ΣΟ

Σπύρος Οικόπουλος

Δημήτρης Σειρηνάκης: Οι πραγματικές αποχρώσεις του ροζ…

Όταν ένας άνθρωπος είναι πάντα φειδωλός στις δηλώσεις του και κυρίως στις συνεντεύξεις του, αυτό είναι πάντα μία πρόκληση, πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο συζήτησης αποτελεί από μόνο του πρόκληση.

Sirinakis

Ο Δημήτρης Σειρηνάκης μας υποδέχτηκε στα γραφεία της εταιρίας παραγωγής του, καθίσαμε στο γραφείο το οποίο φιλοξενεί δύο γυάλες με τα αγαπημένα του φίδια και ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Τον ρώτησα σε ποια ερώτηση δεν απαντά ποτέ, αλλά και ποια ερώτηση θα ήθελε να του έχουν κάνει. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με καμία ερώτηση, απλά αν κάτι δεν μου αρέσει, δεν το απαντώ. Όλα παίζουν ρόλο, ακόμα και ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος για να ρωτήσει κάτι. Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι που θα προσβάλλει εμένα, την οικογένειά μου ή τους γύρω μου. Σχετικά με την ερώτηση που θα ήθελα να μου κάνουν, δεν έχω σκεφτεί την απάντηση, γιατί πάντα λειτουργώ αυθόρμητα, λέγοντας και από μόνος μου πράγματα που ίσως θέλω».

Αν δεν έκανε αυτή τη δουλειά, πως αλλιώς είχε ονειρευτεί τον εαυτό του; «Θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην ουσία μια εταιρία παραγωγής κάνει εμπόριο, άλλωστε ξεκίνησα επαγγελματικά δουλεύοντας σε πολυεθνική εταιρία. Βέβαια, όλο το κλίμα που επικρατεί σε τέτοιους χώρους, με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, με τους συμβιβασμούς που γίνονται, με το αυστηρό ντύσιμο και το «ταμπελάκι» που φορούν όλοι λόγω θέσης και μισθού είναι κάτι τελείως έξω από μένα. Ολο αυτό είναι διαφορετικό από τον τσαμπουκά που θέλω να υπάρχει σε κάθε χώρο, μιλώντας με την καλή έννοια του υγιούς ανταγωνισμού. Στη συγκεκριμένη δουλειά τα βάζω μόνο με τον εαυτό μου, καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να ασχολείται με το αντικείμενο. Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση, θα έκανα αυτό που θα με έκανε ευτυχισμένο» είπε χαμογελώντας.

Ο μόνος στην Ελλάδα

Η λογική απορία μου ήταν γιατί είναι ο μόνος στην Ελλάδα που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. «Είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος. Πραγματικά θα ήθελα να εμφανιστεί κάποιος νεότερος, με αρχές και φρέσκες ιδέες και να κάνει τη δική του πρόταση. Πολλές εταιρίες ξεκίνησαν στο παρελθόν, αλλά έκλεισαν  σύντομα. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερες και με τους συνεργάτες, αλλά και με την αγορά. Ο τομέας της διανομής είναι βασικός για την επιβίωση μιας εταιρίας κάθε είδους και το know how είναι απαραίτητο, ειδικά στη συγκεκριμένη εποχή. Ξεκίνησα σε μια περίοδο που εντός εισαγωγικών ήταν κάτι απαγορευτικό για την Ελλάδα κι εξακολουθώ να απορώ πως μετά από σχεδόν 20 χρόνια που υπάρχω στο χώρο, δεν έχει υπάρξει μια νέα πρόταση, έχοντας ανοίξει ο δρόμος. Για όλους τους χώρους και όλες τις δουλειές, δεν διαλέγει ο μαθητής τον δάσκαλο, αλλά μόνο ο δάσκαλος. Σε κάθε χώρο είναι απίστευτα λεπτές οι ισορροπίες και ακόμα πιο δύσκολο το στάδιο της εκμάθησης. Μιλώντας για την δική μου δουλειά, όταν θα έρθει η στιγμή να αποσυρθώ, όποιος είναι άξιος, ας το πάρει» είπε γελώντας.

Μιλώντας για εποχές, ρώτησα τον Δημήτρη αν θα ήθελε να έχει γεννηθεί σε κάποια άλλη, για τον οποιοδήποτε λόγο και η απάντησή του ήταν όπως όλες, άμεση. «Όχι. Πιστεύω πως η γενιά μας, παρά τη γκρίνια που υπάρχει, είναι η πιο τυχερή, καθώς έχουμε όλα τα αγαθά και σε μεγάλες ποσότητες. Οι παλαιότερες γενιές έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από πολέμους, ανέχεια, ο όγκος και η ροή των γνώσεων ήταν σε μεγάλο περιορισμό και φυσικά οι γενικότερες αντιλήψεις ήταν τελείως διαφορετικές. Δεν μπορώ να δεχτώ τη γκρίνια και την απληστία».

Ο Δημήτρης νιώθει ευτυχισμένος στη σημερινή εποχή, αλλά τόνισε πως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. «Η πληροφορία έχει γίνει υπερπληροφόρηση και νιώθω πως έχει χαζέψει μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Η μασημένη τροφή έχει κάνει το μυαλό μας να ατροφήσει. Ακόμα και να το βρεθεί κάποιος σε ένα άγνωστο μέρος θα μπορούσε αντί να χρησιμοποιήσει τα συστήματα πλοήγησης, να ρωτήσει τους ντόπιους, πιάνοντας απλά την κουβέντα μαζί τους. Χάνεται η μαγεία της ανθρώπινης επαφής και πλέον η οθόνη είναι το σημάδι των καιρών μας».

Η λέξη οθόνη παραπέμπει αυτόματα στο διαδίκτυο και η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με αυτό, σε σχέση με τη δουλειά του. «Η δουλειά μου καταστράφηκε με το διαδίκτυο και μιλώ καθαρά για πειρατεία. Εχει παρεξηγηθεί η έννοια της ελευθερίας και αυτό λέγεται απλά κατάχρηση και κλοπή. Η ελευθερία της κλοπής  δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του κάνω αυτό που θέλω, καθώς αυτό προυποθέτει να υπάρχει παιδεία στον άνθρωπο και να κρίνει πριν πράξει. Στην δική μου περίπτωση, το συγκεκριμένο είδος πειρατείας με ενοχλεί όχι μόνο από την οικονομική πλευρά, αλλά και από το γεγονός ότι κάποιος που το κάνει, μπαίνει και στη διαδικασία να κρίνει και να κατακρίνει. Αυτό με εξοργίζει και γενικά πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να κρίνει κάποιον , αν δεν έχει κάνει το ίδιο πράγμα το οποίο κρίνει, το ίδιο καλά, ή έστω καλύτερα. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να κρίνω εσένα που γράφεις αυτή τη συνέντευξη, ενώ εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ. Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα που έχουμε σαν ράτσα, είναι το γνώθι σαυτόν. Ολοι έχουμε διαφορετική εντύπωση για μας, από αυτό που είμαστε. Αν θέλουμε να αποδείξουμε κάτι σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Με αυτό τον τρόπο αποδεχόμαστε και τον άλλο, αφού αποδεχτούμε τον εαυτό μας, πρώτα από όλα».

Ο Δημήτρης δεν είναι άνθρωπος που κάνει όνειρα. «Προσπαθώ πάντα αυτό που έχω στο μυαλό μου, να το πραγματοποιώ και όχι απλά να το φαντάζομαι. Ακόμα και σε περίπτωση που δεν τα καταφέρω, πραγματικά δεν με απασχολεί, καθώς σίγουρα θα βρω κάτι άλλο». Δεν μετανιώνει ποτέ και για τίποτα και μας εξήγησε τον λόγο. «Δεν το λέω καθόλου εγωιστικά. Λειτουργώ ανάλογα  με την εποχή και τις συνθήκες και γι’αυτό δεν μπαίνω στη διαδικασία του να σκεφτώ αν κάτι ήταν σωστό ή λάθος. Είναι και ο λόγος που δεν κρίνω ποτέ και κανέναν και το μόνο που πραγματικά θέλω, είναι να υπάρχουν οι ανθρώπινες αξίες, η αλήθεια και η εντιμότητα σαν το βασικό χαρακτηριστικό. Ακόμα και στα άσχημα, πάντα υπάρχει μια καλή πλευρά, άλλωστε η ζωή είναι ένας αγώνας επίλυσης προβλημάτων, αν υπάρχει υγεία. Όλα λύνονται αν αλλάξουμε την οπτική πλευρά. Να αγωνιζόμαστε και να αφήσουμε να μας ψήσει σαν ανθρώπους και η αποτυχία, αλλά και η επιτυχία».

