Έλλη Στάη για σεξουαλική παρενόχληση: Έθαψα το τραύμα μου στο πέρασμα του χρόνου

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η Έλλη Στάη μιλά ξανά για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί  στο ξεκίνημα της καριέρας της

NewsRoom 20/01/2021 | 14:10

Την προσωπική της τραυματική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκε στο ξεκίνημα της καριέρας της μοιράστηκε η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων καταγγελιών που ακολούθησαν την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα, η δημοσιογράφος επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, όπως το «γιατί δεν μίλησες», «γιατί δεν αντέδρασες» κ.α., ενώ αναφέρεται επίσης στη δική της προσωπική εμπειρία.

Αναφερόμενη στο δικό της βίωμα, υπενθυμίζει πως είχε κάνει μία παρόμοια αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή που είχε δώσει στον Αντώνη Σρόιτερ στο πλαίσιο συζήτησης για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στους χώρους εργασίας. Η Έλλη Στάη επισημαίνει πως όταν μίλησε για τα όσα της συνέβησαν, είχαν ήδη περάσει 35 χρόνια: «Παρ’ όλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δεν θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχα ούτε την δύναμη, ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε» γράφει χαρακτηριστικά.

«Έθαψα το τραύμα της στο πέρασμα του χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αυτά που ήθελε στη ζωή της. «Ούτε, όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και την σοβαρότητα που του αξίζουν» συνεχίζει η Έλλη Στάη.

Γι’ αυτό και μόνο το ότι δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις πριν δυο χρόνια υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα ζωής μας» καταλήγει.

Η σεξουαλική παρενόχληση, οι απειλές και ο πολιτικός

Τον Ιανουάριο του 2018, στην τηλεοπτική της συνέντευξη στον ALPHA, η Έλλη Στάη είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά πώς βίωσε τη σεξουαλική παρενόχληση στην πρώτη της δουλειά.

«Το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισα στην πρώτη εφημερίδα που πήγα και δούλεψα, ήταν ο ήχος όταν πέρναγα των σχολίων των ανδρών. Τότε ήμασταν πολύ λίγες οι νέες γυναίκες στις εφημερίδες, έκαναν σχόλια για το σωματότυπό μου, ήταν προφανές αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου πω τι ακριβώς άκουγα, μία λέξη άκουγα. Άστο τώρα… Όμικρον στην καθαρεύουσα… Άκουγα σχόλια για τα οπίσθιά μου! Είναι πάρα πολύ απλό» ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε για την παρενόχληση που δέχτηκε από τον διευθυντή της: «Μου ανέθεσε από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω σπουδαία πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”. Αυτό συνεχίστηκε για δύο - τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω», περιέγραψε. Αφού έφυγε, μετά από ένα μήνα, της τηλεφώνησαν να πάει να πληρωθεί και της διεμήνυσαν πως, αν δεν γυρίσει πίσω, δεν θα βρει πουθενά αλλού δουλειά.»

Επίσης, εξομολογήθηκε πως δέχτηκε παρενόχληση και από γνωστό πολιτικό. «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από παλαιό πολιτικό, πολύ μεγάλο όνομα, ο οποίος μου την έπεσε κανονικά μέσα στο γραφείο! Κι εκεί σηκώθηκα κι έφυγα, η συνέντευξη δεν έγινε. Στην ψύχρα, στην απόλυτη ψύχρα! Είχα αναρωτηθεί και είπα ότι για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι το κάνει συνέχεια. Θα πρέπει να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν το έκανε σε μένα πρώτη φορά. Αν με ρωτήσεις αν τον έβλεπα έκτοτε και του μιλούσα του μεγάλου αυτού πολιτικού, βεβαίως, όταν τον συναντούσα έξω του μιλούσα, δεν τίθεται θέμα. Μαζεύτηκε, αλλά δεν τον εκτιμούσα πια καθόλου, ούτε σαν πολιτικό. Είχα πια πλήρη εικόνα. Για μένα δεν υπήρχε ως πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να είσαι καλός πολιτικός όταν έχεις αυτές τις συμπεριφορές. Αποκλείεται, δεν μπορείς να είσαι».