Newsroom

Newsroom

Διαφθορά στα σημεία για τον Αθανασίου

ΕΔΩ

1958304

Χαράλαμπος Αθανασίου. Είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης που μέσα σε 365 ημέρες θητείας έχει καταφέρει να προκαλέσει όσο λίγοι στο παρελθόν, τόσο με το νομοθετικό του έργο και τις πρωτοφανείς προσπάθειές του να συγκαλύψει ή να απαλλάξει πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο και με τις προσωπικές του δραστηριότητες που όμως, δεδομένης της θέσης που κατέχει σήμερα αλλά κι εκείνης του δικαστικού που κατείχε τα προηγούμενα χρόνια, άπτονται του δημοσίου συμφέροντος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταθέσει, όπως αποκάλυψε το Hot Doc στο τεύχος 56 (κατεβάστε το ΕΔΩ), ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες», όμως κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν κινητοποιήθηκε, με τον ίδιο να αναλώνεται σε απειλές για μηνύσεις χωρίς όμως να δίνει απάντηση.

Έχουμε αποκαλύψει παράλληλα την ύπαρξη έγγραφης καταγγελίας για τον ίδιο, η οποία διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2008, όταν ο Αθανασίου ήταν Αρεοπαγίτης, αλλά αρχειοθετήθηκε παράτυπα από διευθύντρια του υπουργείου, χωρίς ποτέ να διερευνηθεί. Και αυτή η καταγγελία αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του νυν υπουργού και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου δημιούργησε μεγάλη ακίνητη περιουσία με έναν μόνο μισθό και ότι κρύβει εισοδήματα πίσω από ακίνητα που έχουν αγοραστεί στο όνομα των παιδιών του.

Επιπλέον, όπως θα διαβάσετε στο τρέχον τεύχος του Hot Doc (κατεβάστε το ΕΔΩ), ο υπουργός δεν δηλώνει, ως ηλεκτροδοτούμενο από τη ΔΕΗ, τμήμα ακινήτου που νοικιάζει στον Δήμο Πεντέλης με αποτέλεσμα να μην πληρώνει, τεχνηέντως,  χαράτσι, δημοτικούς φόρους και άλλες εισφορές που εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ η οικογένειά του είναι κάτοχος και άλλων ακινήτων τα οποία φαίνονται ως περιουσιακό στοιχείο των παιδιών του. Τέλος θα διαπιστώσετε ότι το σκανδαλώδες νομοθετικό έργο του, το οποίο επιγραμματικά αναλύεται παρακάτω, ολοκληρώνεται με την απονομή χάριτος σε παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου.

Αθωώνοντας τους καταχραστές του Δημοσίου

Στα τέλη Μαρτίου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το γνωστό πολυνομοσχέδιο των περίπου 800 σελίδων, το οποίο παραδόθηκε στους βουλευτές και ψηφίστηκε μέσα σε μόλις 48 ώρες, για να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στις 7 Απριλίου, ως νόμος του κράτους.

Σε αυτό συμπεριλαμβανόταν διάταξη που προέβλεπε την κατάργηση περίπτωσης άρθρου του ποινικού κώδικα, το οποίο μεριμνούσε ώστε οι καταχραστές του Δημοσίου, δηλαδή στελέχη και υπάλληλοι δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το δημόσιο, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, να δικάζονται και να τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διαπράττουν απιστία, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία.

Η προσωρινή κατάργηση της συγκεκριμένης περίπτωσης ουσιαστικά απάλλαξε τους κατηγορούμενους ή όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα πριν τις 7 Απριλίου όταν ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθώς η κατάργηση ενός αδικήματος, βάσει του Ποινικού Δικαίου, συνιστά αυτομάτως την αρχειοθέτηση όλων των σχετιζόμενων με αυτό υποθέσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου επανέφερε την επίμαχη διάταξη με μια εκπρόθεσμη τροπολογία στις 6 Μαΐου σημειώνοντας ότι «η επίμαχη περίπτωση παραλείφθηκε από παραδρομή». Η υπόθεση αμνήστευσης των καταχραστών του Δημοσίου σχολιάστηκε έντονα ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές με τον Κωνσταντίνο Τζαβάρα να εκφράζει υποψίες ότι η συγκεκριμένη διάταξη πιθανώς αφορά και την περίπτωση εκείνων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις της Siemens οι οποίες εκκρεμούν στην προδικασία και να ζητάει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευεργετούνται από αυτήν.

