Δώρα Χρυσικού: «Αν δεν μπορεί η Μενδώνη να διασώσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας…»

Η ηθοποιός γράφει στο Docville για τη Λίνα Μενδώνη, στο πρόσωπο της οποίας αντανακλάται η δυσαρέσκεια ενός ολόκληρου κλάδου. 

1

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων και ενηλίκων από τον –όνομα και μη χωριό– ηθοποιό–σκηνοθέτη έχουν σοκάρει για το μέγεθος της βαρβαρότητας και τη νοσηρότητά τους ακόμη κι εμάς που είμαστε της δουλειάς και που όσο να ’ναι κάποια πράγματα τα είχαμε ακούσει. Είναι μάλλον ένας ιδιότυπος αμυντικός μηχανισμός απέναντι σε αυτή την κτηνωδία. Είναι όμως σίγουρα και μια ήττα. Παρά ταύτα, ακόμη και αν ο φερόμενος ως θύτης λάβει την τιμωρία που προβλέπει ο νόμος και την απαξίωση από τον ίδιο τον χώρο του θεάτρου, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους κάθαρση αν δεν αναζητηθούν οι ευθύνες του συστήματος και των κέντρων εξουσίας που του έδωσαν τη δύναμη να δρα ανενόχλητος επί σειρά ετών τραυματίζοντας ανθρώπους.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητάει την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, στην οποία πλέον χρεώνονται όχι μόνο ο εμπαιγμός και η αδιαφορία για τον αργό εργασιακό θάνατο στον οποίο έχουν περιέλθει οι καλλιτέχνες εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και η ύποπτη στάση της στην υπόθεση Λιγνάδη. Ακόμη περιμένουμε μια επαρκή εξήγηση από το στόμα της. Γιατί άραγε δέχτηκε την παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βασιζόμενη σε «φήμες», όπως η ίδια βιάστηκε να δηλώσει;

Η κ. Μενδώνη ήδη θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί· στο πρόσωπό της αντανακλάται η δυσαρέσκεια ενός ολόκληρου κλάδου, πλέον όμως φέρει και την ενοχή της συγκάλυψης ενός ανθρώπου που βαρύνεται με καταγγελίες για σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Αν δεν μπορεί η ίδια να διασώσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας που της απομένουν, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει με τη σειρά του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την υπουργό του, καθώς και να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες αν γνώριζε ότι στο τιμόνι του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της χώρας –που πληρώνουμε όλοι μας– είχε τοποθετηθεί ένας άνθρωπος του οποίου οι κακοποιητικές πράξεις ήταν γνωστές (αν όχι και στον ίδιο) στη στενή συνεργάτιδά του και υπουργό της κυβέρνησής του Λίνα Μενδώνη.

ΥΓ.: Να υπενθυμίσουμε ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη η κ. Μενδώνη διατήρησε τη θέση της παρά τα συνεχή φιάσκα της στη διάρκεια της θητείας της.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…