Αστυνομική επιχείρηση βίας στις φυλακές Νιγρίτας: Εγκαύματα, σπασμένα δάκτυλα και κακώσεις

Αλόγιστη και απρόκλητη βία από την πλευρά της Αστυνομίας η οποία το βράδυ της 22ας Μαΐου πραγματοποίησε έφοδο στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας Σερρών, καταγγέλλουν με αναφορά τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, 19 κρατούμενοι.

4834483

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους οι οποίες συνοδεύονται από ιατρικές γνωματεύσεις που πιστοποιούν ότι ασκήθηκε βία σε βάρος κρατουμένων, οι αστυνομικοί μπήκαν στα κελιά της πτέρυγας Γ1 και «χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, χωρίς να αντισταθεί κανένας, χωρίς να κληθούν οι κρατούμενοι να βγουν από τα κελιά τους, ασκήθηκε εναντίον τους αδικαιολόγητη, βάναυση και παράνομη βία». Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες τις οποίες καλείται να διερευνήσει το ανώτατο δικαστήριο, «πολλοί από τους κρατούμενους που αναιτίως κακοποιήθηκαν, πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και από ανίατες ασθένειες», ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης παρών ήταν αρμόδιο αντεισαγγελέας των Σερρών ο οποίος καταγγέλλεται ότι επιβράβευε τη δράση των αστυνομικών λέγοντας «μπράβο λεβέντες γαμ.. τους», χτυπώντας στην πλάτη τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς

Της εφόδου της αστυνομίας στις φυλακές τις Νιγρίτας, προηγήθηκε τέσσερις ημέρες πριν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων κατά την οποία σημειώθηκαν εννέα τραυματισμοί, ενώ κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκαν κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών και σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος 30 κρατουμένων. Παράλληλα σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους βρέθηκαν επιδαπέδια κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ένα μπάρμπεκιου με κάρβουνα, τα οποία σύμφωνα με τους κρατούμενους ήταν καθ’ όλα νόμιμα, είχαν εισαχθεί στις φυλακές μετά από έγκυρη απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως για μια ακόμη φορά ο έλεγχος συνοδεύτηκε και σημαδεύτηκε από απρόκλητη, σκληρή βία σε βάρος κρατουμένων, χρήση χημικών, ενώ, όπως καταγγέλλεται, «δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των κρατουμέvωv, καθώς πλειάδα αστυνομικών και άλλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν έφεραν μάσκες και γάντια, ενώ περίπου 150 άτομα, μετά την αναφερόμενη ως επιχείρηση, στοιβάχτηκαν στο γυμναστήριο των φυλακών».

Κρατούμενοι με εγκαύματα, σπασμένα δάκτυλα και κακώσεις

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αστυνομικοί φέρονται να εισέβαλαν σε συγκεκριμένο κελί του οποίου η πόρτα είναι χαλασμένη κάνοντας εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων χημικών και χτυπώντας κρατούμενους οι οποίοι βρίσκονταν μέσα. Όσα καταγγέλλουν οι κρατούμενοι στην αναφορά τους στον Άρειο Πάγο, είναι αποκαλυπτικά για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πέταξαν χημικό ακόμη και στο πρόσωπο συγκεκριμένου κρατούμενου προκαλώντας του σωματική βλάβη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω κρατούμενος πάσχει από βαρύτατα χημικά εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Προκύπτει μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση μας αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διπλό μπάι μπας και η κατάσταση της υγείας του είναι επισφαλής.

Άλλος κρατούμενος εμφανίζεται να έχει δεχτεί χτυπήματα σε ολόκληρο το σώμα του, με αποτέλεσμα, όπως επίσης προκύπτει από ιατρική γνωμάτευση του γιατρού των φυλακών, να αντιμετωπίζει πρόβλημα στα πλευρά του, ενώ φέρει και έγκαυμα (προφανώς από χρήση χημικών), στο πόδι, ενώ τρίτος κρατούμενος, ο οποίος κατά τις καταγγελίες δεν γνωρίζει ελληνικά ώστε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, χτυπήθηκε στο κεφάλι. Σύμφωνα με την αναφορά, άγρια χτυπήματα σε όλο τους το σώμα, έχουν δεχτεί δεκάδες ακόμη κρατούμενοι (οι οποίοι κατονομάζονται), ενώ την αγριότητα συνόδευαν απειλές των αστυνομικών προς τους κρατούμενους ακόμη και με τη χρήση όπλου με το οποίο τους σημάδευαν. Σύμφωνα με την αναφορά, ένας από τους κρατούμενους που έχει χτυπηθεί χωρίς επίσης να έχει προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση, έχει σημαντικό ποσοστό αναπηρίας, αναγνωρισμένο από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης, άλλος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σπασμένα δάκτυλα, ενώ άλλοι έχουν υποστεί ακόμη και κάκωση κεφαλής, γεγονός που αποδεικνύει ότι χτυπήθηκαν στο κεφάλι.

Αίτημα κατάσχεσης των υλικού που κατέγραφαν οι κάμερες

Οι 19 κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας ζητούν με την αναφορά τους στον Άρειο Πάγο, την ποινική δίωξη των υπαιτίων, επισημαίνοντας ότι «η βάναυση και αδικαιολόγητη χρήση βίας που έγινε χωρίς κανέναν απολύτως νόμιμο λόγο» έχει αποτυπωθεί στις κάμερες ασφαλείας του σωφρονιστικού καταστήματος, το υλικό των οποίων καλούν τη Δικαιοσύνη να εξετάσει. Τέλος, οι κρατούμενοι ζητούν τη διεξαγωγή ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και συναφών εξετάσεων των κρατουμένων της πτέρυγας Γ1 για τη βεβαίωση των σωματικών, ψυχικών βλαβών τους και τη δηλητηρίαση και τα εγκαύματα που υπέστησαν από την αδικαιολόγητη χρήση χημικών, καθώς και από την άσκηση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας.

Πηγή: documentonews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…