Αποφυλακίζουν τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών

Στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν από λίγες ημέρες, ψηφίστηκε μεταξύ άλλων και νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούσε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σε αυτό συμπεριλήφθηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης άνω των δέκα ετών για εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο 3459/2006 περί ναρκωτικών απολύονται υπό όρους, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο της πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος έμπορος ναρκωτικών έχει καταδικαστεί για παράδειγμα σε κάθειρξη δώδεκα ετών, θα μπορεί να αποφυλακιστεί με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών αν έχει εκτίσει τέσσερα χρόνια.

Κατάργησαν την παρακολούθηση για το «ξέπλυμα»

Το περιβόητο πολυνομοσχέδιο, εκτός από την αμνήστευση των καταχραστών του Δημοσίου, περιλάμβανε εκπλήξεις, διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε δύσκολα να εντοπίζονται, ιδίως από κάποιον μη γνώστη του αντικειμένου. Μια από αυτές ήταν η διάταξη που καταργεί το δικαίωμα των δικαστικών λειτουργών να ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπόπτων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή του «ξεπλύματος» χρήματος. Σημειωτέον ότι πρόκειται για το μοναδικό αδίκημα το οποίο δεν παραγράφεται ούτε από τον σκανδαλώδη νόμο Βενιζέλου περί ευθύνης υπουργών και είναι αυτό για το οποίο τελικά κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η επίμαχη παράγραφος του πολυνομοσχεδίου καταργεί τρεις περιπτώσεις παλαιότερου νόμου, μεταξύ των οποίων κι εκείνη που έδινε στη Δικαιοσύνη το δικαίωμα να αιτείται άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους υπαίτιους πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εφόσον υπήρχαν σχετικές ενδείξεις.

Στο απυρόβλητο (και) πολιτικοί που έχουν δωροδοκηθεί

Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, και αυτή μέρος του πολυνομοσχεδίου, είναι αυτή που καταργεί άρθρο παλαιότερου νόμου, του πρώτου περί «πόθεν έσχες» όπως είχε τροποποιηθεί το 2010 επί υπουργείας Καστανίδη, το οποίο προέβλεπε βαρύτατες ποινές για πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και αλλά πρόσωπα υποχρεωμένα να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες», εφόσον προέκυπτε ότι αύξησαν με αθέμιτα μέσα την περιουσία τους.

Η καταργηθείσα διάταξη, βάσει της οποίας τιμωρούνταν οι παραβάτες, δεν απαιτούσε να στοιχειοθετηθεί ποινικά το αδίκημα της δωροληψίας, παρά μόνο να προκύπτει αθέμιτη αύξηση περιουσίας του υπόχρεου σε κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Από τις 7 Απριλίου, όταν ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απαιτείται να βρεθεί κι εκείνος που πιθανώς δωροδόκησε τον ελεγχόμενο πρόσωπο.

«Ξεπλένοντας» εφοπλιστές και μετόχους

Η πρώτη ενέργεια του Χαράλαμπου Αθανασίου όταν ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης πριν από έναν χρόνο αφορούσε εφοπλιστές και μετόχους σε ναυτιλιακές εταιρίες, τους οποίους επιχείρησε, με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, να απαλλάξει από την υποχρέωση αναγραφής στο «πόθεν έσχες» των μετοχών, του τρόπου που αυτές αποκτήθηκαν και των πιθανών μεταβολών του περιουσιακού στοιχείου από αγορές ή πωλήσεις.

Η φωτογραφική τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή της, αφορούσε όσους υποχρεώνονται από τον νόμο να καταθέτουν δήλωση, δηλαδή κυρίως πολιτικούς, δικαστικούς και δημόσιους λειτουργούς, μετόχους ραδιοτηλεοπτικών μέσων, κατέχοντες διευθυντικές θέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκδότες εφημερίδων, δημοσιογράφους κ.α. οι οποίοι μπορεί να κατείχαν μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρίες.

