Οριστικοποιήθηκε το ξεπούλημα του Ελληνικού στη Lamda Development

Παρά την έκθεση του ΤΕΕ που αμφισβητεί πως η συμφωνία για το Ελληνικό δεν είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον,…

elliniko lamda 708 0

Παρά την έκθεση του ΤΕΕ που αμφισβητεί πως η συμφωνία για το Ελληνικό δεν είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικύρωσε την παραχώρηση της έκτασης στην εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και στον εγγυητή αυτής, δηλαδή στην Lamda Development. 

Η υπόθεση έφτασε στην μείζονα σύνθεση μετά από αίτηση αναθεώρησης σε βάρος της απόφασης του 6ου τμήματος του δικαστηρίου από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και της πολιτικής κίνησης  «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας». Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του 6ου τμήματος που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρία Lamda Development.

Η 7μελης σύνθεση του δικαστηρίου απέρριψε τους ισχυρισμούς των  προσφευγόντων κρίνοντας ότι η Περιφέρεια δε θεμελιώνει άμεσα έννομο συμφέρον για να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητά ανάκληση της απόφασης με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Όπως μάλιστα τονίζεται η τυχόν ζημία που υποστηρίζει η Περιφέρεια ότι θα υπάρξει από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της επίμαχης σύμβασης». 

Όπως αναλύεται στο σχετικό άρθρο του HOT DOC (τεύχος 70), η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει περάσει από σαράντα κύματα, με τις κατά καιρούς αντιπολιτεύσεις και κυβερνήσεις να προβάλουν εκεί τις φιλοδοξίες και τους ανταγωνισμούς τους. Το μνημόνιο κι η πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έφερε την εκμετάλλευση του Ελληνικού στη Lamda Development έναντι πινακίου φακής και τη σημερινή κυβέρνηση να αναγκάζεται να αποδεχτεί όλες τις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Μπορείτε να το άρθρο από την ιστοσελίδα του HOT DOC πατώντας εδώ.

hd 70 cover 2