NewsRoom
25/09/2014, 12:04

Δείτε πώς πέντε υπουργεία κάλυψαν τον Μουρούτη και τη σύζυγό του μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc

Αρρώστια του Αντώνη Σαμαρά

cover
NewsRoom 25/09/2014 | 12:04

Στις αρχές Ιουλίου του 2013 το Hot Doc κυκλοφορούσε με θέμα την «Αρρώστια του Αντώνη Σαμαρά». Το ρεπορτάζ δεν αφορούσε βεβαίως κάποια πραγματική ασθένεια του πρωθυπουργού, αλλά τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, εκείνους οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό του από την εποχή της αποτυχημένης Πολιτικής Άνοιξης και αναγεννήθηκαν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν αυτός ανέλαβε αρχικά το υπουργείο Πολιτισμού, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και πολύ περισσότερο όταν αργότερα κέρδισε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας για να καταλήξει το 2012 πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις περιλαμβάνονταν στοιχεία και για τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Μουρούτη αλλά και στοιχεία για τη σύζυγό του Όλια Αποστολοπούλου. Μετά το δημοσίευμα, ο κ. Μουρούτης, απείλησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και -κατά την προσφιλή του συνήθεια- αρνήθηκε να απαντήσει, παρ’ ότι αυτό επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος. Τον Γιώργο Μουρούτη όμως, φαίνεται να κάλυψαν, όπως θα δείτε παρακάτω, και οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούσε το Hot Doc βασίζονταν, όπως πάντοτε συμβαίνει, σε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν προφανώς απόρροια έμπνευσης ή εμπάθειας του συντάκτη. Μεταξύ άλλων λοιπόν, το Hot Doc αποκάλυπτε ότι η Όλια Αποστολοπούλου διορίστηκε το 2008 στον ΗΛΠΑΠ κι όταν ο Σαμαράς ανέλαβε το 2009 το υπουργείο Πολιτισμού (ξανα)διορίστηκε στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, με απόφαση του νυν πρωθυπουργού.

Εκείνο όμως που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κυρία με το ίδιο όνομα, Όλια Αποστολοπούλου δηλαδή, εμφανιζόταν, όταν κυκλοφορούσε το περιοδικό, να υπηρετεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ως σύμβουλος του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου. Το στοιχείο αυτό προέκυπτε από τους τηλεφωνικούς καταλόγους του υπουργείου που ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο, η τοποθέτησή της εκεί όμως δεν φαίνεται να καλυπτόταν νομικά από κάποια σχετική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αρνηθεί πεισματικά να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα της δημοσιογραφικής ομάδας του περιοδικού, ενώ σιγή ιχθύος τήρησε ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή. Απευθυνόμενη στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κ. Μακρή ζητούσε να πληροφορηθεί αν η κ. Όλια Αποστολοπούλου υπήρξε υπάλληλος του ΗΛΠΑΠ, αν υφίσταται διορισμός της στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, και φυσικά αν εργάζεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αν υπάρχει το ΦΕΚ διορισμού της ή ο αριθμός πρωτοκόλλου της απόσπασής της. Αιτείτο επίσης την κατάθεση όλων των εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ερωτήματά της.

Αρνήθηκαν να απαντήσουν

Στην ερώτηση της βουλευτή απάντησαν τα τρία από τα συνολικά τέσσερα συνερωτώμενα υπουργεία (το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέχισε την τακτική του στρουθοκαμηλισμού και αδιαφόρησε πλήρως για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο) κανένα όμως επί της ουσίας.

Προσέξτε: Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο συνηθίζει να παίζει τον ρόλο της Πυθίας αρνούμενο πολύ συχνά να παραδώσει σε βουλευτές στοιχεία τα οποία έχουν αιτηθεί, υποστήριξε ότι τα ερωτήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και ως εκ τούτου η ενημέρωση θα γίνει από τα συνερωτώμενα υπουργεία. Την ίδια ακριβώς απάντηση έδωσε και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενημερώνοντας τη Ραχήλ Μακρή ότι τα ζητήματα που θίγει στην ερώτησή της δεν εμπίπτουν ούτε στις δικές του αρμοδιότητες.

Μεγαλύτερη ακόμη εντύπωση προκαλεί η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κι αυτό γιατί η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης στην οποία το 2009 είχε διορίσει τη σύζυγο του Γιώργου Μουρούτη ο Αντώνης Σαμαράς, υπάγεται σε αυτό. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός αρνήθηκε επίσης να δώσει στοιχεία και πάλι με πρόσχημα ότι τα θιγόμενα στην ερώτηση δεν εμπίπτουν στις δικές του αρμοδιότητες. Παρέπεμψε έτσι τη βουλευτή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως παραπάνω διαβάσετε συνεχίζει να ποιεί τη νήσσα, ενώ διαβίβασε την ερώτηση στο υπουργείο Τουρισμού. Ούτε όμως από εκεί υπήρξε απάντηση.