Αντώναρος: Ο χρόνος τον πιέζει. Τον πιέζει αφόρητα τον Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές

Με μια μακροσκελή του, ανάλυση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Ευάγγελος Αντώναρος εξηγεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, και καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό: 'Απο τον διαρκή αυτολιβανισμό του, απο τις διαπιστώσεις του ότι αυτός κι η πολιτική του σώσανε τη χώρα και τους Ελληνες απο πολύ χειρότερα στην εποχή του κορονοιου.

NewsRoom 29/04/2020 | 22:45

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίασε τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να ζητά νωρίτερα από το αναμενόμενο λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής που ασκεί.

Σε ανάρτηση του εξηγεί τον λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει σε εκλογές αλλά στο τέλος, κατά την προσωπική του άποψη μπορεί να μην το ριψοκινδυνευσει, καθώς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊου. O Ευάγγελος Αντώναρος σημειώνει ότι «ο διαρκής αυτολιβανισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μία από τις ενδείξεις για το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο, σκέφτεται έντονα να προχωρήσει στην κήρυξη εκλογών.

Και το κυριώτερο: Ο χρόνος τον πιέζει. Τον πιέζει αφόρητα.''

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου: 

''Πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;
Εχεις την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει αιφνιδιαστικές εκλογές;

Δυο ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά το τελευταίο διάστημα γύρω απο το ίδιο θέμα. Αλλά με εντελώς διαφορετικό περιεχομενο. Γι αυτό και θα τις απαντησω ξεχωριστά.

Στην πρώτη η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Αυτή είναι διαχρονικά η θέση μου. Το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια — και φρονώ ότι αυτό πρέπει να τηρείται, ει δυνατόν,χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικά όταν, όπως τώρα, είχαμε εκλογές πριν απο δέκα μήνες μόλις που ανέδειξαν κυβέρνηση με καθαρή και μη αμφισβητούμενη
(για την ώρα τουλάχιστον) πλειοψηφία στη Βουλή. Μα δεν αλλαξαν οι συνθήκες; με ρωτάνε. Ε και; απαντώ. Γι αυτό ο συνταγματικός νομοθετης δινει τέτραετη θητεία σε μια κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ο,τι έχει υποσχεθει. Ποιός είπε ότι στα τέσσερα χρονια όλα γίνονται με ούριο άνεμο; Κι αναποδιές συμβαινουν και μεγάλα πολιτικά και άλλα ατυχήματα και απρόβλεπτα γεγονότα. Ο Μητσοτάκης λοιπόν πρέπει να μεινει στη θέση του και να κοιτάξει να τα βγάλει πέρα. Η τετραετία πρέπει να εξαντλείται.

Πάμε στη δεύτερη ερώτηση: Εχω αποκομισει την εντύπωση, αναλύοντας ομιλίες, στάσεις και κινησεις ότι στο μυαλό Μητσοτάκη (αλλά και των γύρω του) παίζει πολύ έντονα η σκέψη των πρόωρων εκλογών. Ψάχνει να βρεί ενα παράθυρο ευκαιρίας για να τις κάνει. Κι ενδεχομένως — χάρη και στη σχετικά θετική εξελιξη της πανδημίας — το έχει βρει ήδη.

Απο που καταλήγω σε αυτο το συμπέρασμα: Απο τον διαρκή αυτολιβανισμό του, απο τις διαπιστώσεις του ότι αυτός κι η πολιτική του σώσανε τη χώρα και τους Ελληνες απο πολύ χειρότερα στην εποχή του κορονοιου. Απο το ότι επιδιώκει να δημιουργήσειν σταδιακά αλλά γρήγορα μια επιφανειακή (αρα κατ΄επίφαση) ομαλότητα. Απο το ότι παραδέχεται μεν τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας (και σημειωτέον τα προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με την πολιτική του μεχρι τον Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ) αλλά υπόσχεται “εντυπωσιακή” ανάκαμψη το 2021 — αρα λέει στον κόσμο “πιστέψτε με”. Από το ότι ξαφνικά, εν μέσω κορονοιού, και χωρίς καλά καλα να λειτουργεί η Βουλή ξαναβάζει μπροστά την Εξεταστική για τον Παπαγγελόπουλο για να αναθερμάνει τη σκανδαλολογία.

