Newsroom

Newsroom

Ο Αθανασίου ούτε είδε, ούτε άκουσε για το παραδικαστικό

Του Μάριου Αραβαντινού

athanasioy 0

Του Μάριου Αραβαντινού

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, την οποία έχει αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ το Hot Doc, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, να αρνείται, όπως προκύπτει από απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, να δώσει πληροφορίες για τη δικαστική εξέλιξη ενός εκ των μεγαλυτέρων σκανδάλων. Συγκεκριμένα, η κ. Χρυσοβελώνη, επικαλούμενη δημοσίευμα του koutipandoras.gr, το οποίο αναφερόταν στην αδυναμία των αρχών να εντοπίσουν τον φερόμενο ως επικεφαλής του κυκλώματος, Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο, ρωτούσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που οφείλεται το «πάγωμα» των ερευνών και γιατί η Αστυνομία παρουσιάζει αυτή την αδυναμία.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος παρότι είναι υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την περίοδο κατά την οποία άρχισε να σχηματίζεται η πολυσέλιδη δικογραφία -υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 30 χιλιάδες σελίδες- διατελούσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλώνει πλήρη άγνοια για την υπόθεση και απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικό ελέγχου, όχι απλώς δεν δίνει διευκρινήσεις, αλλά με περίσσιο θράσος υποστηρίζει ότι «επειδή η αναζήτηση των δικογραφιών γίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία που δεν προκύπτουν από την ερώτηση, όπως για παράδειγμα αριθμός δικογραφίας ή ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου / εκπροσώπου εταιρίας, καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η διερεύνηση εκ μέρους των δικαστικών αρχών».

Είναι βεβαίως άξιο απορίας το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου και το επιτελείο του δεν γνωρίζουν τα ονόματα, αφού αυτά έχουν πολλάκις δημοσιοποιηθεί τόσο από το Hot Doc, όσο και από το koutipandoras.gr, ενώ η υπόθεση έχει απασχολήσει κατά καιρούς, το σύνολο του Τύπου. Πρόκειται επομένως για στοιχεία στα οποία σίγουρα έχει πρόσβαση ο υπουργός, ακόμη κι αν δεν μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να δει τη δικογραφία που επί σχεδόν τρία χρόνια αράχνιαζε σε κάποιο ανακριτικό συρτάρι, και ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Το Hot Doc ήδη από τις 2 του περασμένου Ιανουαρίου, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας μέρος της δικογραφίας, στην οποία περιλαμβάνονται καταγεγραμμένες συνακροάσεις των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος, τα οποία εμφανίζονται να εμπλέκουν στην υπόθεση εκτός από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Από αυτές τις συνομιλίες προκύπτει ότι οι δραστηριότητές τους δεν εξαντλούνται στην παραδικαστική δράση τους, αλλά επεκτείνονται σε απάτες, όπως κομπίνες πλειστηριασμών και κλοπές ακινήτων, καταδολίευση τραπεζών, εμπόριο χρυσού και όπλων, δωροδοκίες, ενώ σύμφωνα με καταθέσεις του μάρτυρα κλειδί, Δημήτρη Παρασκευόπουλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή για άλλη υπόθεση, είχε όμως επί μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργασία με τις αρχές, είναι πιθανό να εμπλέκονται ακόμη και σε δολοφονίες.

Στο μεταξύ ο προστατευόμενος μάρτυρας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης στης φυλακές της Λάρισας για την υπόθεση της Αιξωνής, κατέθεσε για τέταρτη φορά αίτηση αποφυλάκισης, αφού περίμενε περισσότερο από δύο χρόνια για να καθαρογραφεί η σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Η αίτησή του θα εκδικαστεί, έπειτα από αναβολή που πήρε σήμερα Δευτέρα, στις 7 του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες αιτήσεις του είχαν απορριφθεί με το πρόσχημα ότι η απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί, ενώ ο Παρασκευόπουλος, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Hot Doc, είχε μεταφερθεί σε θάλαμο, με περίπου 50 κρατούμενους, παρότι βρίσκεται υπό προστασία, ως ο μοναδικός μάρτυρας της πολύκροτης υπόθεσης.  

Δείτε την ερώτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη


Δείτε την προκλητική απάντηση του Χαράλαμπου Αθανασίου


Κλικάρετε ΕΔΩ για να κατεβάσετε το αποκαλυπτικό τεύχος του Hot Doc για το παραδικαστικό κύκλωμα