Η τροπολογία είχε προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και βουλευτών της συγκυβέρνησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο να δηλώνει ότι η απόσυρση δεν είναι αρκετή και να ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις. «Ελπίζω όσοι διαφωνήσαμε να μην αποτελέσουμε στόχους το επόμενο διάστημα», είχε καταλήξει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Η σκανδαλώδης τροπολογία για το «πόθεν έσχες»

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου υπερψηφίστηκε από 142 βουλευτές η σκανδαλώδης τροπολογία Αθανασίου, για τον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί ή βουλευτές από τη μεταπολίτευση και μετά. Στην ίδια τροπολογία που καταργούσε καίριες διατάξεις νόμου που η Βουλή είχε ψηφίσει μόλις το καλοκαίρι του 2012, προβλεπόταν και μείωση των ποινών εφόσον προέκυπτε από τον έλεγχο αδικαιολόγητη απόκτηση ή επαύξηση περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου προσώπου, της συζύγου του ή των ανήλικων τέκνων του.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα κι ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιχειρηθεί να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πράγμα που είχε αρνηθεί, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας. 

Η τροπολογία του Χαράλαμπου Αθανασίου, προβλέπει την παράταση μέχρι το τέλος του 2014, του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες κι ενώ αυτός είχε ήδη καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια και ουσιαστικά δίνει παράταση στη ήδη καθυστερημένη δημοσιοποίηση των πιθανών ευρημάτων της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου. Επιπλέον καταργεί τα προβλεπόμενα στον ψηφισθέντα το 2012 νόμο, ο οποίος προέβλεπε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και δύο χρόνια πριν ο ελεγχόμενος αναλάβει καθήκοντα και παράλληλα περιορίζει τον έλεγχο αλλά κυρίως τις κυρώσεις που επιβάλλονταν σε περίπτωση που προέκυπταν στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, η δήμευση περιουσιακών στοιχείων και ο καταλογισμός χρηματικού ποσού ίσης αξίας με το περιουσιακό όφελος που απέκρυψε ο ελεγχόμενος, η σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα του.

Χάρες «με το κιλό» σε καταδικασμένους

Στο ένα χρόνο θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, εκτός από το νομοθετικό έργο που έχει επιτελέσει καταργώντας ουσιαστικές διατάξεις νόμων και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία αφού ουδέποτε νομικοί ή δικαστικοί κύκλοι πρότειναν τέτοιες αλλαγές, εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την απονομή χάριτος για 105 καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα πλημμελειματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μεταξύ αυτών που αποφυλακίζονται με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, τα ονόματα και αδικήματα των οποίων αποκαλύπτει το Hot Doc που κυκλοφορεί,  είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών και άλλοι που πήραν χάρη για να διοριστούν στο δημόσιο, να εκδώσουν άδεις σεκιούριτι, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμη και να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές, ενώ αυτό απαγορευόταν από την ποινή που τους είχε επιβληθεί.

Δικογραφίες που «ξέχασε» στα συρτάρια του

Το Hot Doc είχε αποκαλύψει στο τεύχος 50 που κυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου, την ύπαρξη δικογραφίας η οποία εμφάνιζε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να χρηματίζεται από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη για να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο υπέρ των συμφερόντων του. Η δικογραφία εστάλη στη Βουλή από τον Χαράλαμπο Αθανασίου λίγες ημέρες αφότου το Hot Doc είχε αποκαλύψει την ύπαρξή της, είχε παραμείνει όμως στα συρτάρια του υπουργικού γραφείου για σχεδόν τρεις μήνες.