Και το κυριώτερο: Ο χρόνος τον πιέζει. Τον πιέζει αφόρητα. Ξερω τι θα μου πειτε: Μα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε για τελευταία φορά σήμερα…Ελάτε τώρα. Δεν ξερω κανενα κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει προαναγγειλει ημερομηνια εκλογών. Πολύ περισσότερο τον σημερινό που τόσες φόρες πιάστηκε αδιάβαστος.

Θα με ρωτήσετε: Και ποτε θέλει να τις κανει; Θα απαντήσω: Το ταχύτερο δυνατόν τον εξυπηρετεί — γιατι πιστεύει ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορει να εξασφαλίσει την επιπλέον τετραετία που επιδιώκει. Επόμενο ερώτημα: Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να γινουν με απλή αναλογική. Ναι. Γι αυτο ο Μητσοτάκης θέλει να φερει ένα όσο το δυνατόν καλό αποτελεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, να μη μπορέσει μεν να σχηματίσει κυβγερνηση αφου 99% δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία και να οδηγηθει η χώρα αμέσως μετά σε επαναληπτικές εκλογές. Αυτές οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμενη αναλογική σε πεντε εξη εβδομάδες, γιατι πρέπει να προηγηθούν οι υποχρεωτικές διαβουλεύσεις που συνταγματικά έχει υποχρέωση να κάνει η Πρόεδρος της Δημποκρατίαε. Εκει ο Κυριακος Μητσοτάκης ελπίζει να κερδίσει ξανα την απόλυτη πλειοψηφία και να κυβερνήσει ανενόχλητος.

Τι σημαίνει το ταχύτερο δυνατόν; Ας δούμε με απλά λόγια τις συντσγματικές πρόνοιες. Για να έχει το δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να ζητήσει διαλυση της Βουλής απο την Πρόεδρο της Δημνοκρατίας η οποία υποχρεωνεται να συμφωνησει, πρέπει να έχει συμπληρωθεί ένα ετος απο τις προηγουμενες εκλογές. Ο Μητοτάκης αποκτά αυτό το δικαιωμα στις 7 Ιουλίου. Μόλις κάνει χρηση αυτού του δικαιώματος, επικαλούμενος κάποιον σπουδαίο εθνικό λόγο, δηλαδή την οικονομική κατάσταση η την εξοδο απο τον κορονοιο, διαλύεται η Βουλή και οδηγείται η χώρα στις κάλπες με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Αυτο τι σημαίνει; Οτι η πρώτη ημερομηνία στην οποία μπορεί να διεξαχθουν εκλογές είναι η Κυριακή, 2 Αυγούστου. Και είναι φυσικό το ερώτημα: Μα εκλογές αυγουστιατικα: Ασυνήθιστο πράγματι. Αλλά κι όταν έγιναν εκλογές τον περασμένο Ιουλιο όλοι λέγανε ότι σχεδόν ποτέ στο παρελθον δεν ειχε γινει κατι τετοιο κι ότι θα υπηρχε μεγάλη αποχή. Πράγματι είχαμε μεγάλη αποχή. Αλλά εκλογές έγιναν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να ριψοκινδυνευσει εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτεμβριο η τον Οκτώβριο. Γιατί μέχρι τότε πολλά μπορει να έχουν αλλάξει. Κσνείς δεν ξέρει πως θα έχει εξελιχθει ο κορονοιος. Και το κυριώτερο: Μέχρι τότε θα είναι πολύ, μα πολύ αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τον τουρισμό σε πλήρη κατάρρευση, την ανεργία σε κατακόρυφη άνοδο, τα δημόσια ταμεία ουσιαστικά άδεια.

Αυτη ειναι δική μου ανάλυση. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Σε λίγες βδομάδες θα φανει ποια τελικά γραμμη θα θελήσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.''

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.