«Ένα άλμπουμ από την πλατεία μας» – Iστορίες από την πλατεία Βικτωρίας

Το Victoria Square Project σάς καλεί να συμμετέχετε στο πρόγραμμα «Ένα άλμπουμ από την πλατεία μας», που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2021, με στόχο τη δημιουργία hip-hop άλμπουμ με ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας, σε συνεργασία με hip hop μουσικούς, καλλιτέχνες και παραγωγούς.

Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν ιστορίες της γειτονιάς, συζητούν, καταγράφουν μαρτυρίες, και τις μετατρέπουν σε στίχους, μουσική και έκφραση. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο εργαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να επιλέξουν να λάβουν μέρος σε ένα ή και στα δύο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα συνθέσουν ένα οπτικοακουστικό έργο με την συνδρομή όλων των συμμετεχόντων που θα παρουσιαστεί τις αρχές του φθινοπώρου στο Victoria Square Project.

Εργαστήριο «Συλλέγοντας ιστορίες της πλατείας»

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εισαχθούν σε βασικές έννοιες και εργαλεία της προφορικής ιστορίας και να τα εφαρμόσουν στην πράξη συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες από την πλατεία της Βικτώριας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων θα αναζητηθούν οι πολυάριθμες ιστορίες που κρύβονται σε μια πλατεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της αθηναϊκής ζωής και ιστορίας. Από το σινεμά Κατερίνα, τις διάσημες ταβέρνες, τα ζωηρά καφενεία έως το ξενοδοχείο Κρυστάλ, τον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια και τις οικογένειες προσφύγων στα παγκάκια, η πολύβουη πλατεία είναι εκεί για να την ανακαλύψουν και, μαθαίνοντας να ακούνε, να αναστοχαστούν γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας πολυπολιτισμικής γειτονιάς της Αθήνας.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Μαριλένα Κουκούλη

Εργαστήριο Χιπ Χοπ

Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με κάθε μορφή ρυθμικού, παραστατικού και εκφραστικού λόγου και να τους φανερώσει τις πηγές έμπνευσης που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, ώστε να μπουν σε μια παραγωγική – δημιουργική διαδικασία, να βρουν ένα προσωπικό τρόπο ερμηνείας των κειμένων τους και τέλος να ηχογραφήσουν τα κείμενα αυτά σε στούντιο και να γίνουν μέρους της παραγωγής ενός μουσικού άλμπουμ.

Συντονιστής Εργαστηρίου: Mc Yinka

Συντελεστές

Σχεδιασμός προγράμματος και υλοποίηση εργαστηρίων: Μαριλένα Κουκούλη, Εμμανουελ Ολαγίνκα Αφολάνιο (Mc Yinka), Κώστας Μουρούλης (Ekelon), Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Θοδωρής Προδρομίδης
Συντονισμός: Victoria Square Project
Οπτική εικόνα: Designature
Επικοινωνία: Ιωάννα Ντάλη

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα «Ένα άλμπουμ από την πλατεία μας» σχεδιάστηκε από την Νιόβη Ζαραμπούκα- Χατζημάνου και τον Θοδωρή Προδρομίδη με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (SNFPHI). Τα εργαστήρια του προγράμματος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης του Victoria Square Project co-Living Room Community. Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διάρκεια εργαστηρίων: 22 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2021

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: 20 Μαΐου 2021

Ηλικίες: 16+

Δηλώστε συμμετοχή: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpidhplDO2OLHsAWLxVqb9287D_f1KtfvIRNtZkjgaw1zJTA/viewform?usp=sf_link