Έκθετη διεθνώς η χώρα με δημοσίευμα από Deutsche Welle και Al Jazaaera για το σκάνδαλο υποκλοπών

Μετά το δημοσίευμα του Politico, σειρά παίρνουν η Deutsche Welle και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη

Μετά το Politico, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα της  Deutsche Welle και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazaaera.

Η χώρα έτσι βρίσκεται εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο καθώς τα ερωτήματα για τη στάση που σκοπεύει να κρατήσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος επί του ζητήματος φουντώνουν.

Deutsche Welle: Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων

H DW  σε δημοσίευμά της με τίτλο «Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων» αναφέρει ότι «μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…) Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».

Al Jazeera: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”»

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Al Jazeera σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”» αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «μη πολιτικά αποδεκτές» τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είχε ιδέα».

Το δημοσίευμα στη συνέχεια σχολιάζει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι παρακολουθήσεις ήταν μεν νόμιμες, ωστόσο δεν είχαν λάβει την έγκρισή του, διαφορετικά δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο δε βουλευτής της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, είπε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρα παιχνίδι για να κερδηθεί χρόνος και «πως ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση παρακολούθησής του», σημειώνει η Al Jazeera.

Στη συνέχεια, αναφερόμενο στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων στη σκιά της υπόθεσης παρακολουθήσεων, το δημοσίευμα σχολιάζει «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτης Κοντολέων «απομακρύνθηκε αμέσως» λόγω του χειρισμού του στο θέμα της παρακολούθησης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης – ο οποίος είναι ανιψιός του Μητσοτάκη – ανέλαβε τη «πολιτική ευθύνη» παραιτούμενος».

Politico: «Αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να αναθεωρήσει την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας μετά από σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αλλά κατηγορήθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση που είχε υποκλαπεί το τηλέφωνό του ότι προσπάθησε να «αγοράσει χρόνο», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

Παράλληλα, το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

Δείτε περισσότερα: Τα 3 ερωτήματα του Politico που εκθέτουν τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – «Αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό»