Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Ντάουνι ο πρεσβύτερος

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι ο πρεσβύτερος, σκηνοθέτης και πατέρας του ηθοποιού, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 85 ετών.

NewsRoom 08/07/2021 | 15:31

Ο γιος του επιβεβαίωσε την είδηση με ανάρτησή του στο Instagram, σημειώνοντας ότι ο πατέρας του πέθανε «ήρεμα στον ύπνο του αφού υπέμεινε για πολλά χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του Πάρκινσον».

Ο Ρόμπερ Ντάουνι Τζούνιορ χαρακτήρισε  τον εκλιπόντα πατέρα του «έναν αντισυμβατικό δημιουργό ταινιών» που «παρέμεινε εξαιρετικά αισιόδοξος καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του».

Το «αντισυμβατικός» περιγράφει σωστά την πρώιμη καριέρα του Ρόμπερτ Ντάουνι του πρεσβύτερου. Άρχισε να σκηνοθετεί, να κάνει την παραγωγή και να γράφει το σενάριο underground cult ταινιών τη δεκαετία του ’60 με το ασυμβίβαστο όραμά του και αριστεράς πτέρυγας χιούμορ του.

Έργα του όπως το «Putney Swope» του 1969, του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει γνωστός στο ευρύτερο κοινό, το οποίο σοκαρίστηκε (ακόμη και φοβήθηκε) από πολλά από αυτά που είδε στην ταινία, σύμφωνα με το Variety.

Στην ταινία οι θεατές παρακολουθούν  όσα συμβαίνουν όταν ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών αποκτά ελευθερία κινήσεων σε διαφημιστική εταιρεία που διαχειρίζονται λευκοί.

Στην ταινία «Pound» του 1970, ηθοποιοί υποδύονται ζώα να περιμένουν την ευθανασία σε χώρο φύλαξης αδέσποτων. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έκανε το ντεμπούτο του σε αυτή την ταινία  υποδυόμενος ένα κουτάβι.