"Ανοίγει" το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

14 έως τις 23 Μαρτίου

festival thessalonikis 0

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο καθώς και παράλληλες δράσεις – ομιλίες, συζητήσεις, masterclass, έκθεση. Tο Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο δημιουργούς που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ: τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ(1953-2013) και το γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, έναν βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Το ντοκιμαντέρ «Λινάρ» της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λινάρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λινάρ αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για όγδοη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (Υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου – Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας), Έφη Βουτυρά (Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Άρης Χατζηστεφάνου (Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης).

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρος Κανδαράκης (Συντονιστής προγράμματος άμεσου διαλόγου, τμήμα μάρκετινγκ WWF Ελλάς).

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.