Newsroom

Newsroom

Εκουαδόρ: Νίκη του λαού έναντι της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης – Τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν

Ο Ισημερινός, εδώ και 20 ημέρες συνταράσσεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή του δόρατος κίνημα αυτοχθόνων εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του κόστους ζωής.

Η εθνική απεργία που διήρκεσε κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες, ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του Γκιγιέρμο Λάσο και των αντιλαϊκών πολιτικών της, έφερε αποτέλεσμα.

Την απεργία οργάνωσαν αγροτικά και κοινωνικά κινήματα καθώς και αυτόχθονες, με μια δέσμη δέκα αιτημάτων που ανταποκρίνονταν στις πιο άμεσες ανάγκες της πλειοψηφίας του πληθυσμού του Ισημερινού.

Έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε αρκετά από τα αιτήματα  του λαού και εκπρόσωποι του ιθαγενούς κινήματος του Ισημερινού υπέγραψαν την Πέμπτη ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Λάσο.

Τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν:

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Επισκοπική Διάσκεψη του Ισημερινού στο Κίτο, κατέληξαν στις ακόλουθες συμφωνίες:

  • Όλοι οι κυβερνήτες πρέπει να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου για την πρόληψη και την εξάλειψη της κερδοσκοπίας των τιμών.
  • Η εθνική κυβέρνηση κηρύσσει το σύστημα υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Θα εκδοθούν αντισταθμιστικές δημόσιες πολιτικές για τον αγροτικό και τον αστικό τομέα.
  • Η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 15 αμερικανικά σεντς ανά γαλόνι. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η τιμή της βενζίνης θα είναι 2,40 δολάρια και η τιμή του ντίζελ θα είναι 1,75 δολάρια ΗΠΑ.
  • Η διοίκηση του Λάσο δεσμεύεται να καταργήσει το Διάταγμα 95, το οποίο μείωσε τη συμμετοχή του κράτους σε πετρελαϊκές δραστηριότητες και προώθησε διεθνείς διαδικασίες υποβολής προσφορών για κοιτάσματα πετρελαίου.
  • Οι αρχές θα αναμορφώσουν το διάταγμα 151, το οποίο αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, προστατευόμενες ζώνες, αρχαιολογικές ζώνες και πηγές νερού. Η μεταρρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις που θα διασφαλίζουν ότι θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων πριν από την υλοποίηση έργων εξόρυξης στις εν λόγω περιοχές.

Τέλος η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η κυβέρνηση Λάσο έχει δεσμευτεί να καταργήσει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς η κατάσταση στις εμπλεκόμενες περιοχές αρχίζει να ομαλοποιείται.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν προς επίλυση θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο διαδικασίας διαλόγου εντός των επόμενων 90 ημερών.

Τα πρακτικά υπεγράφησαν από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie), Λεονίντας Ίζα, του Συμβουλίου Ευαγγελικών Ιθαγενικών Λαών και Οργανώσεων του Ισημερινού (Feine), Εουστάκιο Τουάλα, και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών, Ιθαγενικών και Μαύρων Οργανώσεων (Fenocin), Γκάρι Εσπινόζα, καθώς και από τον υπουργό Κυβέρνησης, Φρανσίσκο Χιμένεθ.

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη γνώμη των διαδηλωτών οι οποίοι αναπόφευκτα εκφράζουν την ανησυχία…

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

Ο κίνδυνος μίας γιγάντιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο…

Αποτροπιασμός στην Ινδία: Αποφυλάκισαν 11 ισοβίτες για ομαδικό βιασμό και δολοφονία εγκύου

Αποτροπιασμός στην Ινδία: Αποφυλάκισαν 11 ισοβίτες για ομαδικό βιασμό και δολοφονία εγκύου

Η αρμόδια επιτροπή των τοπικών φυλακών πήρε την απόφαση της αποφυλάκισης των 11 ανδρών λόγω…