Αποστόλου για εμπάργκο: "Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας"

cover
NewsRoom 12/08/2014 | 18:53

Σε «αιχμηρή» δήλωση προχώρησε ο συντονιστής αγροτικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ευβοίας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τις σημερινές κυβερνητικές θέσεις για το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Το σίγουρο είναι ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε.. Επιχείρησε σήμερα να αναπέμψει το μέγιστο πρόβλημα της αποζημίωσης των παραγωγών μας  από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στην ίδια την Ε.Ε. που, δυστυχώς, δια του αρμοδίου εκπροσώπου της, του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλου, δεσμεύτηκε μόνο για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης των ροδάκινων  από το 5% στο 10%. Διεμήνυσε δε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασιστεί πόσα από τα 400 εκατ. ευρώ του Ειδικού Κοινοτικού Ταμείου αποζημίωσης θα καταβληθούν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, αν βέβαια  καταβληθεί τελικά κάποιο ποσό.

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του: «Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε τις επιπτώσεις του κόστους από το εμπάργκο», τη στιγμή μάλιστα που οι επιπτώσεις των ρωσικών αντιμέτρων στον αγροτικό χώρο της Ε.Ε. αγγίζουν τα 12 δις ευρώ. Γι’ αυτό οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να δεσμευτεί  για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς  πόρους των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων στο συγκεκριμένο κύκλο εργασιών.

Η Κυβέρνηση επίσης δήλωσε, δια του Υφυπουργού Εξωτερικών, ότι η  απογραφή των προϊόντων που θα αποζημιωθούν έχει ήδη ξεκινήσει, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί  δεν είχε δοθεί η σχετική εντολή από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να προσθέσω κι ένα άλλο  χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την  οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα:

Αν  δεν υπάρξει ρητή νομοθετική ρύθμιση, ενδέχεται τα  χρήματα που θα δοθούν  στους παραγωγούς  να παρακρατηθούν από τις αντίστοιχες Δ.Ο.Υ. έναντι χρεών, όχι μόνο αυτών που έχουν ρυθμιστεί, αλλά κι αυτών που προέρχονται ακόμη και από τη τελευταία φορολογική λαίλαπα του χώρου, τον ΕΝΦΙΑ .

Οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τη στάση της: Θα συμψηφιστούν ή όχι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις με τις αποζημιώσεις; Αυτό όμως που δεν έχει  αντιληφθεί η Κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να θυσιάσει, στη μυλόπετρα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με τη Ρωσία που ξεπερνούν τα 9,3 δις Ευρώ το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα κοντά στους αγρότες με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και ο Πρόεδρός του στην επίσκεψή του πριν ένα μήνα στην Ημαθία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κακή διαχείριση του ζητήματος της Ουκρανίας, από πλευράς της ελληνικής  προεδρίας της Ε.Ε., πράγμα  που, όπως είπε τότε, μπορούσε να λειτουργήσει, όπως και τελικά έγινε, και σε βάρος της χώρας μας».