Τα διαβιβαστικά έγγραφα του Αρείου Πάγου αποδείκνυαν ότι η δικογραφία έφτασε στα χέρια του κ. Αθανασίου στις 10 Φεβρουαρίου και αφού ο Άρειος Πάγος είχε προχωρήσει ως όφειλε στον απαιτούμενο έλεγχο νομικής βασιμότητας των στοιχείων. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το Hot Doc κι ενώ το γραφείο του έχει ενημερωθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού για την επικείμενη αποκάλυψη, επέστρεψε, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο με το πρωτοφανές αίτημα του επανελέγχου. Το ανώτατο δικαστήριο τού επέστρεψε τη δικογραφία διευκρινίζοντας ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει έλεγχο επί των στοιχείων και ζητούσε τη διαβίβασή στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί η άρση ασυλία του Γιάννη Μιχελάκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε τελικά τη δικογραφία στις 30 Απριλίου, όμως η συζήτηση μετατέθηκε για το φθινόπωρο αφού στο μεταξύ η Βουλή έκλεισε.

Η περίπτωση Μιχελάκη όμως δεν ήταν μοναδική, αφού ο κ. Αθανασίου έπραξε κάτι ανάλογο και με τη δικογραφία κατά Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία έφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής, στις 4 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Βουλή έκλεισε και μαζί μ’ αυτήν έληξε η κοινοβουλευτική σύνοδος. Ως αποτέλεσμα τα πιθανά αδικήματα των δύο υπουργών παραγράφηκαν.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είχε παραλάβει τη δικογραφία από τον Άρειο Πάγο στις 30 Απριλίου, έναν μήνα και πέντε ημέρες πριν τη διαβιβάσει στη Βουλή. Μετά το σάλο που προκλήθηκε δήλωσε ότι καθυστέρησε να τη διαβιβάσει, γιατί η Βουλή ήταν κλειστή μέχρι τις 28 Μαΐου λόγω των ευρωεκλογών.

Ούτε είδε, ούτε άκουσε για το παραδικαστικό

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του Χαράλαμπου Αθανασίου και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, στοιχεία για το οποίο έχει επίσης αποκαλύψει το Hot Doc στο πρώτο τεύχος του 2014. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν συλληφθεί ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, είχε αρνηθεί να δώσει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όταν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη είχε ισχυριστεί ότι «επειδή η αναζήτηση των δικογραφιών γίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία που δεν προκύπτουν από την ερώτηση, όπως για παράδειγμα αριθμός δικογραφίας ή ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου / εκπροσώπου εταιρίας, καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η διερεύνηση εκ μέρους των δικαστικών αρχών».

Τα ερωτήματα αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση ανακύπτουν τόσο από το γεγονός, ότι την περίοδο κατά την οποία άρχισε να σχηματίζεται η πολυσέλιδη δικογραφία -υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 30 χιλιάδες σελίδες- ο κ. Αθανασίου διατελούσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και από το ότι τα ονόματα των εμπλεκομένων, όπως προκύπτουν από τη δικογραφία και τις νόμιμα καταγεγραμμένες συνακροάσεις των εμφανιζόμενων ως μελών του κυκλώματος, ήταν ήδη δημοσιοποιημένα από το Hot Doc, ενώ η υπόθεση είχε απασχολήσει κατά καιρούς το σύνολο του Τύπου.

Διαβεβαίωση για βασανιστήρια στις φυλακές

Το τελευταίο επίτευγμα του υπουργού Δικαιοσύνης δεν είναι άλλο από τη διαβεβαίωση που παρείχε στις βρετανικές εισαγγελικές αρχές ότι αν εκδοθεί στη χώρα μας το ζεύγος Γριβέα που κατηγορείται για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κρατηθεί σε πτέρυγες φυλακών στις οποίες δεν παραβιάζεται το άρθρο 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες πτέρυγες φυλακών της χώρας.

Φαίνεται μάλιστα πως αυτή η διαβεβαίωση έπεισε τη βρετανική Δικαιοσύνη η οποία την επόμενη ημέρα αποφάσισε να εκδοθούν ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, προκειμένου να δικαστούν για το δάνειο-μαμούθ των 18 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η εταιρία του Γριβέα C&C από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λίγο πριν χρεοκοπήσει. 

Κατέβαστε ΕΔΩ το τρέχον τεύχος του Hot Doc


Κατεβάστε ΕΔΩ το τεύχος 56 με τις αποκαλύψεις για το ψευδές πόθεν έσχες του υπουργού Δικαιοσύνης 


Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη