Newsroom

Newsroom

Ο Αθανασίου διαβεβαιώνει: Βασανιστήρια στις ελληνικές φυλακές αλλά όχι για όλους

56

athanasiou 13

Δεν έχουν προηγούμενο οι πρακτικές του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος μετά τους νόμους για την αποφυλάκιση των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, για την κατάργηση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργούν να παρακολουθούν τηλέφωνα υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, για την αθώωση των καταχραστών του δημοσίου και τέλος για την κατάργηση διάταξης που απειλούσε με φυλακή πολιτικούς που τα έχουν πάρει, πράγματα τα οποία έχει αποκαλύψει τόσο το Hot Doc σε δύο τεύχη του (56 και 57), όσο και το koutipandoras.gr με συνεχή ρεπορτάζ, προέβη σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει σήμερα η Δώρα Αυγέρη στο tvxs.gr βεβαίωσε με έγγραφό του προς της βρετανικές εισαγγελικές αρχές ότι στις ελληνικές φυλακές παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραδεχόμενος παράλληλα ότι ορισμένοι υπόδικοι για τεράστια σκάνδαλα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος. 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου επιχειρεί με το έγγραφό του να πείσει τη βρετανική Δικαιοσύνης να εκδώσει στην Ελλάδα το ζεύγος Γριβέα το οποίο κατηγορείται για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει μέσω της επιστολής του ότι αν ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα εκδοθούν στη χώρα μας θα κρατηθούν στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κύριο κατάστημα γυναικών των φυλακών Κορυδαλλού ή σε άλλο κατάστημα στο οποίο παραβιάζεται το άρθρο 3 ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων.

«…Το κύριο Κατάστημα Κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού και άλλα καταστήματα δεν συμμορφώνονται με το άρθρο 3 της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου» αναφέρει η περιγραφή του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στο έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο και αποστέλλεται προς τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές σε σχέση με το αίτημα έκδοσης του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.

Είναι προφανής η στόχευση του έλληνα υπουργού να πάρει την υπόθεση “πάνω του”, προκειμένου να “ξεμπλοκάρει” την έκδοση του ζεύγους Γριβέα και να παράσχει εγγυήσεις για τις ανθρώπινες συνθήκες κράτησής τους -σε περίπτωση που αυτή αποφασισθεί- στην «ευάερη και ευήλια» (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι είναι τα 6,2 τμ που αντιστοιχούν σε κάθε “προνομιούχο” έγκλειστο) 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού και στη νέα πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κυρίου Αθανασίου, εκεί δεν παραβιάζεται το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αντιπαραβάλλει τις συνθήκες με τον υπερπληθυσμό κρατουμένων και τις συνθήκες φυλάκισης στο κύριο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλες ελληνικές φυλακές, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το άρθρο 3, το οποίο σημειωτέον προβλέπει: «Απαγόρευση τωv βασανιστηρίων. Ουδείς επιτρέπεται vα υπoβληθή εις βασάvoυς oύτε εις πoιvάς ή μεταχείρισιv απαvθρώπoυς ή εξευτελιστικάς».

Ο κύριος Αθανασίου είναι μάλιστα τόσο κατηγορηματικός στη διατύπωσή του, που χρησιμοποιεί πρώτο ενικό και διαβεβαιώνει:

«1) Συνημμένα διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που ο Κυριάκος Γριβέας παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει δίκης του, θα κρατηθεί στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού ή σε άλλο κατάστημα αρρένων που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

2) Συνημμένως διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που η κυρία Αναστασία Βάτσικα παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνώνω, στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει της της δίκης της, θα κρατηθεί στη Νέα Πτέρυγα Αυτοτελούς Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα γυναικών των φυλακών Κορυδαλλου ή σε αλλο κατάστημα που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Κελί με θέα… με την προσωπική εγγύηση του υπουργού!