Δεν είναι μια δουλειά για όλους

«Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά, όπως και κάθε δουλειά δεν είναι για όλους. Αντίθετα από όσα πιστεύει ο κόσμος, για να επιβιώσεις σε αυτό το χώρο πρέπει να έχει μεγάλη ψυχή και να έχεις μεγάλες αξίες σαν άνθρωπος. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, μπροστά και πίσω από την κάμερα. Αντίστοιχα, όπως σε κάθε χώρο, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, όπως καλοί και κακοί άνθρωποι. Εχω βιώσει αχαριστία από πολλούς που βοήθησα και στήριξα. Μαζί με το γνώθι σαυτόν που ανέφερα πριν, η αχαριστία και το ψέμα είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματα σε έναν άνθρωπο. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος λέει ψέματα, γιατί κάποια στιγμή αυτό γυρίζει μπούμερανγκ. Μόνο ένας χαζός άνθρωπος μπορεί να είναι ψεύτης και υπερόπτης και πολλές φορές απογοητεύομαι».

Ζήτησα από το Δημήτρη μία σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. «Σαν χώρα δεν έχουμε να ζηλέψουμε το παραμικρό, αλλά αυτό που με στενοχωρεί είναι η έλλειψη παιδείας εδώ. Πάντα είμαστε της άποψης να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και είμαστε ένας λαός αρκετά αγενής και με μεγάλη δόση μιζέριας. Για παράδειγμα στην Αμερική, ακόμα κι ο άνθρωπος που πουλάει μπέργκερ στο δρόμο, είναι χαρούμενος με αυτό που κάνει. Στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι χαρούμενοι και με την δουλειά τους και κυρίως με την ζωή τους, ακόμα κι αν έχουν το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η υγεία».

Η Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό στον χώρο της δουλειάς του; «Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα. Θεωρούν πουτάνα μια κοπέλα που πρωταγωνιστεί σε ερωτικές ταινίες, όπου αν θέλεις μίλα της, αν δεν θέλεις απλά αγνόησε τη. Μια άλλη κοπέλα όμως, που για παράδειγμα δουλεύει σε μια πολυεθνική, έχει σχέσεις με τον προιστάμενο ή με κάποιο συνάδελφό της και μετά επιστρέφει στο σπίτι και την οικογένειά της, θεωρείται εργαζόμενη γυναίκα. Η πουτανιά είναι πάντα και μόνο στην συμπεριφορά, στο μυαλό και στην ψυχή. Η δηθενιά με εξοργίζει, κανένας δεν βλέπει την καμπούρα του, όλοι έχουν γνώμη για όλα και κρίνουμε πράγματα που μπορεί να έχουμε κάνει πριν δύο λεπτά. Είναι και ο λόγος που δεν είμαι φίλος των συνεντεύξεων, γιατί πολλές φορές ο συνομιλητής δεν θέλει να ακούσει μία άποψη, αλλά να βρει τρόπο να εκφράσει και να επιβάλλει τη δική του».

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με την προσέλευση υποψήφιων πρωταγωνιστών στην περίοδο κρίσης στην χώρα μας. «Οσο κι αν ακούγεται περίεργο σε πολλούς, η κρίση λειτούργησε ανάποδα, διότι απλά δεν υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογία. Κάποιος που θέλει να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια ταινία δεν έχει σαν πρώτο κριτήριο τα χρήματα, αλλά γουστάρει να το κάνει. Δεν έρχεται για παράδειγμα να βγάλει χρήματα και να εξοφλήσει κάποια χρέη, αλλά γιατί πραγματικά το θέλει. Αλλωστε υπάρχουν πρωταγωνιστές με πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων, που μόνο με τα πτυχία που έχουν θα μπορούσαν να εργαστούν οπουδήποτε και με επιτυχία. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, άλλες φορές έρχονται πράγματα σε άκυρη χρονική στιγμή και άλλες φορές στην κατάλληλη».

Let’s go backstage…

Ρώτησα τον Δημήτρη για όλα όσα δεν βλέπουν οι θεατές μια ερωτικής ταινίας. «Πραγματικά συμβαίνουν απίθανα πράγματα. Κάποια στιγμή θα ήθελα να βγάλω μια κωμωδία, γιατί τέτοιο είδος θα είναι με όλα τα περίεργα που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια. Πίστεψέ με, αυτό θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από μια απλή ερωτική ταινία. Αυτός ο χώρος δεν θα απομυθοποιηθεί ποτέ, γιατί το backstage είναι πολύ πιο μυθικό από το τελικό αποτέλεσμα».

Συνεχίζοντας να συζητάμε για το backstage, ζήτησα από τον Δημήτρη να σχολιάσει την επίθεση που δέχεται ο συγκεκριμένος χώρος από μερίδα ανθρώπων. «Θα ξεκινήσω λέγοντας πως όσα σκέφτεται κάποιος για ένα χώρο που δεν γνωρίζει, εξαρτάται από το πόσο αρρωστημένο είναι το μυαλό του. Εσένα για παράδειγμα, που ήρθες για συνέντευξη, θα μπορούσα εγώ να σε χαρακτηρίσω λαμόγιο, η θεία μου ότι είσαι το πιο καλό παιδί, μια άλλη θεία μου ότι είσαι η εξουσία. Για το χώρο το δικό μου οι περισσότεροι φαντάζονται ότι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη πλέμπα. Θα σου πω λοιπόν το εξής. Σε αυτή τη δουλειά είσαι ήδη τόσο εκτεθειμένος, που οποιαδήποτε παρανομία συνέβαινε, όλοι θα ήμασταν στην φυλακή για πολλά χρόνια. Το ψάρι μυρίζει, ή βρωμάει από το κεφάλι. Είμαι χαρούμενος που υπήρξα ο πρώτος, γιατί έβαλα τα standards. Εχω περάσει από σκοπέλους, ελέγχους και οτιδήποτε φαντάζεσαι. Πρέπει να είσαι πεντακάθαρος για να μπορέσεις να επιβιώσεις κι επιπλέον δεν θέλω να στερηθώ την οικογένειά μου και να τους βλέπω πίσω από κάγκελα φυλακής. Ακόμα και στην εποχή της ελευθερίας του διαδικτύου, κανένας δεν έχει κατηγορήσει την εταιρία για κάτι. Το ίδιο ισχύει σε όλο τον κόσμο με τις μεγάλες εταιρίες. Ο απόλυτος επαγγελματισμός, η παιδεία και οι ανθρώπινες αξίες είναι το μυστικό όχι μόνο της επιτυχίας, αλλά και για το γεγονός ότι έχουν αντέξει τόσα πολλά χρόνια, μένοντας στην κορυφή. Οι ισορροπίες δεν μπορούν να κρατηθούν με άλλο τρόπο και όσοι εμφανίζονται σαν κομήτες, απλά είναι αρπακτικά και εξαφανίζονται σε πολύ σύντομο διάστημα».

Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι το απόλυτο ζητούμενο για τον Δημήτρη, ο οποίος συνέχισε. «Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι που μέσω διαδικτύου λένε ότι κάνουν casting για την εταιρία μας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε και κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε. Την διεύθυνσή μας εννοείται πως μπορεί να την βρει ο καθένας και αν παρατήρησες, ο χώρος εδώ δεν έχει πόρτες, παρά μόνο αυτή στην είσοδο. Δεν δέχομαι έστω και την παραμικρή υπόνοια για το οτιδήποτε και είναι αυτό που μπορεί να προσβάλλει περισσότερο από όλα. Όπως είμαι στη ζωή μου, έτσι θέλω να είναι και τα δεδομένα στη δουλειά μου. Αυτό κρατά ζωντανή την εταιρία, η οποία είναι και η μόνη ελληνική που έχει δικό της κανάλι σε ψηφιακή πλατφόρμα τηλεόρασης, αν κάτι σημαίνει αυτό για κάποιους».

Η προσωπικότητα είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό για τον Δημήτρη. «Ισως επαναλαμβάνομαι, αλλά αυτή λέει τα πάντα για έναν άνθρωπο και από εκεί ξεκινούν και οι επιλογές στην συμπεριφορά του. Αρα είναι σαφές ότι περίεργες επιλογές, αυτομάτως σημαίνουν πολλά και για τον χαρακτήρα, που είναι και ο μόνος που φέρει ευθύνη για οτιδήποτε καλό ή κακό συμβαίνει. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καθαρό νου, απλά δεν θέλω να έχουν την παραμικρή σχέση με μένα, επαγγελματικά και προσωπικά».

Γυρνώντας τη συζήτηση στο πρόσωπό του, ο Δημήτρης ήταν ξεκάθαρος. «Εννοείται πως όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δουλειά μου, μικροί και μεγάλοι. Δεν ντρέπομαι για αυτό που κάνω, νιώθω περήφανος που το κάνω καλά κι έχω αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχω ακούσει περίεργα και αρνητικά σχόλια, ούτε εγώ, αλλά ούτε ένας από την οικογένεια μου, στην οποία αφιερώνω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ και που θέλω να την έχω μαζί μου στην χώρα που ζω. Είναι και ο λόγος που δεν έχω σκεφτεί να πάρω την εταιρία στο εξωτερικό, γιατί απλά γουστάρω που είμαι Ελληνας».

