Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στη Ρόδο

Μετά από τη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, τον περασμένο Οκτώβριο, και την Τετραμερή Συνάντηση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, τον Απρίλιο, το υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα».

570a85981dc52428028b4660 1

Στόχος η Αθήνα να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία.

Καθώς πυκνώνουν οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία της ιδιαίτερα επίκαιρης αυτής πρωτοβουλίας, και αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των συμμετεχόντων χωρών. Ήδη το σχήμα των 5+5 χωρών από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, που ήταν ο αρχικός στόχος του υπουργείου Εξωτερικών έχει ξεπεραστεί, καθώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής, προσεκλήθησαν περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών, και μέχρι στιγμής, έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή 7+7 χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία), ενώ δεν αποκλείεται τελικά να είναι 16 οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη.

«Δεν έχουμε ίδια αντίληψη για την πολιτική με όλους όσοι θα έρθουν στη Ρόδο. Δεν έχουμε ίδιας μορφής πολιτικά συστήματα. Αλλά έχουμε κοινή θέληση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Και νομίζω σήμερα αυτά τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά και στη βάση αυτών οδεύουμε», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με την Σύνοδο της Ρόδου ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η σύγκληση της Διάσκεψης,

Στην καρδιά της πρωτοβουλίας του βρίσκεται η πεποίθηση πως ο εύθραυστος γεωπολιτικά χώρος της Μεσογείου χρειάζεται να σταθεροποιηθεί, και αυτό προϋποθέτει συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική. Οι γέφυρες συνεργασίας, όπως επαναλαμβάνει συχνά, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη σταθερότητα της περιοχής και αυτή η σταθεροποίηση να δημιουργήσει με τη σειρά της ένα πιο εδραιωμένο περιβάλλον ασφαλείας.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον στόχο άσκησης μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, χώρα ευρισκόμενη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, ξεπερνώντας την οικονομική της κρίση, μπορεί να αναδειχθεί ως «γεφυροποιός» δύναμη και άξονας προάσπισης του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής σταθερότητας.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα -από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού- προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή και να συμμετάσχουν σε πολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές ή ακαδημαϊκές συνέργειες που δύνανται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του γεωπολιτικού αυτού χώρου.

Όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικά στο νησί της Ρόδου που επιλέχθηκε ως τόπος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, καθώς είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών και εμπορίου, διαχρονικά από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η Διάσκεψη να αποτελέσει ένα forum ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, που θα αποκτήσει σταδιακά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά.

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…