ΆΒ

Άγγελος Βρεττός

Εν αναμονή της απόφασης στη δίκη της «Χρυσής Αυγής»

Δεν πρέπει, όμως, να αφεθεί η αυταπάτη ότι η δικαιοσύνη του αστικού κράτους είναι αυτή η οποία θα τσακίσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Αυτό θα γίνει με την οργανωμένη και νικηφόρα για τις δυνάμεις της εργασίας ταξική πάλη

5032246 1

Η αναμενόμενη για την Τετάρτη, 5η Οκτωβρίου 2020, απόφαση του αρμοδίου Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας στην δίκη της «Χρυσής Αυγής» θα επιτελέσει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές εξελίξεις, και στα πολιτικά πράγματα. Ήδη, η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας απαιτεί την καταδίκη των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Είναι σίγουρο ότι έχει αποδειχθεί με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ο χαρακτήρας της προκείμενης εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ ως οργάνωσης η οποία εμφορείτο από την ναζιστική ιδεολογία και πρακτική. Έτσι, υφίσταται αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ιδεολογίας του κόμματος αυτού και των διαπραχθεισών εγκληματικών πράξεων, δηλαδή τα εγκλήματα απέρρευσαν από την ίδια την ιδεολογία τους, με την οποία μάλιστα εκλέγονταν στην Βουλή των Ελλήνων. 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η απόδοση στους κατηγορουμένους του αδικήματος της σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση». Τι σημαίνει, όμως, «εγκληματική οργάνωση» και τι την κάνει να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια; 

Αποδείχθηκε περίτρανα ο χαρακτήρας της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματικής οργάνωσης, ο απόλυτος σύνδεσμός της με το εργοδοτικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, και σε αυτήν την κατεύθυνση αποδείχθηκε ότι υπό τον μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, υπήρχε ένα δαιδαλώδες πλέγμα υλικών, καπιταλιστικών συμφερόντων και ταξικών σχέσεων το οποίο αρθρώνεται γύρω από την ύπαρξη και την δράση της γνωστής συμμορίας, πολύ πριν μπει στην Βουλή το 2012.

Από αυτό το γεγονός, προέκυψαν και τα δικαζόμενα εγκλήματα, ήτοι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ανθρωποκτόνος επίθεση κατά των κομμουνιστών στελεχών του ΠΑΜΕ, και κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, ως και σειρά άλλων στυγερών κακουργηματικών εγκλημάτων. 

Πλήρως αποδείχθηκε η διάπραξη του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο τυποποιείται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, ότι δηλαδή επρόκειτο για «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων». Πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της εν λόγω διάταξης απαξία δεν έχουν οι στόχοι, αλλά τα αδικήματα αυτά καθ’ εαυτά.

Στο πλαίσιο αυτό και σε πολιτικό επίπεδο είναι πλέον καθαρό ότι τέτοιου είδους οργανώσεις ανθούν σε στιγμές όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελώντας την πρώτη γραμμή κρούσης των ιδιαίτερων τμημάτων του κεφαλαίου με τα οποία συνδέονται (ειδικότερα στην περίπτωση της ΧΑ με το εφοπλιστικό κεφάλαιο), ενάντια στο οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στους αντιφασίστες και αντιφασίστριες σε κάθε ριζοσπάστη, προοδευτικό και δημοκράτη άνθρωπο.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι η πάλη της οργανωμένης εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος είναι αυτή η οποία ξεσκεπάζει τον ρόλο του φασισμού, ως της πιο αντιδραστικής έκφρασης της πολιτικής της άρχουσας τάξης. Είναι η πιο στυγνή επίθεση των πιο αντιδραστικών τμημάτων του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία. 

Το Δικαστήριο οφείλει με θετική του απόφαση να αναδείξει τα όσα αδιαμφισβήτητα αποδείχθηκαν κατά την πολύχρονη ακροαματική διαδικασία, και να συμβάλει έτσι θετικά στον αγώνα του λαού μας κατά του φασισμού.

Δεν πρέπει, όμως, να αφεθεί η αυταπάτη ότι η δικαιοσύνη του αστικού κράτους είναι αυτή η οποία θα τσακίσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Αυτό θα γίνει με την οργανωμένη και νικηφόρα για τις δυνάμεις της εργασίας ταξική πάλη, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού.

* Ο Άγγελος Βρεττός είναι Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

Κανάκης

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

«Έχει αλλάξει ο κόσμος ρε γαμ…ο και γίνονται πολύ παράξενα πράγματα», τόνισε ο Αντώνης Κανάκης

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή