Δημοσιογράφος BBC προς Μητσοτάκη: Είστε σοβαρός; Δε βρήκατε γυναίκες; (video)

H έλλειψη γυναικών στη νέα κυβέρνηση έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολύ δύσκολη θέση σε συνέντευξη στο Hardtalk του BBC

NewsRoom 11/07/2019 | 13:30

Δυσάρεστη ήταν η εμπειρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσία του στη δημοφιλή εκπομπή του BBC, Hardtalk, αφού η δημοσιογράφος Zeinab Badawi δεν του χαρίστηκε στη συζήτηση για την πρωτοφανή υποεκπροσώπηση γυναικών στο νέο υπουργικό του συμβούλιο.

Ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αρκετά έντονος, αφού η δημοσιογράφος έφτασε στο σημείο να τον ρωτήσει αν μιλάει σοβαρά όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν έβρισκε γυναίκες που να ήθελαν να μπουν στην κυβέρνηση, ενώ του πρότεινε να πάει η ίδια να βρει γυναίκες που θα το ήθελαν.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η εκπομπή Hardtalk, μια από τις παλαιότερες το BBC, είναι γνωστή για την πίεση που ασκούν οι δημοσιογράφοι στους συνεντευξιαζόμενους, οι οποίοι είναι πάντα πολύ σημαντικοί διεθνείς δρώντες.

Παραθέτουμε όλο τον διάλογο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δημοσιογράφου Zeinab Badawi για το θέμα.

ΖΒ: Στηρίζετε την ισότητα των φύλων;

ΚΜ: Ναι. Και θα ήθελα πολύ να κάνω περισσότερα σε αυτό το μέτωπο για την πολιτική εκπροσώπηση.

ΖΒ: Τότε γιατί δεν έχετε περισσότερες γυναίκες ως μέλη της κυβέρνησης; Από τους 22 υπουργούς μόνο 2 είναι γυναίκες. Από την ευρύτερη κυβέρνηση των 51, μόνο 5 είναι γυναίκες.

ΚΜ: Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε τόσες γυναίκες που να εδιαφέρονται να μπουν στην κυβέρνηση.

ΖΒ: Είστε σοβαρός; Σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες ελληνίδες γυναίκες;

ΚΜ: Αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε ποσόστωση για τις γυναίκες. Το 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, που είναι μεγάλο βήμα μπροστά, όμως αν δείτε τη σύνθεση της βουλής, δεν υπάρχουν 40% γυναίκες.

ΖΒ: Όμως πρωθυπουργέ, έχετε τη δύναμη. Οι 21 περίπου από τους 51 υπουργούς (σ.σ.: και υφυπουργούς), είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Είναι άνθρωποι ικανοτήτων, τεχνοκράτες, περιγράψτε τους όπως θέλετε, θα μπορούσατε να πείτε, εντάξει, θα βρω 21 έμπειρες γυναίκες. Είμαι σίγουρη ότι και εγώ θα μπορούσα να πάω και να σας τις βρω.

ΚΜ: Ρώτησα πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση και ήταν πολύ πιο διστακτικές από τους άντρες. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την έμφυλη σύνθεση, το αναγνωρίζω ανοιχτά, οι γυναίκες που έχουμε είναι εξαιρετικά ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν φανταστική δουλειά και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση

ΖΒ: Υπάρχει χώρος για βελτίωση εδώ

ΚΜ: Οπωσδήποτε υπάρχει χώρος για βελτίωση.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.