Διπλό «χτύπημα» ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις της Abacus

Καταγγελία στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και αίτημα σύγκλησης της Θεσμών και Διαφάνειας  

Διαδικασίες διερεύνησης των δημοσκοπήσεων της Abacus που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο του Alpha δρομολογούν οι πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατέθεσε καταγγελία στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του ΣΕΔΕΑ και ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να διαβιβαστούν -βάσει του νόμου Ρουσόπουλου- τα πρωτογενή στοιχεία των μετρήσεων.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα που προκλήθηκε από τις αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις της εταιρίας Abacus και συγκεκριμένα της μέτρησης που αφορούσε το φαινόμενο «Ελπίδα» με δείγμα «303 νοικοκυριά» στην Αττική. Καταρχάς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν σύγκληση της Επιτροπής, με σκοπό «να περιέλθουν σε γνώση των μελών τα κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία των ερευνών που παρουσιάστηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ιδίως δε τα πρωτογενή δεδομένα και η μέθοδος στάθμισης και να συγκληθεί η Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής για να εξετάσει τα στοιχεία αυτά, την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του».

Το αίτημα:

Παράλληλα, το μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, απέστειλε επιστολή στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων προκειμένου να διερευνηθούν τα εξής:

α) Αν δύναται να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου με τα χιόνια και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

β) Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου που ήταν γενική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων, με δείγμα μόνο 303 ατόμων.

γ) Αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε δεν αναφέρεται.

Επίσης, ζητείται από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο να προσκομίσει εκτός από το πόρισμά του και τα πρωτογενή στοιχεία της διπλής έρευνας. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι αυτήν τη φορά θα διαβιβαστούν τα πρωτογενή στοιχεία της μέτρησης, καθώς η ΝΔ είχε απορρίψει το αντίστοιχο αίτημα που είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ύποπτη δημοσκόπηση της OpinionPoll που έδειχνε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τον περασμένο Μάιο. Δηλαδή, πριν καν ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Η επιστολή:

Ντοκουμέντο που εκθέτει την κυβερνητική μονταζιέρα: Αυτό ήταν το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα μέχρι το 2019 που «έβλεπε» 170χλμ

Ντοκουμέντο που εκθέτει την κυβερνητική μονταζιέρα: Αυτό ήταν το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα μέχρι το 2019 που «έβλεπε» 170χλμ

Η κυβέρνηση «έπαιζε» όλες αυτές τις μέρες, με τις λέξεις που την ίδια βόλευαν, προσπαθώντας…