσω του www.live24.gr για την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Στις 3 ακριβώς το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 11 το βράδυ. Η εκπομπή θα αναμεταδοθεί για την ελληνική ομογένεια σε ΗΠΑ και Αυστραλία μες τα επόμενα 24ωρα.  

Καλή ακρόαση και δανείζομαι τώρα, εδώ, για επίλογο ένα απόσπασμα από το ποίημα του συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη για τον Μάνο Χατζιδάκι:

Μην κουραστείτε είχες πει να ετοιμάζεστε

ν’ απέχετε απ’ την ομήγυρη των Αλαζόνων

να νηστεύετε απ’ τ’ Ακάθαρτα των Αδίκων

να εξομολογείστε τα Άχραντα Πάθη σας

να μεταλαβαίνετε απ’ το δισκοπότηρο της Ομορφιάς

να παίρνετε το αντίδωρο της Ηδονής

κι έτσι θα κερδίσετε τη Βασιλεία της Αγάπης…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…