Αυτή η φράση ήταν η καλύτερη πάσα για να γυρίσει η συζήτηση στην πολιτική. Τον ρώτησα αν θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική και με ποιο τρόπο και ζήτησα την γενικότερη άποψή του. «Παρακολουθώ πάντα τις εξελίξεις και πάντα συμμετέχω με την ψήφο μου, καθώς είμαι απόλυτα υπέρ αυτής της διαδικασίας. Με έχουν πλησιάσει σχετικά, αλλά αν έκανα κάτι τέτοιο, θα έμπαινα κατευθείαν στα βαθιά. Μια και αναφερόμαστε στην πολιτική, θέλω να πω πως θεωρώ σημαντικότερο όλων το υπουργείο Παιδείας. Χωρίς γνώση δεν υπάρχει ανάπτυξη, η οποία δεν πρέπει να έχει το λεγόμενο όριο, ή ταβάνι. Ας φτάσει ο καθένας όπου θέλει και όπου μπορεί. Αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε και να αλλάξουν τα πράγματα. Με ανησυχεί το γεγονός ότι όλα έχουν γίνει τόσο επιφανειακά, ειδικά στους νέους. Μαγκιά, ψυχή, όλα είναι ρηχά και πλασματικά και πολλές φορές ψεύτικα, όπως είναι τα chicken nuggets. Φυσικά και πηγαίνω και ψηφίζω και απόλυτα υπέρ της συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Δημήτρης χαλαρώνει με την οικογένειά του και με τη φύση. «Πρώτα δημιουργώ τον χρόνο για την οικογένεια και μετά για τη δουλειά και δεν έχω δουλέψει ποτέ σαββατοκύριακο για τον λόγο αυτό, ακόμα και αν δεν είχα λεφτά. Αυτό το έχω στήσει πριν καν δημιουργήσω οικογένεια, ώστε να με βρει έτοιμο η στιγμή που θα ερχόταν.  Σαφώς και χαλαρώνω με το διάβασμα, ή με μια ταινία, αλλά ο συνδυασμός οικογένειας και φύσης είναι αυτό που γεμίζει ενέργεια και δύναμη». Θα ήθελε να πειραματιστεί με κάποιο άλλο είδος στο σινεμά, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν ξέρω αν έχω τις ικανότητες για να το κάνω. Σίγουρα λατρεύω την έβδομη τέχνη, σε όλα της τα είδη».

Αν έβαζε έναν τίτλο στο βιβλίο της ζωής του, αυτό θα ήταν «Φτάσαμε στο τέλος του έρωτα». Τον ρώτησα για την καλύτερη και την χειρότερη συμβουλή που του έχουν δώσει. «Από μικρός προσπαθούσα να παίρνω τα καλύτερα, όχι μόνο από τους γονείς μου, αλλά και από όποιον άνθρωπο γνώριζα και πάντα παρατηρούσα. Την καλύτερη συμβουλή την έχω διαβάσει στη βιογραφία του Τζον Λένον, όταν τον ρώτησε η δασκάλα του τι δουλειά θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις. Η απάντησή του ήταν «να είμαι ευτυχισμένος», η δασκάλα του είπε πως δεν κατάλαβε την ερώτηση και η τελευταία του κουβέντα ήταν πως «εσείς δεν καταλάβατε την ζωή». Αυτό ήθελαν πάντα να μου περάσουν και οι γονείς μου και να περάσω κι εγώ στα παιδιά μου. Ακόμα κι αν γκρεμίζεται το σπίτι σου, να λες τι ωραίο οικόπεδο που έχω. Για κάποιο λόγο, τις κακές συμβουλές τις καταλάβαινα αμέσως και δεν μιλώ μόνο επαγγελματικά. Εχω μάθει να είμαι απόλυτος στις αρχές μου και έτσι απαγορεύω να αγγίξει κάτι άσχημο. Γελάω με τους ανθρώπους που θέλουν να κατευθύνουν τα παιδιά τους επαγγελματικά, αντί να τα μάθουν να ανοίγουν τους δρόμους τους μόνα τους. Οι γονείς μου με άφησαν τελείως μόνο μου, αλλά ήταν και είναι πάντα δίπλα μου. Το να φας τα μούτρα σου, μόνο διδακτικό μπορεί να είναι μόνο έτσι δυναμώνεις σαν άνθρωπος».

Πάθος, τρέλα, ειλικρίνεια, αλήθεια και υγιής αλητεία… αυτά πιστεύει ο Δημήτρης Σειρηνάκης στη ζωή και τη δουλειά του κι όπως λέει και μια αγαπημένη του φράση, «αν είσαι καλός, δεν καταδέχεσαι ποτέ να είσαι πονηρός»…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…