Δεύτερη ορκωμοσία του Γουαϊδό για να γίνει πρόεδρος της Βουλής

Συνοδεία μερικών δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Χουάν Γουαϊδό «εισέβαλε» στη Βουλή της Βενεζουέλας και ορκίστηκε ξανά πρόεδρος του σώματος, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή πρόεδρος του κοινοβουλίου είχε ορκιστεί ο Λούις Πάρα, άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης.
 

NewsRoom 07/01/2020 | 22:37

Ο Χουάν Γουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, κατόρθωσε με τους βουλευτές που τον στηρίζουν να μπει στο κτίριο που ήταν σκοτεινό και φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, φωνάζοντας: «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τη Βενεζουέλα, επιτέλους!»

Όταν κατόρθωσε να μπει στο κτίριο, ο Χουάν Γουαϊδό σήκωσε το δεξί του χέρι και ορκίστηκε «στο όνομα της Βενεζουέλας» να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του σαν μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και «να αναζητήσει λύσεις στην κρίση».

Στη συνέχεια, αποχώρησαν ειρηνικά, και η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την αυτοσχέδια ορκωμοσία του Γουαϊδό «νίκη». Ωστόσο μόλις την περασμένη Κυριακή, η Βουλή της Βενεζουέλας εξέλεξε τον Λούις Πάρα πρόεδρο, γεγονός που ο Γουαϊδό και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν ως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ο Πάρα είναι βουλευτής που είχε εκδιωχθεί τον περασμένο μήνα από κόμμα της αντιπολίτευσης μετά από κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.