Το επίμαχο έγγραφο αποτελεί μέρος του φακέλου που εξετάζεται στη δίκη του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, που ξεκίνησε χθες στο Ειρηνοδικείο του Westminster στο Λονδίνο, με κύριο επίδικο τις συνθήκες κράτησης στη Ελλάδα! Η συγκεκριμένη παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, “κατάφερε” να στρέψει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της βρετανικής Δικαιοσύνης στην κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά στο βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνεται το ζεύγος Γριβέα σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων, ύψους 17 εκατομμυρίων, που έλαβαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός -και στηλιτεύτηκε από τους νομιμούς-πραγματογνώμονες που κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη- ότι ένας υπουργός Δικαιοσύνης  μεροληπτεί ξεκάθαρα και εγγράφως, παραβαίνει την αρχή της ισότητας  και υπόσχεται ευνοϊκή μεταχείριση για μια ξεχωριστή κατηγορία προφυλακισμένων και φυλακισμένων.

Μέσα σε όλα τα άλλα προέκυψε και η απορία αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ενός υπουργού να αποστέλλει και να υπογράφει απευθείας ο ίδιος έγγραφο Τμήματος του Υπουργείου. Στην συγκεκριμένη  περίπτωση πρόκειται για έγγραφο του «Τμήματος Λειτουργείας Σωφρονιστικών και Θεραπευτικών Καταστημάτων της Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής». Μάλιστα το εν λόγω έγγραφο κοινοποιείται στη Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού καθώς και στη Διευθύντρια του Νοσοκομείο Κορυδαλλού. Για να κινηθούν αρμοδίως ή για να εκτελέσουν εντολές υπουργού; Την απάντηση προφανώς την γνωρίζει ο ίδιος ο κύριος Αθανασίου.

Δείτε τα έγγραφα που αποκαλύπτει το tvxs.gr




Ποιος είναι ο Κυριάκος Γριβέας

Ο Κυριάκος Γριβέας είναι ένας από τους «χρυσούς» ΟΝΝΕΔίτες της γενιάς του 1980 και έχει υπάρξει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκου. Η εταιρία του πρώτου (C&C) διοργάνωνε συνέδρια για λογαριασμό της ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου (I4CENSE) με χρυσό χορηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η I4CENSE είναι η γνωστή ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον αδερφό του πρωθυπουργού. Πρόεδρός της είναι όπως αποδείχθηκε μέσα από την εκδίκαση της αγωγής του τελευταίου προς τον κ. Καμμένο για την υπόθεση της εμπλοκής του στα  CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και τα στοιχήματα που φέρεται να τοποθετούσε η I4CENCE στην χρεοκοπία της χώρας ο ίδιος ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού.

Η εταιρία του Κ. Γριβέα, C&C, είναι η εταιρία που σύμφωνα με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έλαβε δάνειο-μαμούθ από το ΤΤ, ύψους 18 εκατ. ευρώ, λίγο πριν χρεοκοπήσει. Στη συνέχεια ο κ. Γριβέας μαζί με τη σύζυγό του έφυγαν από την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr ζούσαν στο Λονδίνο.

Τι έγιναν τα 18 εκατομμύρια που δανείστηκε η C&C;

Όπως αναφέρεται σε έκθεση ορκωτών λογιστών, στις 15/12/09 αποφασίσθηκε η εξαγορά τριών εταιρειών με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου και διόλου τυχαίες επωνυμίες: GRIVEAS VATSIKA HOLDINGS, GRIVEAS VATSIKA STRATEGIC INVESTORS και GRIVEAS VATSIKA STOCK OPTIONS. Με λίγα λόγια, τα λεφτά τα οποία δανείστηκε η C&C για κάποια υποτιθέμενη επιχειρηματική δράση πέρασαν από τα ταμεία της εταιρίας του ζεύγους Γριβέα στους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω τριών offshore που έστησαν στην Κύπρο.

Τα ονόματα ωστόσο του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα, όπως φαίνεται είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το όνομα του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού.

Η Αναστασία Βάτσικα εμφανίζεται ως μέλος της διοίκησης δύο εταιριών, με τους ευφάνταστους τίτλους Ινστιτούτο Αριστείας στην Ογκολογία και Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά Ινστιτούτα, οι οποίες εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση με το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή και Κλιματική Ασφάλεια (Institute for Climate and Energy Security: εμφανώς ο πλήρης τίτλος της I4CENSE) του Ανδρίκου Παπανδρέου! Εδρεύουν κατ’ ευφημισμόν, δηλαδή, αφού και οι τρεις εταιρείες έχουν δηλώσει ως έδρα το ίδιο δικηγορικό γραφείο, H&B Law, στην Ελβετία.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…